İran rejimi tarafından işkenceyle katledilen Jîna Mahsa Amini için günlerdir süren eylemler 80 kente yayıldı. Dün gece çıkan çatışmalarda polislerin ağır ateşli silah kullandığı belirtilirken, mollaların ofisleri ateşe verildi. İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre İran rejimi tarafından 36 kişi katledildi
İran’da saçının bir kısmı görünüyor gerekçesiyle işkenceyle gözaltına alınan ardından kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Jîna Mahsa Amini için dünyadan tepkiler hız kesmeden sürerken, İran ve Kürdistan Eyaleti’nde günlerdir protestolar devam ediyor. Rejim tarafından süren elektrik kesintileri nedeniyle yeterli bilgi akışı sağlanamasa da şimdiye dek eylemlerin 80’den fazla kent ve kasabaya yayıldığı belirtiliyor. Polis saldırısı sonucu ise en az 36 kişinin katledildiği ifade ediliyor.
Mollaların ofisleri ateşe verildi
Gece boyu devam eden eylemlerde, polislerin halka gerçek kurşun sıktığı öğrenildi. Öte yandan Şirvan kentinde ise halkın mollalara ait ofisleri ateşe verdiği belirtildi.
Reisi şiddeti reddetti
Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları için New York’ta olan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Jîna Mahsa Amini’nin şiddet görmediğine dair iddiaları tekrar etti ve protesto gösterilerine katılanları “yaptıklarının kabul edilemez olduğunu” söyleyerek uyardı. İran polisi de Amini’nin Tahran’daki ahlak polisinin getirdiği karakolda 13 Eylül’de aniden kalp rahatsızlığı yaşayarak acilen hastaneye kaldırıldığını öne sürmüştü.
‘Saç yoksa suç da yok’
Öte yandan İranlı kadınların “Saç yoksa suç da yok” sloganıyla başlattığı saç kesme eylemi birçok yerde sanal medyadan devam ediyor.
Kepenkler indirildi
İnsan Hakları Örgütlerinin bildirdiğine göre Senedec kentinde protestocular üç gündür Hamaney’e karşı sloganlar atıyor.
Divandere’de eylemciler, silah sesleri arasında çevik kuvvet polisine taş atarak karşılık verirken; Pave, Bane, Mahabad ve Reşt’te de gösteriler oldu. Kürt nüfusun yoğun olduğu yerlerde de Kürt partilerin çağrıları üzerine esnafın birçok şehirde kepenk indirdiği bildirildi.
Öğrenciler de eylemde
Öte yandan Eylemlerin başladığı ilk günden beri Tahran Üniversitesi ve İran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde de öğrencilerin eylemleri devam ediyor.
İnternet engelleniyor
Yetkililer, Instagram ve WhatsApp’a da erişim engeli getirdi. Son yıllarda diğer sosyal medya platformlarının engellenmesi nedeniyle ülkede bu iki uygulama yoğun bir şekilde kullanılıyordu. Ülkede internete erişim de kısıtlı.
Şark haber kanalı bir mobil telefon işleticisinin Mahsa Amini adını “filtrelediğini” duyurdu. Ancak İletişim Bakanlığı bu yönde bir emir verilmediğini açıkladı.
Yaresan Kürtlerine çağrı
Yaresan Kürtlerinin önde gelen isimlerinden Seyid Nasreddin Haydari, protestolarda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini iletti. Haydari, tüm Yaresani halkını, İran’ın sistematik baskısına karşı kitlesel ve sivil protestolara katılmaya çağırdı.
İnsan Hakları Örgütü: 26 kişi katledildi
İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre, şimdiye kadar İran ve Rojhılat Kürdistan’da en az 36 kişi İran rejimi tarafından katledildi.
TAHRAN