Ekonomik kriz esnafa kepenk kapattırırken yurttaşın alım gücü de her geçen gün düşüyor. Tarihi Sur’da Peynirciler Çarşısı’nda bulunan 81 esnafın 60’ı kepenk kapattı: Halk küflü peynir alıyor
İktidarın ‘ekonomik büyüme’ iddialarına karşın yurttaşın alım gücü zamlarla her geçen gün biraz daha azalıyor. Yurttaşların alım gücü düşerken, çarşı pazar esnafı da maliyetleri karşılayamayarak kepenk kapatıyor.
Diyarbakır’da 81 işyerinin bulunduğu Sur ilçesindeki, Peynirciler Çarşısı’nda son 5 yılda 60 esnaf ekonomik kriz nedeniyle kepenk kapattı. Geri kalan diğer 21 esnaf ise müşteri dahi bulamıyor. Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Ergin Çağlar ve Mehmet Güleş’e konuşan Peynirciler Çarşısı esnafı son zamlardan sonra insanların gramla peynir almaya başladıklarını söylüyor.
Çarşı esnaflarından Nevzat Tekin, 1993 yılından çarşıda esnaflık yapıyor. “28 yıldır buradayım ilk defa böyle bir şeyle karşılaşıyorum” diyen Tekin, krizin çarşıdaki yansımasını şu sözlerle özetliyor: “Günde bazen 10 ile 15 kilo peynir ya satıyoruz ya da satmıyoruz. Su ve elektrik masraflarını dahi çıkaramadığımız için kepenk kapatma noktasındayız.”
Gramla peynir alınıyor
Peynir fiyatlarındaki artışın bir diğer nedeni olarak ülkede hayvancılığın bitme noktasına gelmesini gösteren Tekin artan maliyetlere de dikkati çekiyor: “Yem fiyatlarının yükselmesinden dolayı bugün köylü de artık hayvancılık yapamıyor. Hayvan yoksa süt, süt olmazsa peynir de yok. Her şey pahalanır tabi. Eskiden gelip 2-3 kg peynir alan müşteriler şimdilerde gramla alıyor.”
Esnaf Şehmuz İla da halkın parasızlıktan dolayı küflü, ucuz peynir aldığını söylüyor: “Bir kilo peynir olmuş 50 TL nasıl alsın. Müşteri en ucuz ve kalitesizi alıyor. Vicdanım sızlıyor ama onu istiyor. Eskiden burası sabahtan akşama dolu oluyordu, insandan geçilmiyordu. Bakın esnaf zarar ettiği için her yer kapalı. Ben de bugün 10 kilo peynir satamadım.”
DİYARBAKIR