Kızılay’ın depremin 4’üncü günü ‘artık altın, gümüş ve borsada yatırım yapabileceğini’ beyan ettiği, 3’üncü günü ise Ahbap’a 46 milyon TL karşılığında çadır sattığı ortaya çıktı
Gazeteci Murat Ağırel, 6 Şubat’ta meydana gelen Mereş depremlerinin üçüncü gününde Kızılay’ın, şarkıcı Haluk Levent’in yönettiği Ahbap Derneği’ne 46 milyon TL karşılığında çadır sattığını öne sürdü.
Kızılay, alışverişin, ‘afetzedelerin barınma ihtiyacının bir an önce çözülmesi’ için yapıldığını, ‘çadır üretiminin devamını sağlamak amacıyla da ham madde bedelinin kabul edildiğini’ belirtti.
Kendisine ait çadır fabrikaları olduğu halde depremzedelerin çadır ihtiyacını karşılayamadığı gerekçesiyle eleştirilen Kızılay’ın elindeki stokları ve gönderilecek yardımları da cemaat, tarikat vakıf ve derneklerine yönlendirdiği ileri sürüldü.
Twitter hesabından açıklama yapan Ahbap ise, Kızılay’dan çadır alındığı iddiasını doğruladı. Açıklamada, “Arkadaşlarımız, Kızılay’ın iştirakinde olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile görüşme gerçekleştirdiler. Ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah 2050 tane çadırı deprem bölgesine gönderdik” denildi.
Kınık’tan ‘ahlaki’ açıklaması
Konuyla ilgili bir açıklama da Kızılay Başkanı Kerem Kınık’tan geldi. “Türkiye Kızılay Cemiyetinin bir iştirakidir ve 12 ay kesintisiz üretim yapan dünyanın sayılı afet çadırı üreticilerinden biridir. Öncelikle Kızılay’ın TAMP çerçevesinde belirlenen asgari çadır stok seviyesini garanti eder” diyen Kınık şu ifadelere yer verdi:
“@Ahbap Derneği de Kızılayın yurt dışı bir kuruluş için ürettiği logosuz 2050 çadırı afetin ilk günlerinde @KizilayCadir’dan maliyetine tedarik ederek AFAD’ın gösterdiği yere sevkedip depremzedelerin hizmetine sunmuştur…
@Ahbap ve @Kizilay’ın işbirliği ahlakidir, akılcıdır, yasaldır.
Aksini iddia eden ise ya meseleyi anlamamış ya da kötü niyetlidir.”
Kızılay eczacılara da tanesi 140 bin TL’den çadır satmış
Öte yandan Kızılay’ın Türk Eczacılar Birliği’nin ihtiyaç duyduğu çadırları da tanesi 140 bin TL’den sattığı ortaya çıktı.
Sözcü’den Emre Deveci’nin haberine göre, 6 Şubat’taki depremin hemen ardından bölgede sahra eczaneler kurmak için harekete geçen ancak büyük çadır bulmakta zorlanan Türk Eczacıları Birliği (TEB) de Kızılay’dan parayla çadır almak zorunda kaldı.
TEB Başkanı Arman Üney, tanesi yaklaşık 140 bin TL fiyatla 76 metrekare büyüklüğünde 5 adet çadırı Kızılay’dan satın aldıklarını söyledi. Üney, bu alım için ödemeyi Kızılay’ın bir iştiraki olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.’ye yaptıklarını belirtti.
Kızılay 4’üncü günde yatırımı düşünmüş
Bu arada Kızılay’ın, depremlerinin dördüncü günü olan 9 Şubat’ta da Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirimde bulunarak artık altın, gümüş ve borsada yatırım yapabileceğini, parasını katılım bankalarında değerlendireceğini beyan ettiği ortaya çıktı.
Buna göre, Kızılay Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi AŞ’nin KAP’a yaptığı açıklama ile “yatırımcılarıyla paraları nerelerde değerlendireceklerine dair düzenlemelerin” bilgisi paylaşıldı.
Kızılay’ın yönetimi 27 Aralık 2022’de Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) aldığı yetkilerle yatırımlarının yeni şekillerini vermek için bir araya gelmişti. Cumhuriyet’ten Bora Erdin’in haberine göreyse, 9 Şubat’ta yayımlanan ‘Birinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (KBG) güncel içtüzük tadil metni’ ile Kızılay Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi AŞ’nin daha önce tüzüğünde yer alan ‘fon, altına, diğer kıymetli madenlere, diğer kıymetli emtialara yatırım yapamaz’ maddesi tüzükten çıkarıldı.
Böylece kurumun altın, gümüş yatırım araçlarına yatırım yapabilmesinin önü açıldı. Kızılay nakit parasını bundan sonra faizsiz bankalarda yani katılım bankalarında değerlendirecek.
Şirket ayrıca yatırımlarına ilişkin başka kararlar da aldı. ‘Birinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (KBG) güncel ihraç belgesi’ ile Kızılay nakit yatırımların ise faizsiz bankacılık sisteminde yani katılım bankalarında tutulabileceğine dair değişiklikleri yayımladı.
Bu belgede Kızılay yatırımlarının en fazla yüzde 20’lik kısmını da Borsa İstanbul’da (BİST) değerlendirebileceği bilgisi paylaşıldı. Karardan bir hafta sonra 15 Şubat’ta ‘Türkiye Tek Yürek’ başlığıyla düzenlenen yardım kampanyasında 115 milyar 146 milyon TL bağış toplandı. Toplanacak yardımlar, AFAD ve Kızılay’a verilecek.
HABER MERKEZİ