Bursa’da Kirazlı yayla köylüleri ayaklandı. Salgın nedeniyle evlere kapanan halkın durumunu fırsat bilen şirketin, maden zenginleştirme sahası için ağaç kesimini başlatması köylülerin sert tepkisi ile karşılaştı
Bursa’ya bağlı Yenişehir ilçesi Kirazlı yayla köyü sınırları içindeki alanda Lübnanlı Maden Şirketi Meyra tarafından bakır ve çinko madeni için zenginleştirme tesisi yapmak için adım attığı Kasım 2019’dan bu yana köylüler tesisin yapılmak istendiği yerde nöbet tutuyordu. Koronavirüs nedeniyle evlere kapanan köylülerin yokluğunu fırsat bilen şirketin jandarma eşliğinde ağaç kesimine başlaması köylüleri ayaklandırdı. Ağaç kesimini katliam olarak niteleyen köylüler, şirketi ise fırsatçı olarak nitelediler. Şirketin cevher zenginleştirmesini siyanür havuzlarında gerçekleştirileceği iddialar arasında. Geçtiğimiz gün köylülerin müdahalesi ile durdurulan ağaç kesiminin bu sabah da devam etmesi üzerine köylüler yeniden alana geldi. Jandarmanıın çevreyi kuşattığı ve bazı köylüleri tehdit ederek gözaltına aldığı belirtildi. Daha sonra alana akan köylüler ikinci kez ağaç kesimini engelledi. Bu gelişme sonrası köylüler alanda nöbet tutmaya başladı.
‘Cevher bitince dışarından gelecek’
Kurulmak istenen tesiste günde bin ton, yılda 3 yüz bin ton cevher işlenecek, her gün 894 ton zehirli atık ortaya çıkacak. Söz konusu işletmede sadece Kirazlıyayla maden bölgesinden değil, Kütahya, Balikesir, Çanakkale illerinden getirilecek cevher de zenginleştirilecek. Kirazlıyayla’da rezervin bitmesi durumunda tüm cevherin dışarıdan sağlanarak tesisin çalışacağı ÇED raporlarında belirtilmiş. Köylüler, “Bu maden ocağını köyümüze istemiyoruz. Daha önce olduğu gibi şimdi yine ağaç kesmeye başladılar. Dünya koronavirüs belasının altında ezilirken maden yetkililerinin tesisi yapmak için ağaç kesmelerini kabul etmiyoruz. Kasap et derdinde koyun can derdinde. Ne pahasına olursa olsun buna izin vermeyeceğiz” diyerek tavırlarını ortaya koydu.
‘İzin vermeyeceğiz’
6 bin metrekare arazide, maden ocağı yetkililerinin gizlice ağaç kesimine başladığını söyleyen köylüler ile jandarma arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Ağaç kesimini engellemek için eylem yapan köy sakinleri sonucu ne olursa olsun maden ocağına izin vermeyeceklerini belirtti. Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu’nun Kirazlıyayla köyüne giderek yurttaşları sükunete davet etmesi tepki çekti. Bu arada Lübnanlı maden şirketinin köy mezarlığının etrafını çevirmek için köye yolladığı demir kamyonunu köy halkı geri göndererek, “Bizim maden firmasının yapacağı hiçbir şeye ihtilacımız yok. Mezarlığımız yıllardan bu yana böyleydi yine böyle kalabilir. Yeter ki atalarımızın mezarlarına maden firması göz dikmesin. Biz onlardan hiçbir şey istemiyoruz. Köyümüzü terk etsinler yeter bize” dediler.
Kaymakam toplantı düzenlemişti
Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu, Valiliğin talimatıyla Lübnanlı Maden Şirketi Meyra’yı aklamak adına düzenlediği toplantıya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik, Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, AKP Yenişehir İlçe Başkanı Fikret Hatipoğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bursa İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç’ın katılması dikkat çekmişti. Kaymakam Seyitoğlu, çevre örgütlerinin insanları yanlış bilgilendirdiğini iddia ederek, “Orada ne oluyor ne bitiyor vatandaşlara kendilerinin anlatmalarını istedik. Vali bey ile beraber, vali beyin talimatıyla. Sonuçta özel şirket ama ciddi şekilde yanlış bilgiler devam ettiği için biz de o bilgilenmeyi doğru yapın dedik” diye belirtikten sonra yanlış bilgileri kim veriyor sorusuna ise “Karşıda bir platform var” cevabını vermişti.
Şirket de kaymakam da aynı
Meyra Madencilik Genel Müdürü Şümeyra Eşgün ise ‘ÇED Olumlu Kararı’ aldıklarını ancak çevre örgütlerinin halkı ‘yanlış bilgilendirmesinden’ dolayı halkta büyük tepkiler oluştuğunu belirtti. Eşgün, “Toplantıyı kaymakamlık organize etti. Bazı yanlış anlaşılmalar oluyor, çevre örgütleri halkı yanlış bilgilendiriyor. O yüzden de halkta bize büyük bir tepki oluştu. Halktan gelen şikâyetler yüzünden kaymakamlık, program düzenledi. Teknik kişileri çağırın, konuyu tamamen anlatsınlar, ben ilçemde sakinlik istiyorum dedi. Kaymakamlığın isteği üzerine arkadaşlarımız gitti konuştu. Programa Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın da katıldı” dedi. Kaymakamın da ‘halkı yanlış bilgilendiriyorlar’ gerekçesiyle Yenişehir Çevre Platformu’nu suçlaması ise dikkat çekici.
‘Madene karşı tek yumruk’
Maden şirketi Meyra’nın maden sahasının genişletilmesine karşı yaşam alanlarını korumak isteyen köylüler uzun süredir sık sık eylem yapıyor. Yapılan eylemlere karşı şirket geçtiğimiz aylarda noter aracılığıyla ihtarname göndermiş ve ardından yalanlamak zorunda kalmıştı. Köylülerin ellerindeki ihtarnameler ile maden şirketini protesto ettikleri eylemde konuşma yapan Yenişehir Çevre Platformu sözcüsü Şafak Erdem’in, “Maden firmasına karşı tek yumruk olduk” sözleri halen hafızalarda.
EKOLOJİ SERVİSİ