Sudan’da Ömer El Beşir rejiminin devrilmesi ardından yönetime el koyan Askeri Geçiş Konseyi ile halk hareketi arasında, ortak bir geçiş konseyi için prensip anlaşmasına varıldı.
Askeri Konseyi ve halk hareketi arasında hafta ortasında yeniden müzakereler başlamıştı. Yapılan görüşmeler sonucunda 27 Nisan’da prensip anlaşmasına varıldığı açıklandı. Ortak bir geçiş konseyi için yapılan anlaşmada henüz tüm detaylar netleştirilmedi. Özellikle kaç sandalyenin askerler, kaçının muhalefete verileceği konusunda anlaşma sağlanmadı. Muhalefet, iktidarın hızlı bir şekilde sivillere devredilmesini isterken, askerler bu sürecin iki yıl alabileceğini belirtiyor.
Cumartesi günü binlerce kişi yeniden başkent Hartum’da bir araya gelerek, sivil bir yönetimin ortaya çıkması ve askeri geçiş konseyine son verilmesini istedi. Askeri Konsey de hafta içinde yaptığı bir açıklamada, muhalefete öncülük eden Özgürlük ve Değişim İttifakı ile sunulan taleplerin çoğu üzerine bir anlaşmaya vardıklarını bildirdi ancak detay vermedi. Sudanlılar 6 Nisan’dan bu yana başkent Hartum’daki ordu karargahı önünde protesto eyleminde bulunuyor. Önce 30 yıl boyunca iktidarda olan Ömer El Beşir diktatörlüğüne karşı yapılan eylemler, 11 Nisan’da rejimin düşmesi arsından bu kez sivil hükümet talebine dönüştü. Washington yönetimi de Sudanlıların sivillerin yönetimindeki bir hükümet yönündeki “meşru talebini” desteklediklerini açıkladı. Ayrıca Salı günü bir çok Afrika ülkesi, komşu Mısır’da bir araya gelerek, Askeri Konsey’e barışçıl ve demokratik bir geçiş süreci için üç ay süre tanımıştı.
HARTUM