Halfeti’de gözaltında işkence iddialarına ilişkin Urfa Barosu’nun başvurusu sonucu soruşturma başlatıldı
Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili (Derto) Mahallesi’nde 18 Mayıs’ta 1’i polis amiri 3 kişi çıkan çatışmada yaşamını yitirmişti. Olayın ardından Dergili, Sırataşlar, Koçhisar (Qoser) ve Tutluca (Tut) mahallelerinde gözaltına alınan 51 kişiye yönelik işkence iddiaları gündeme gelmişti. Urfa Barosu’nun işkence iddialarına ilişkin yaptığı suç duyurusuyla başlayan soruşturma devam ediyor. Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, tutuklanan 13 kişiden 12’si cezaevinden Urfa Adliyesi’ne getirilerek ifadeleri alındı.
Polislerden şikayetçi oldular
İfadeleri alınan 12 yurttaşın, kendilerine yapılan işkenceleri en ince ayrıntısına kadar savcıya anlattığı ve polisler hakkında şikayetçi oldukları öğrenildi. İşkenceye maruz kalanların tümünün savcılık talimatıyla Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderildiği ve burada muayene edildikleri belirtildi. TEM Şubede işkence gören ve adli kontrol şartı ile serbest bırakılan Yılmaz ve Alakuş ailelerinden bazı fertlerinde soruşturma kapsamında ifadelerinin alındığı ATK’ye sevklerinin yapıldığı ifade edildi.
İşkence görenler ATK’ye sevk edildi
Konuya ilişkin bilgi veren Urfa Barosu Yönetim Kurulu üyesi ve İnsan Hakları Merkezi Koordinatörü Avukat Mevlüt Güneş, Halfeti’de yaşanan çatışmanın ardından Baro İnsan Hakları Merkezi’ne yapılan başvurular sonucu soruşturmaya müdahil olduklarını ve gözaltında işkence iddialarının tespiti noktasında girişimlerde bulunduklarını söyledi. Yaptıkları girişimlerin ardından gözaltındaki 51 kişinin çoğuna işkence uygulandığını tespit ettiklerini aktaran Güneş, “Barolara yüklenen yetki çerçevesinde yapmış olduğumuz şikayet neticesinde Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında serbest bırakılanlar ifadeleri alınarak ATK’ye sevkleri sağlandı” diye konuştu.
Soruşturma titizlikle takip ediliyor
Gözaltında işkence görenlerden 13 kişinin tutuklandığını sözlerine ekleyen Güneş, “Tutuklu bulunanların ifadeleri alınarak ATK’ye sevkleri sağlandı. İşkence gördüğüne ilişkin baromuz İnsan Hakları Merkezi’ne başvuru yapanların hepsinin ifadesinin alındığını söyleyebiliriz. Sadece bir kaç kişi kaldı. Önümüzdeki birkaç gün içinde onlarında ifadelerinin alınması bekleniyor. Baromuz avukatlık kanunun kendisine vermiş olduğu yükümlülüğü yerine getirmek adına Baro İnsan Hakları Merkezi’ni görevlendirmiş, soruşturma titizlikle takip edilmektedir” ifadesinde bulundu.
Polisler hakkında işlem başlatılmadı
Savcılık tarafından henüz işkence görenlerle ilgili işlemler yapıldığını, ancak işkence eden polis memurları ile ilgili yapılan bir işlemin olmadığını söyleyen Güneş, bir daha bu tür vakaların yaşanmaması için davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını vurguladı.