Pandemiyi fırsata çeviren Özak Tekstil Fabrikası yönetimi, DİSK üyesi işçileri Hak İş’e geçme koşuluyla fabrikaya alıyor. Mobbingle 300 işçinin sendikası değiştirildi
Urfa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten Özak Global Holding’e ait Özak Tekstil Fabrikası yönetimi, salgın başında üretime ara vererek ücretsiz izne ayırdığı Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Tekstil Sendikası’na üye yaklaşık 100 işçinin işe geri alımlarını bir kez daha süresiz uzattı. Daha önce Ağustos başında işe geri alınacakları söylenen işçiler işe alınmazken, Hak- İş Konfederasyonu’na bağlı Öz İplik İş Sendikası’na üye işçilere işbaşı yaptırıldı.
MA’dan Barış Polat’ın haberine göre Fabrikada çalışan işçilerden 460’ının Öz İplik İş Sendikası’ndan istifa ederek Tekstil Sendikası’na geçmesiyle işçilere yönelik başlayan mobbing ve tehdidin şimdi de işe geri alınmama olarak devam ettirildiğini belirten işçiler, baskılar sonucu 300 arkadaşlarının sendikadan istifa etmek zorunda kaldığını kaydetti. İşçiler, kalan 160 kişiden de yaklaşık 60’ının tepkilerden korunmak için sembolik olarak işe alındığını, 100 işçinin ise işe alımlarının sürekli ertelendiğini ifade etti.
DİSK üyesi olduğu için işe alınmadı
İşe alınması ertelenen evli ve 2 çocuğu olan Ömer Bal adlı işçi, geçim sıkıntısı yaşadığını dile getirdi. Yaşadığı evin kira olduğunu, kısa ödenekten aldığı bin 500 lira paranın 750 lirasını kiraya verdiğini, diğer arkadaşları gibi kendisinin de kısa ödenek uygulamasına mahkûm edildiğini anlatan Bal, DİSK’e üye olduğu için işe geri alınmadığını, pandemi sürecinde mağdur edildiğini ve 5 aydır çalışamadığını belirtti. Levis, Zara, Mango ve Maximo gibi markalara dikim yaptıklarını söyleyen Bal, sosyal medya üzerinden seslerini duyurabilmek için söz konusu markalara ulaşmaya çalıştıklarını, fakat kendilerine her hangi bir dönüşün yapılmadığını ifade etti.
Üretim müdürüne tehdit
En son fabrikanın insan kaynaklarından arandığını ve işe geri alınmasının süresiz olarak uzatıldığını belirten 0Bal, daha sonra fabrikanın üretim müdürü tarafından arandığını ve “Ağustos ayında seni işe geri çağıracağız. Bir daha sendikal işlerle uğraşırsanız karşınızda beni bulursunuz” diyerek tehdit etiğini söyledi. Bal, “Bu mağduriyetimizi valiye bildirdik. Valide kaymakamlığa yönlendirdi. Kaymakamda müdürle görüşmüş. Müdürde böyle bir durumun olmadığını söylemiş. Karşı taraf tabii ki kendini aklamaya çalışır. Kaymakamın üzerinde durması gerekiyordu” diye konuştu.
Mobbing ve baskı
Zeki Çalışkan adlı işçi ise, söz konusu fabrikada yaklaşık 7 yıldır çalıştığını, pandemiyle birlikte izne ayrıldığını, 5 aydır çalışamadığını ve işe geri alımının sürekli ertelendiğini vurguladı. Sağdan soldan borç ederek geçimini sağladığını ifade eden Çalışkan, “Arkadaşlarımızı baskısıyla tekrardan Öz İplik iş sendikasına geri çevirdiler. Biz de bunu kabul etmediğimiz için dışardayız” dedi.
Kısa ödenek sopa olarak kullanılıyor
İşe geri alımlarının 4 Ağustos olarak söylendiğini, ancak bu kez süresiz uzatıldığını ifade eden Çalışkan, şöyle devam etti: “Yani bu kısa ödenek devam ettikçe biz böyle dışarda kalmaya devam edeceğiz. Kısa ödeneği bize karşı bir sopa olarak kullanıyorlar. Kendi hakkımızı savunduğumuz için cezalandırılıyoruz. Herkes onlardan taraf. Bizim yanımızda kimse yok. Arkadaşlarımızı tek tek bizden koparıyorlar. İşçiler hakkını eylem ile alır ama valilik buna izin vermiyor. En azından bize bir yol açın ki hakkımızı savunalım. Biz ekmeğimizi istiyoruz. Farklı bir şey istemiyoruz.”
Görüşme talepleri reddedildi
Özak Tekstil Fabrikası, Kovid-19 pandemisinin Türkiye’de görülmesiyle birlikte üretime ara vererek, fabrikada çalışan tüm işçiler ücretsiz izne ayırmıştı. İşçiler kısa ödenek ödeneğinden yararlanarak geçimini sağlamaya başladılar. Söz konusu fabrika 1 Haziran’da tekrardan üretime başlayınca fabrika da daha önce çalışıp izne ayrılan Hak İş’e bağlı Öz İplik İş Sendikası üye olan tüm işçiler işe geri alırken, DİSK’e bağlı Tekstil Sendikası üyesi olan işçilerin ise bir kısmı işe geri alındı. Geri işe alınmayan DİSK’li işçilerin ise işe alımları sürekli ertelendi. Kendilerine 1 Temmuz’da işe alınacakları yönünde söz veren fabrika sözünü yerine getirmeyince işçiler aynı tarihte fabrikaya giderek yönetim ile görüşmek istedi. Görüşme talepleri reddedilen işçiler, jandarma ve fabrikanın güvenlik görevlileri tarafından darp edildi, fabrikanın dışına çıkarıldı. Aynı gün işçilere 4 Ağustos’ta işe geri alınacakları yönünde söz verilmesine rağmen, fabrika yönetimi işçileri arayarak bu kez işe alımlarının süresiz olarak uzatıldığını bildirdi.
Pandemiden önce şu ana kadar DİSK’e bağlı Tekstil Sendikası’na üye olan 60 civarında kişi fabrikada çalışmaya tekrardan başlarken, geriye kalan 100’e yakın kişi ise hala işe alınmış değil. Pandemi sürecinden önce yaklaşık 800 kişinin çalıştığı fabrikada işçiler DİSK’e bağlı Tekstil Sendikası’na üye olmaya başlayınca fabrika yönetimi işçiler üzerinde mobbing, baskı ve tehditlerle gündeme gelmişti.
HABER MERKEZİ