Moskova ve Berlin görüşmelerine rağmen Libya’da istikrar sağlanamıyor. Hafter güçleri, ‘Trablus ve Misrata’dan vazgeçmedik’ derken, Libya’ya paralı asker transferi sürüyor. Trablus cephesinde ise İhvan karşıtı sesler yükseliyor
Moskova ve Berlin’deki ateşkes görüşmeleri Libya’daki çatışmaya çözüm getirmedi. Libya’daki Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Hafter güçlerinin Trablus’un dünyaya açılan kapısı Mitiga Havalimanı’nı grad füzeleriyle vurduğunu açıkladı. UMH Sözcüsü Muhammed Kununu, yaptığı yazılı açıklamada, Hafter güçlerinin Mitiga’yı 6 grad füzesiyle vurduğunu belirtti.
Halife Hafter önderliğindeki Libya Ulusal Ordu’suna (LUO) bağlı Büyük Sirte Operasyonu Odası Komutanı Tuğgeneral Salim Deryag, “Ordu kuvvetleri, son dokuz yıldır Libya topraklarını işgal eden silahlı milisleri ortadan kaldırma görevini tamamlamak için başkent Trablus ve Misrata şehrine girme fikrinden vazgeçmedi” açıklamasında bulundu. Şarku’l Avsat’a konuşan Deryag, petrol limanlarındaki durumun, normal seyrinde ilerlediğini belirterek, “Herhangi bir sürpriz saldırıyı püskürtmek için bize emirler veriliyor. Biz, saldırıları tamamen püskürtmeye hazırız. Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı tarafından bize verilen emirleri yerine getiriyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye ile çatışmadık ama…
Tuğgeneral Deryag, Türkiye’den gelen savaşçılar hakkındaki bir soruya da “Petrol Hilali ve Sirte cepheleri açısından Türklerle doğrudan bir savaş yaşamadık. Aksine Sirte’nin yaklaşık 100 km batısındaki el-Vaşka cephesinde birkaç defa Türkiye’ye ait silahlı insansız hava araçları (SİHA) hedef alındı” şeklinde konuştu.
Selame: Barış gücü gereksiz
Öte yandan, BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame uluslararası barış güçlerinin Libya’ya gönderilmesinin gereksiz olduğunu belirtti. Almanya’da çıkan Die Welt gazetesine konuşan Selame, “Libya’da yabancı birlikler kabul görmüyor. Ayrıca uluslararası toplumu da Libya’ya askeri birlik göndermeye hazır görmüyorum. Bu yüzden askeri operasyon için çaba göstermiyorum” dedi. Selame, Berlin’de başlatılan süreci koordine etmek üzere kurulan Uluslararası İzleme Komitesi’nin Şubat ayı ortasında ilk kez Berlin’de toplanacağı bilgisini de verdi.
Trablus cephesinde ihvan çatlağı
Trablus cephesinde yer alan ‘Ulus İçin Birlik Partisi’ başkanı Abdulrahman Al-Shewli, Müslüman Kardeşler (İhvan) hareketini suçlayarak, ülkeyi temsil etmediğini belirtti. Yaptığı basın açıklamasında kendisinin İhvan’ın bir parçası olmadığını, İhvan’ın ülkeye şantaj yoluyla nüfuz ettiğini ve kendi yararlarına finansman sağlayarak hükümeti kontrol etmek istediğini belirtti. İhvancı Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 2012 yılında sadece yüzde 7 oy aldığını ve daha fazlasınıa da alamayacağını belirten Al- Shewli, “Onlara hizmet etmek için çok fazla kan döküldü ve seçim yapılmadan kendilerine fayda sağladılar” diye konuştu. Al-Shewli, 2016 yılında çalışma ofisinin silahla taranmasından İhvancıları ve bazı televizyon kanallarını sorumlu tutmuştu.
Savaşı Libya’ya taşıyorlar
Suriye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi, Türk istihbaratını Libya’dan İstanbul’a ve oradan da Suriye sınırına kimyasal silah taşımakla suçlayarak Suriyeli paralı askerlerin de Libya’ya taşınmasının anlamını sordu. Caferi, Dom’da kimyasal silah kullanımı ile ilgili tartışmalar yapılırken Türkiye’nin rolünün gözardı edildiğini iddia ederek, Türk istihbaratının Libya’dan Suriye sınırına kimyasal silah taşıdığını, BM’nin de bunu bildiğini ve şimdi de binlerce silahlı cihatçının uçakla İdlib’den ve Cezayir-Libya sınırlarına ulaştırılmasını öne sürdü.
Libya’ya gitmeyen maaş alamıyor
Suriye’nin SANA resmi haber ajansı, Türkiye’nin Hasekê ve Reqa kırsalındaki ÖSO gruplarından unsurları Libya’ya gitmeye zorlamak için baskı uyguladığını iddia etti. SANA, Türkiye’nin Libya’daki savaşa katılmak istemeyen Selefi unsurları maaşlarını kesmekle tehdit ettiğini öne sürdü.
DIŞ HABERLER