Manisa’nın Salihli ilçesinin Hacıbektaşlı Köyü’nde SANKO Enerji şirketi tarafından kurulmak istenen Jeotermal Elektrik Santrali’ne (JES) karşı 2 Ocak’ta köylülerin başlattığı direniş çadırı jandarma tarafından kaldırıldı. Salihli Kaymakamı Levent Kılıç, beraberinde Jandarma Komutanı ve askerlerle çadıra gelmiş ve şirketin çalışmaları durdurduğunu gerekçe göstererek, köylülerden çadırı sökmelerini istemişti. Köylüler kaymakama şirketin alandan ayrılmasını, bununla birlikte çadırı kaldıracakları cevabını verdi. Kaymakam çadırdan ayrıldıktan sonra, nöbet devam etti. Sabaha doğru saat 04.00 sıralarında köye gelen çok sayıda jandarma, çadırda bulunanların kimliklerini kontrol etti.
CHP kolaylaştıcı mı?
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel bölgeye gelerek, valiyle bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşme sonucu jandarmanın el koyduğu çadırı geri aldığını, şirketin çalışmaları durdurduğunu açıkladı. Daha sonra yapılan açıklamada SANKO Enerji şirketinin arazideki araç gereçlerini sökerek taşımaya başladığı görüldü. Şirketin sahada çalışmaya başlamadan önce gerekli izinleri almadığı öğrenildi. Gerekli izinleri aldıktan sonra bölgeye tekrar geri döneceği belirtildi.
Gerekli izin nedir?
SANKO şirketinin gerekli izinleri almadan sahada çalışmaya başlaması ‘izni verecek’ olan valiliğin onayı ile gerçekleşti. Şirketin ‘gerekli izinleri’ almak için geri çekilmiş olması bölgeden vazgeçmiş olduğunu göstermediğini ve an kısa zamanda geri geleceğine işaret ediyor. ÇED raporunu onaylayan valilik, şirkete gidip sondaj sahasında çalışabileceği, kalan ruhsat gibi bazı ‘ayrıntıların’ sonradan verileceği ifade edilmiş olmasaydı böyle bir süreç yaşanmazdı. Şirketin geri çekilmesi ortaya çıkan güçlü tepki nedeniyle olduğu ve ‘gerekli izin’ sonrası öngördükleri tepkilerin azalması sonrası bölgeye geri döneceği, valiliğin seçim sürecinde gerginlik istememiş olabileceği ve bu nedenle geri çekilme yaşanmış olabileceği bölge halkı tarafından değerlendiriliyor.
Tarım arazileri sular altında
Küresel iklim değişimi her geçen gün büyürken bölgesel etkiler can yakmaya başladı. İklim değişiminin en önemli göstergesi olan aşırı yağışlar Türkiye coğrafyasının dört bir yanında yaşanıyor. Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde 4 gündür süren aşırı yağışlar nedeniyle buğday, ıspanak ve turp ekili binlerce dönüm tarım arazisi, sular altında kaldı. Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, perşembe gününden bu yana ilçede etkili olan sağanağın, derelerin ve sulama kanallarının taşmasına neden olduğunu söyledi. Çiftçinin perişan olduğunu, buğday, ıspanak ve turp ekili binlerce dönüm tarım arazisinin sular altında kaldığını belirten İspir, günlük yaşamın da olumsuz etkilendiğini kaydetti. Bir an önce ilçede hasar tespit çalışmalarına başlanması gerektiğini vurgulayan Başkan İspir, “İlçe genelinde yağmur 4 gündür kesintisiz yağdı. Metrekareye 60-70 kilogram yağmurun düştüğü tahmin ediliyor. Hal böyle olunca ilçemizdeki bütün dereler ve kanallar taştı. Savrun Çayı’nın taşması ile Narlıkışla köyümüzde ekili tarım arazileri dün sular altında kalmıştı. Ekili alanlarda ürünler sudan görünmüyor.” diye konuştu. OSMANİYE
İZMİR