Haber-Sen, Harbiye’de yaptığı basın açıklamasıyla, 703 No’lu KHK ve Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile fiilen şirkete dönüştüğünü belirttiği TRT’nin, ”Tek adama” değil halka karşı sorumlu olduğunu vurguladı.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Televizyon Günü’nde Harbiye’de bulunan TRT İstanbul Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. .
‘Tek adam kontrolüne girdi’
Basın açıklamasını Haber-Sen 5 No’lu Şube Sekreteri Deniz Salmanlı okudu. TRT’nin Anayasa’da ve yasasında özerk ve tarafsız bir kamu hizmeti yayıncısı olarak tanımlandığını belirten Salmanlı, TRT’nin son yapılan yasa değişikliğiyle “tek adam”ın kontrolüne girdiğini söyledi. TRT’nin özellikle seçim döneminde tarafsızlığını yitirerek, fiilen iktidarın yayın organına dönüştürüldüğüne dikkat çeken Salmanlı, “703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ve sonrasında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile hukuken de kamu hizmeti anlayışıyla hizmet sunması gereken bir yayın kurumu olmaktan çıkarıldı” ifadelerini kullandı.
İşten çıkarma dayatması
703 sayılı KHK ile TRT’de emekliliğe teşvik ve ‘İstihdam Fazlası Personel’in diğer kamu kurumlarına gönderilmesinin yolunun açıldığını belirten Salmanlı, şu ifadeleri kullandı: ”TRT kapatılmıyor, küçültülmüyor ve özelleştirilmiyor ama ‘İstihdam Fazlası Personel’ yaftasıyla deneyimli, bilgili, birikimli TRT emekçilerine ‘Ya emekli ol ya da diğer kamu kurumlarına git’ denilerek baskı kuruluyor. Ve şu anda yaklaşık bin 800 kişi bu baskılar karşısında emekliliğini isteyerek yıllarını verdikleri kurumlarından, mesleklerinden koparıldı.”
‘Fiilen şirkete dönüştürüldü’
TRT’nin kamu hizmeti yayıncılığından giderek uzaklaştığına vurgu yapan Salmanlı, TRT’nin 703 No’lu KHK ve Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile fiilen şirkete dönüştürüldüğünü vurguladı. Gelirlerinin yüzde 80’inden fazlasının halktan toplandığının altını çizen Salmanlı, “TRT öncelikle halkındır ve kamu hizmeti yayıncılığı yapmak, halka hizmet etmek zorundadır. Tek sorumluluğu halka karşıdır” sözlerine vurgu yaptı.
Salmanlı, taleplerini ise şöyle sıraladı:
“* TRT, Anayasa ve yasasında belirtildiği üzere özerk ve tarafsız bir kurum olmalı.
* Kamu hizmeti anlayışı ile yayın yapmalı.
* Kasasına giren her kuruşun nereye, nasıl harcandığının hesabı verilmeli.
* İstihdam Fazlası Personel var denilmesine rağmen, lağvedilen bakanlıklardan ve diğer kurumlardan TRT’ye geçişlerin nedenleri açıklanmalı.
* Çalışanlarının zorla emekli edilmesi, İstihdam Fazlası Personel adı altında başka kurumlara gönderilmesi, Özel Hukuk Hükümlerine Tabi Personel gibi yeni istihdam şekilleriyle güvencesiz bırakılması uygulamalarına son verilmeli.”
HABER MERKEZİ