ABD, Kuzey Suriye’de güvenli bölge kurulmasını da içeren yeni planını Avrupa ülkelerine sundu. Verilecek taahhütler doğrultusunda, Koalisyon güçleri üç misyonu gerçekleştirmek üzere sahada harekete geçecek.
Suriye’den çekilme kararını askıya alan ve 400 askeriyle Kuzey Suriye’de güvenli bölge oluşturmaya hazırlanan ABD, Avrupalı müttefiklerine Suriye hakkındaki yeni önerisine dair taahhüt vermeleri için süre verdi. ABD’li yetkililer Wall Street Journal’e yaptıkları açıklamada IŞİD’in Kuzeydoğu Suriye’de tekrar ortaya çıkmaması için hazırlanan plana Avrupalı müttefiklerin ne diyeceğini öğrenmek istediklerini söyledi. ABD “Kuzeydoğu Suriye’yi istikrara kavuşturmak” üzerine hazırlanan öneriye dair Avrupalı müttefiklerinden Cuma gününe (bugün) kadar taahhüt vermelerini istedi. ABD bu plan için 8 Avrupa ülkesine öneri sundu. Öneri sunulan ülkeler arasında Türkiye, İngiltere ve Fransa da mevcut. ABD bu ülkelerden IŞİD’in tekrar ortaya çıkmasını önlemek üzere Koalisyon’un bir parçası olarak kalmalarını istedi. Bu plan aynı zamanda Türkiye ve Demokratik Suriye Güçleri arasındaki bir çatışmayı da önlemeyi içeriyor.
Güvenli bölge olacak
Trump yönetiminin planlarına göre ABD güçleri Suriye’de 3 kısma ayrılacaklar. Birinci grup Türk askerler ile beraber Minbic çevresinde devriye faaliyetleri yürütmeye devam edecek. İkinci grup Fırat’ın doğusunda Türkiye ve Suriye arasında bir güvenli bölgeyi oluşturacak. Buradaki ABD güçleri “yerel güç” olarak tasvir edilen DSG’yi eğitmeye devam edecek. Üçüncü grup ABD askerleri ise IŞİD ve İran tehdidine karşı el-Tanf Hava Üssü’nde kalmaya devam edecek. Burada eğitim faaliyetleri yürütülmeyecek.
Türkiye renk vermedi
ABD’li yetkililere göre şu anda sadece Fransa Suriye’de askerlerini tutmak istediğini belli eden tek ülke. Ancak Fransız yetkililer ABD’nin önerisi hakkında daha fazla detay istediklerini belirtti. ABD’li bir yetkili, “Avrupalı müttefiklerin kalmak istediklerini belli ettiklerini ancak şu ana kadar bir taahhüt vermediklerini” söyledi. Diğer ülkeler ise Cuma gününü kesin bir son tarih olmaktansa Koalisyon’un yeni Suriye stratejisini tartışmak üzere bir toplantı günü olarak gördüklerini söyledi. ABD’li yetkililer bu hafta Ankara’ya gelerek bu planın detaylarını Türkiye ile paylaştı. ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğinin devam ettiğini duymak istiyordu ancak Türk tarafı şu ana kadar hiçbir şekilde bu öneriye uyacağını gösteren bir emare göstermedi.
Rusya blokajı kaldırdı
Öte yandan bugün AA Editör Masası’na konuk olan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TSK’nın İdlib’de devriye atmaya başladığını söyledi. Akar aynı zamanda Afrin ve İdlib’de Rusya tarafından konulan hava blokajının kalktığını da belirtti. Güvenli bölgeyle ilgili olarak ise Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı unsurların bu bölge içinde yer alacağını iddia etti.
Operasyon devam ediyor
IŞİD’in elindeki son yer olan Baxoz’a yönelik operasyon ise sivillerin tahliyesi nedeniyle hâlâ tamamlanamadı. DSG, binlerce sivilin bölgede sıkışmış olabileceğini duyurdu. DSG Sözcüsü Mustafa Bali, Baxoz’da hâlâ binlerce kişinin olduğu yönünde bilgilerin kendilerine ulaştığını söyledi. Bali, sivillerin tahliyesinin ardından şiddetli bir çatışmanın başlamasını beklediklerini de aktardı. DSG komutanı Adnan Afrin ise tahliyelerin kısa sürede tamamlanmasını beklediklerini dile getirdi.
‘Çekilme için baskı yok’
ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Joseph Votel, IŞİD’e karşı verilen savaşın sona ermekten çok uzak olduğunu söyledi. Suriye’deki ana üsleri yok edilmiş olmasına rağmen cihatçıların yeniden güçlenmeye hazır olduğunu dile getiren Votel, “Halifeliği fiziksel olarak azaltmak büyük bir askeri başarı. Ancak IŞİD ve şiddet yanlısı aşırıcılığa karşı savaş sona ermekten çok uzak ve görevimiz hâlâ aynı” diye konuştu. Votel, Suriye’deki yabancı IŞİD’lilerin ve ailelerinin gizli bir sorun teşkil ettiğine de dikkat çekti. ABD’li orgeneral, “Bana göre bu ciddi bir kuşak problemi. Eğer iyi bir şekilde ele alınmazsa geleceğe yönelik aşırıcılığın tohumlarını ekebilir” değerlendirmesi yaptı. Votel, Amerikan askerlerini belli bir tarihte Suriye’den çekme konusunda bir baskı olmadığını da söyledi. Votel, “Belirli bir zamanda belirli bir tarihte gerçekleştirmemiz konusunda üzerimde bir baskı yok. Çekilmeye yön veren elbette bizim görevimiz, o da IŞİD’i yenmek ve kendi güçlerimizi korumak. Kendi güçlerimize risk oluşturacak şekilde çekilmiyoruz” dedi.
Gözlem gücü çalışması
Votel, geri çekilme olsa dahi bölgede 400 askerin kalacağını hatırlatarak, “Bu güçlerimiz misyonumuzu sürdürecek ve bölgedeki çıkarlarımızı koruyacak’’ dedi. Votel, Kuzeydoğu Suriye’de Koalisyon güçlerinin de içinde olduğu bir gözlem gücünün oluşturulmasına ilişkin ise çalışmaların devam ettiğini ve detayların geliştirildiğini belirtti.
DIŞ HABERLER