Güney Asya’da yıllık muson yağmurlarının neden olduğu sel ve toprak kaymalarında en az 19 kişi öldü
Nepal’de yetkililer dün (Cuma) geçtiğimiz hafta sonunda yağan şiddetli yağmurların 14 kişinin ölümü ve yaklaşık 20 kişinin de kaybolmasına neden olduğunu, kayıpları arama çalışmalarının devam ettiğine bildirdi.
Ulusal Afet Yönetim Otoritesi sözcüsü Drupa Bahadur Khadka, “Arama ve kurtarma ekipleri hala bölgede” dedi.
Nepal ve Hindistan’da şiddetli yağışlar
Ülkenin kuzeydoğusundaki Arunaçal Pradeş eyaletinde, yerel makamların geçtiğimiz perşembe günü yaptığı açıklamaya göre sel ve toprak kaymalarında 4 kişi hayatını kaybetti. Önlem olarak yaklaşık 14 bin kişinin göç ettiği komşu eyalet Assam’da ise bir kişi boğuldu.
Bangladeş’te, ülkedeki meteorologların kuzey bölgelerdeki seller konusunda uyarmasının ardından yüksek alarm durumuna geçirildi.
Yerel yetkililere göre, Kurigram ilçesinde 20 bin ev selden etkilendi
Kurigram bölgesindeki bir yetkili Muhammed Reza Karen AFP’ye verdiği demeçte, “Bölgedeki ana nehirlerin seviyesi yükseliyor… Durum her an daha da kötüleşebilir” dedi.
Güney Asya’da, Haziran ve Eylül ayları arasındaki muson mevsimi, bölgenin yıllık yağışının yüzde 70 ila 80’ini oluşturuyor. Bu yağışlar her yıl ölüm ve yıkıma neden oluyor ancak son yıllarda ölüme yol açan sel ve heyelanların sayısı arttı.
Uzmanlar, iklim değişikliğinin ve yol inşaatlarındaki artışın bu olgunun şiddetlenmesinin ardındaki sebep olabileceğini düşünüyor.
Geçtiğimiz yıl muson yağmurlarının neden olduğu seller Pakistan’ın üçte birini sular altında bırakarak, iki milyon eve zarar verdi ve bin 700’den fazla insanın ölümüne yol açtı.
Aynı yıl, Bangladeş 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği benzeri görülmemiş sellere sahne oldu.
DIŞ HABERLER