Güney Afrika’da hisselerinin çoğu İsrailli Milco şirketine satılan Clover adlı şirketin işçileri işten atılmaların durdurulması ve şirketin kamulaştırılması talebiyle grevi sürdürmede kararlı. Filistin’le dayanışma mesajı da yayınlandı
Güney Afrika’da hisselerinin çoğu İsrail menşeli Milco şirketine satılan Clover adlı süt ve süt ürünleri üreten şirketin işçileri hakları için başlattıkları grevi sürdürdü. İşçiler işten atılmaların durdurulmasını ve şirketin kamulaştırılmasını istedi.
Güney Afrika Genel Sanayi İşçileri Sendikasına (Giwusa) ve Gıda ve Müttefik İşçiler Sendikasına (Fawu) bağlı yaklaşık 4 bin işçi, 22 Kasım 2021’den bu yana şirkete karşı grevde. Çalışanlar greve devam etti. İşten atmalara son verilmesi istendi. Kamulaştırma da talep edildi.
SAFTU tarafından Twitter’da yapılan bir paylaşımda da grevin Filistin halkıyla dayanışma boyutu olduğuna da dikkat çekildi. Paylaşımda uluslararası dayanışma vurgusuyla şunlar kaydedildi: “Milco için yapılan çağrı, yalnızca işten çıkarma yerine istihdam yaratmaya ilişkin sözleşmeden doğan yükümlülüklerini ihlal etmesine dayanmıyor, aynı zamanda Milco’nun İsrail merkezli bir şirket olduğu gerçeğine de dayanıyor. Bu, Milco’nun Filistin’in şiddetle işgalinde biriktirdiği sermayesini ve gasbedilmiş topraklardan ve Filistin halkının çalınan hayvanlarından üretilen malları ihraç Clover aracılığıyla edebildiği anlamına gelir. Uluslararası işçi sınıfı dayanışması değerleriyle hareket eden enternasyonalistler olarak, işçi sınıfının büyüyen bir şirkete; Filistin topraklarını kuşatan, hırsızlık yapan ve Filistin halkına karşı görülmemiş vahşet uygulayan siyonist emperyalizme ülkemiz topaklarında izin veremeyiz.”
2019 yılında Milco’ya satıldı
Sendikaların bağlı oldukları Güney Afrika Sendikalar Federasyonu (SAFTU) açıklamalarına göre şirket hisselerinin çoğu 2019 yılında Milco’ya satıldı. Satış sırasında 500 yeni istihdam yaratma sözü verildi. Ancak sadece 2021 yılında toplam 1600 işçi işten atıldı. Greve çıkan işçiler ve sendikaları Güney Afrika hükümetinden şirketin kamulaştırılmasını ve işçi haklarının iyileştirilmesini istiyorlar.
Kaynak: Evrensel