“Güneş Ülkesinde Diriliş”, yedi ayrı tarihsel süreci ele alan bir roman serisi. Birçok yazarın yer aldığı bir ekip çalışması ürünü olan seri, yedi kitaptan oluşuyor. Payîz Yayınevi’nden çıkan bu serinin ilk üç ciltlik kitabı olan Sait Üçlü’nün kaleme aldığı “Amara”dan sonra, Bawer Botan’ın kaleme aldığı tek ciltlik “Umut Işığı” ve İrfan Güler’in imzasını taşıyan üç ciltlik “Özgürlüğe Doğuş” kitapları da Payîz Yayınevi’nden çıktı.
Okurla buluşan Botan’ın “Umut Işığı” romanında, kahramanının çocukluk dönemi, ilkokul, ortaokul ve lise öğretimi, Amara’dan başlayıp Nizip’ten Ankara’ya kadar giden tarihsel süreci anlatılıyor. Kitabın arka kapak yazısından bir bölüm şöyle: “Yılın son ayına girerken, kendi içinde yaşadığı cehennemi karmaşadan çıkmanın hazırlığını yapıyordu Abdullah. Başına ne belaların geleceğini bilemeden, yıpranmış fistanı içerisinde, göğsü korkuyla dolu gittiği ilkokulun ilk gününden beri kovaladığı sorular yanıtlarına kavuşmaya başlıyordu artık.
Özgürlüğe Doğuş
Üç ciltlik üçüncü bölüm olan Güler’in kaleme aldığı “Özgürlüğe Doğuş” romanında ise 1970’li yıllar anlatılıyor. Hayri, Mazlum, Kemal ve yoldaşlarıyla ilişkisi, mücadelenin aldığı biçim, zorlu ve öngörülü kararlar ve bir halkın kendisine güvenmesini sağlayan ilk adımlar…
Kitabın arka kapak yazısından: ”Öncelikle el attığı her işte sonuç almak istiyor ve sonuna kadar götürüyordu. Arkadaşlarını harekete geçiriyor, başka çevrelerin olanaklarını devreye koyuyor, kendisini de ona uygun örgütlüyor ve ayarlıyordu. Rastgele konuşmuyor ve hitap etmiyor, kişisel bir dil ve üslup kullanmıyordu.”
Kürdistan tarihi
Eylül 2021’de Payîz Yayınevi’nden çıkan “Güneş Ülkesinde Diriliş” serisinin ilk kitabı olan M. Sait Üçlü’nün kaleme aldığı üç ciltlik “Amara” romanında, 19. ve 20. yüzyılda yaşanan Kürt isyanları ile 1960’lara kadar olan Kürdistan tarihi anlatılıyordu. Katıldığı bir televizyon programında yaşanan tarihi, Kürtlerin bir toplumsal belleği, insanlığın bir toplumsal belleği haline getirmek istediklerinin altını çizen Üçlü, hakikati görünür kılmayı amaçladıklarını belirtmişti.
Bir roman kurgusundan ziyade yaşanan gerçekliği romanın özelliklerini kullanarak anlattıklarını ifade eden Üçlü’ye göre, “Güneş Ülkesinde Diriliş” roman serisi mevcut kalıpların dışında yeni bir roman türü denemesi ve Demokratik Toplumcu Edebiyat’ın ilk örneğini teşkil ediyor.
KÜLTÜR SERVİSİ