Gün Matbaacılık’ın 9’u tutuklu 21 çalışanının yargılandığı davanın Pazartesi günü görülecek duruşmasına katılım çağrısı yapan DİSK Basın-İş Sendikası ve matbaa çalışanlarının yakınları, “Herkesi basına yönelen saldırıların bir örneği olan bu hukuk rezaletine karşı çıkmaya çağırıyoruz” dedi.
Mahkeme kararıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Gün Matbaacılık sahibi Kasım Zengin’in de aralarında olduğu 21 kişinin yargılandığı davanın dördüncü duruşması öncesi DİSK Basın- İş ve Gün Matbaacılık davasında yargılanan matbaa çalışanlarının aileleri İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya matbaa çalışanlarının aileleri ve DİSK-Basın-İş Sendikası Başkanı Faruk Eren katıldı.
‘Arkadaşlarımızın yanındayız’
Basın tarihi açısından yeni bir hukuk rezaleti nedeniyle basın toplantısı yaptıklarını ve bunun örneklerini son zamanda fazlasıyla yaşadıklarını söyleyen Faruk Eren, matbaa işçilerinin bastıkları yayınlardan dolayı yargılandığını hatırlattı. Eren, “Gazeteciler olarak alışılmadık, bu da olur mu dediğimiz başka bir şaşırtmayla karşı karşıyayız” dedi. Eren, Gün Matbaacılık davasında pek çok hukuksuzluğun yaşandığını örnekler üzerinden aktardı. Yaşanan hukuksuzluk karşısında 11 Şubat Pazartesi günü Silivri’de saat 09.00’da görülecek dördüncü duruşmaya katılım çağrısında bulunan Eren, “Gün Matbaacılık davasında yargılanan arkadaşlarımızın DİSK olarak yanındayız. Herkesi de bu hukuksuzluk rezaletine karşı duruşmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
‘Davadaki hukuksuzluklar saymakla bitmez’
Gün Matbaacılık davasında yargılanan matbaa çalışanlarından Cemal Tunç’un eşi Nujin Tunç ise, süreci n özgürlükçü Demokrasi gazetesine 28 Mart günü kayyum atanmasıyla başladığını hatırlatarak, “Aynı gün Gün Matbaacılık’a ve matbaada çalışan işçilerin evlerine polis baskını yapıldı. Gözaltına alınan işçiler 5 Nisan günü hakim karşısına çıkarıldı ve işçilerin tamamı tutuklandı. 14 Ocak’ta görülen son duruşmada ise 8’i hapiste, 21 işçi hakkında 261 yıl hapis istenmekte. İddianameye göre işçilerin tek suçu özgürlükçü Demokrasi gazetesinin baskısını yapmaktır. Yani matbaacılık mesleklerinin gereğini yapmaktır. Davadaki hukuksuzluklar saymakla bitmez. İlk duruşmada işçilere yöneltilen sorular da hukuksuzluğun boyutlarını gözler önüne sermektedir” diye belirtti.
Çağrı
Tunç son olarak, “Gün Matbaacılık davasında yargılananların aileleri, avukatları, DİSK Basın-İş Sendikası olarak herkesi basına yönelen saldırıların bir örneği olan bu hukuk rezaletine karşı çıkmaya çağırıyoruz. Bilsinler ki 11 Şubat günü Silivri’de sadece Gün Matbaacılık işçileri değil, gazetecilik ve matbaacılık yargılanmaktadır. Bu dava Türkiye basın tarihine kara harflerle geçecektir” sözleriyle davaya katılım çağrısında bulundu.