Gün Matbaacılık’ın 12’si tutuklu 21 çalışanının yargılandığı dava duruşması başladı. Mahkeme Başkanı Kemal Selçuk Yalçın’ın uyarılarının damga vurduğu duruşmada konuşan Gün Matbaacılık’ın İmtiyaz Sahibi Kasım Zengin, “Bir matbaanın tüm çalışanlarının gözaltına alınarak tutuklanması tarihte bir ilktir” dedi.
Mahkeme kararıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Gün Matbaacılık çalışanları hakkında aralarında sahibi Kasım Zengin’in de olduğu 21 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşması, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Duruşmada, tutuklu olan Gün Matbaacılık’ın İmtiyaz Sahibi Kasım Zengin ile çalışanlar Cemal Tunç, Erdoğan Zamur, İhsan Sinmiş, İrfan Karaca, Kazım Göçer, Mahmut Abay, Mehmet Emin Sümeli, Musa Kaya, Mürsel Demir ve Polat Arslan hazır bulundu.
Tutuklu Uğur Selman Kelekçiler ise Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gördüğü için duruşmaya katılamadı. Duruşmada bazı tutuksuz matbaa çalışanları da hazır bulundu. Çok sayıda avukatın katıldığı duruşmayı, aileler izledi. Duruşma, Mahkeme Başkanı Kemal Selçuk Yalçın’ın uyarılarıyla başladı. Mahkeme Başkanı “Eski beyanlarınız var. Tekrara girmeden söyleyeceğiniz bir şey varsa onları söyleyin” dedi.
Tahliye talep ettiler
Mahkeme Başkanı’nın uyarısının ardından matbaa çalışanı Erdoğan Zamur söz aldı. Zamur, “Hala neden tutukluyum? Onu sormak istiyorum. Hukuksuzluğun bir an önce bitmesini istiyorum. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.
Musa Kaya da matbaada çırak olarak çalıştığını ifade ederek, tutukluluğunun hukuksuz olduğunu dile getirdi. Kaya, “9 aydır içerideyim. Son duruşmaya gelen annem ve babam kaza geçirdi. Biraz hukuk, biraz adalet olmalı” diye konuştu.
Matbaa çalışanı Polat Arslan da, “Muhasebeden sorumlu olduğum belirtiliyor. Matbaaya alınan malzemeyi iş sahibi alıyor. Gazeteleri Yay-Sat dağıtıyordu. Benim bir sorumluluğum yok” dedi.
‘Her türlü yayını basıyoruz’
Gün Matbaacılık’ın İmtiyaz Sahibi Kasım Zengin ise savunmasında, matbaada her türlü yayınları bastıklarını dile getirerek, “Bir şekilde vergi dairesine kaydımız var. Sigorta mükellefidir, Sanayi ve Ticaret Odası mükellefidir. Çıkardığımız ürünleri her gün bu kurumlara iletiriz. Bir iş yeridir. Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı’nın verdiği sertifikanın sahibiyiz. Bu sertifika matbaa için çok önemlidir. Bu şekilde bandrollü kitap basabiliyoruz. Her ay çıkardığımız yayınları Kültür Bakanlığı’na sunuyoruz. Bugüne kadar bastığımız kitaplardan kaynaklı herhangi bir uyarı yapılmış bile değildir. Tüm kitaplar için bakanlık ISBN numarası verir. Bütün matbaalarda bu şekilde işler. ISBN numarası olması izinli olduğunu gösterir. Bastığımız herhangi bir yayında onayın olmadığı bir yayın basmadık” diye konuştu.
Her gün bastıkları yayınları Küçükçekmece Cumhuriyet Savcılığı’na ve valiliğe teslim ettiklerini dile getiren Zengin, “En büyük sorumluluğumuz budur. Cumhuriyet Savcılığı’na, İstanbul Valiliği’ne ve Kültür Bakanlığı’na tüm yayınlarımız ulaştırıldı. Bu belgelerin hepsi mevcuttur” dedi.
‘Tarihte bir ilk’
Gazetelerin süreli yayınlar olduğunu hatırlatan Zengin, “Gazetelerin içeriği bizi ilgilendirmez. Gazetelerin belli bir yayın politikası vardır. Gazeteyi çalışanları kendisi hazırlar. Hazırlanan sayfalar bize gelir. Yanlış bir bilgi, fotoğraf ya da suç teşkil eden bir durum varsa buna biz bakmayız. Para kazanmak için elimizdeki yayınları en iyi şekilde basmaya çalışıyoruz. Bastığımız yayınları da Cumhuriyet Savcılığı’na göndeririz. Bir matbaanın tüm çalışanlarının gözaltına alınarak, tutuklanması tarihte bir ilktir. Benim mal varlığıma el konuldu. Birçok yerde borcum oluştu. Tutukluluğumun devam etmesi durumunda bu mağduriyetimiz devam edecektir” diyerek savunmasını sonlandırdı.
Mahkeme başkanı sık sık uyardı
Matbaa çalışanı Mahmut Abay da taleplerini sıraladığı esnada, mahkeme başkanının sık sık uyarılarına maruz kaldı. Mahkeme Başkanı Kemal Selçuk Yalçın, “Bir kez daha uyarıyorum. Hızlı olarak taleplerini sırala, yoksa yerine oturursun. Devam edersen savunma hakkını kötüye kullandığını düşünürüm. Devam edeceksen, mikrofonu kapatacağım. Yine de devam edersen de dışarı çıkaracağım” dedi.
Mahkeme Başkanı Yalçın’ın yargılananların savunmasını sık sık kesmesi dikkat çekti.
Duruşmaya, savunmaları ardından ara verildi. Aranın ardından avukatlar savunma yapacak.
HABER MERKEZİ