Hakkında müebbet hapis istenen Kürt siyasetçi Mahmut Alınak, yarın mahkemeye çıkıyor. İddianameye konu olan Mehmet Tunç ve Bêkes adlı kitapta hikayesi anlatılan Güler Tunç, Alınak’ın serbest bırakılmasını istedi
Kars’ta 17 Şubat’ta çıkarıldığı mahkeme tarafından “Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak” iddiasıyla tutuklanan Kürt siyasetçi ve yazar Mahmut Alınak hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı.
Müebbet hapis cezası istenen iddianame Kars 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Alınak hakkında açılan davanın ilk duruşması 13 Mayıs’ta (yarın) görülecek.
Mehmet Tunç ve Bekês kitabı ‘suç’
İddianamede, husumetli aileleri barıştırmak, Kürtçenin Türkçe ile aynı statüde yer alması için Birleşmiş Milletlere (BM) dilekçe vermek, işsizlik ve zamlara karşı yapılmak istenen eylemler suç sayıldı. Yine, Alınak’ın kaleme aldığı ve sokağa çıkma yasağı döneminde yaşamını yitiren dönemin Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç ile yeğeni Bêkes’in yaşam öyküsünün ele alındığı “Mehmet Tunç ve Bêkes” kitabının gelirini Tunç ailesine bağışlanması da iddianamede suç sayıldı.
Aynı yasak döneminde ağabeyiyle birlikte yaşamını yitiren Orhan Tunç’un eşi ve Bêkes’in annesi Güler Tunç, iddianamede ailelerinden “Değer” ailesi olarak bahsedilerek suç üretilmesine tepki gösterdi.
Güler Tunç, Alınak’ın bir an önce serbest bırakılmasını istedi.
‘Bu halk bu suçlamalara yeni tanık olmuyor’
Güler Tunç, Alınak’ın talebiyle yazılan kitabın 2015-16 tarihleri arasındaki yasak döneminde ailenin yaşadıklarını ele alındığını paylaşarak, “Aile olarak yaşadıklarımız büyük bir vahşetti. Halen bu vahşetin etkisindeyiz. Psikolojik olarak hala kendimize gelemedik. Bu nedenle Mehmet ve Orhan’ı hatırlamak ve anmak istedik. Kitapta benim Orhan ile geçirdiğim vakit ve ailenin Mehmet ile geçirdiği vakit anlatılıyor. Cizre’de sokağa çıkma yasaklarında yaşananlar anlatılıyor. Bêkes’in doğumu anlatılıyor. Bugün kitap AKP-MHP iktidarı tarafından yasaklanarak illegalize ediliyor. ‘Terör örgütü propagandası’ yapıldığı söyleniyor. Bu halk bu suçlamaların yeni tanığı değil” dedi.
Kitap toplatıldı
İddianamede yer verilen söylemlerin kitapta yer almadığına dikkati çeken Tunç, yer alan bilgilerin birçoğunu kendisinin tanıklıklarından oluştuğunu dile getirdi. Tunç, “Bu kitabın gelirlerinin ‘değer ailelerine’ verildiği iddia ediliyor. Kitabın basımını biz istedik. Beraber yazdık ve beraber bastık. Alınak, Şırnak eski milletvekili ve tanınmış bir siyasetçidir. Sıradan bir insan değildir. Kitabın telif hakkı bizimdir. Kitabın gelir ve giderleri ortadır. Zaten kitabımız basıldıktan 3 ay sonra yasaklandı ve toplatılma kararı alındı” ifadelerini kullandı.
Alınak’ın yanındayız
Kitabın, Mehmet Tunç ve Bêkes isimlerinden kaynaklı yasaklandığını kaydeden Tunç sözlerine şöyle devam etti: “Yasak zamanında Mehmet Tunç’ların üzerine nasıl gittilerse bugün de ailelerinin üzerine geliyorlar. Yasak bitti ama baskı ve tehditler bitmedi, hala devam ediyor. Ama bu baskılar ve tehditler karşısında asla geri adım atmadık, atmayacağız. Hükümete buradan çağrı yapıyoruz. Yaptığınız hukuksuzluktan geri dönün. Alınak hukuksuz hiçbir şey yapmamıştır. İlerlemiş yaşına rağmen ve dünyayı saran hastalığa (Kovid-19) rağmen içerde tutulması kabul edilemez. Alınak’ın adil bir şekilde yargılanıp serbest bırakılmasını istiyoruz. Alınak’a verilecek herhangi bir ceza bizim ailemize de verilmiştir. Biz bunu böyle kabul ediyoruz. Aile olarak Alınak’ın yanındayız ve tanık olarak ifademizi de vereceğiz.”
Kaynak: MA