Guardian’a konuşan Cadus’un CEO’su Jünemann, Türkiye’nin Kuzey-Doğu Suriye’de uluslararası sağlık görevlilerini hedef aldığını belirtti. Daha önce IŞİD tarafından saldırıya uğradıklarını açıklayan Jünemann, ilk kez NATO üyesi bir devlet tarafından hedef alındıklarını söyledi.
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik başlattığı saldırıda uluslararası sağlık örgütlerinin çalışanlarını hedef aldığı The Guardian gazetesi tarafından da doğrulandı. Mezopotamya Ajansı’nda (MA) yer alan habere göre gazeteye konuşan Cadus’un CEO’su Sebastian Jünemann, ilk kez NATO üyesi bir devlet tarafından saldırıya uğradıklarına dikkati çekti.
Tıbbi bir araç olduğu net bir şekilde belli olan bir aracın Tal Tamr’in kuzeyinde köylere doğru giderken yakında patlayan bir bombanın şarapnelleri ile ağır hasar gördüğünü yazan gazete, araç içinde bulunan iki sağlık görevlisi patlama sonucu yaralandığını kaydetti.
Alman insanı yardım grubu Cadus aracının ağır silahlarla hedef alındığı, saldırı anında ambulansın ön cephede bulunmadığına dikkat çekildi. Araç içinde bulunan Kürt sağlık görevlisi Aram Hamidi’nin de aracın Türkiye’nin saldırısında vurulduğunu ifade etti. Gazete aracın vurulma anına ait video görüntülerine de dikkat çekerek, Rojava Bilgi Merkezi’nin bilgilerine yer verdi. Gazete, Hamidi’nin “Ben de aracı kullanan arkadaşım da şarapnellerle yaralandık. Hala çenemde bir şarapnel var ve tüm dişlerim kırılmış vaziyette” sözlerini sayfalarına taşıdı.
Sağlık görevlileri hedef alınıyor
Gazete, Uluslararası Kızıl Haç ile ilgisi olmayan, Kürt Kızılayı tarafından kullanılan ambulansın fotoğrafları camların parçalandığını ve koltuklardaki kan izlerini de göstererek, saldırıyı doğruluyor. Gazetenin haberinin devamında, şöyle denildi: “Kürt gruplar, bölgedeki Türk operasyonu boyunca sağlık personelinin hedef alındığını ve savunmasız kalmaya devam ettiğini söylüyor. Rojava Bilgi Merkezi, işgalin geçen ay başlamasından bu yana beş sağlık personelinin öldürüldüğünü tahmin ediyor. Üçü kaçırıldı ve idam edildi, ikisi drone ile öldürüldü. Yetkili, en az yedi kişinin de yaralandığını söyledi.
‘IŞİD’den sonra Türkiye bizi hedef aldı’
Cadus’un CEO’su Sebastian Jünemann, ambulansa bir insansız hava aracı mı yoksa topçu ateşi mi çarptığını ve kasıtlı olarak hedef alıp almadığının anlaşılmasının net olmadığını belirtti. Cadus, hareketlerini BM’nin sivil askeri koordinasyon merkezi ile koordine ettiğini söyledi. Jünemann ‘Daha önce IŞİD tarafından hedef alınmıştık fakat Türkiye gibi devlet olan bir aktör tarafından hedef alınmamıştık. Musul’da bazı güvenlik önlemleri almıştık ama içinde bulunduğumuz durumda bize saldıran bir NATO üyesi ve bize NATO tarafından güvenliğimizin alınacağı garantisi verilmişti’ dedi.
Kürt gruplar Türk güçlerini ve onlara bağlı milisleri, Ras al -Ayn’daki (Serekaniye) hastaneye tekrar eden saldırılar da dahil, Kürt Kızılayına ve onların medikal altyapılarına saldırmakla suçlarken, geçtiğimiz hafta bir top mermisi bir ambulans konvoyunu vurmuş ve Özgür Burma Devriyeleri’nden bir doktoru öldürmüştü. Türk hükümeti, tıbbi araç veya tesisleri bilinçli olarak hedeflediğini inkar etti. Türk Dışişleri Bakanlığı ile yorum yapmaları için temas kuruldu. Henüz iletişim çabalarına bir dönüş olmadı.”