Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için başlatılan kampanyanın farklı toplumları bir araya getirdiğinin altını çizen akademisyen Florencia Guarche, ‘Bu kampanya Türk devletinin gerçek yüzünü görmemize de imkân tanıyor’ dedi
İmralı Ada Cezaevi’nde 24 yıldır ağır tecrit koşulları altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan 33 aydır hiçbir haber alınamıyor. Mutlak iletişimsizlik haline tabi tutulan Abdullah Öcalan’ın, üzerindeki bu tecridin kırılması ve özgürlüğünün sağlanması hedefiyle 10 Ekim’de dünyanın 74 merkezinde yapılan ortak açıklamayla ‘Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm’ talebiyle küresel bir kampanyanın stardı verildi.
Üç ayı geride bırakan kampanyaya dünyanın dört bir yanından destekler gelmeye de devam ediyor. Yürütülen bu kampanya aynı zamanda Abdullah Öcalan’ın 24 yıldır İmralı Cezaevi’nde geliştirip dünya halklarına sunduğu demokratik, kadın özgürlükçü, ekolojik bir topluma dayanan Demokratik Konfederalizm, Demokratik Ulus paradigmalarının dünya haklarında nasıl karşılık bulduğunu da bir kez yine gözler önüne serdi.
Abdullah Öcalan’ın paradigmaları üzerine akademik alanda çalışma yürüten isimlerden birisi de Brezilya Rio Grande do Sol Federal Üniversitesi Akademisyenlerinden Florencia Guarche. Akademisyen Florencia Guarche, Abdullah Öcalan’ın paradigmalarını ve 10 Ekim’de startı verilen “Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm” kampanyasının önemini ANF’den Serkan Demirel’e değerlendirdi.
Aktüel olarak Brezilya Rio Grande do Sol Federal Üniversitesi’nde Abdullah Öcalan’ın paradigmaları üzerine çalışan Florencia Guarche, “Kürt hareketiyle tanıştıktan sonra kendi halkımla bağlarımı daha güçlü kurmaya başladım. Aslında Abdullah Öcalan’ın fikirlerini kendi toplumumu da daha yakından tanımak içinde kullandım. Öcalan’ın paradigmalarını anlamaya çalışmakla kendi toplumumu tanımak iç içe gelişti” diye belirtti.
‘Devletsiz düşünmemiz için imkân sağlıyor’
“Öcalan kim olduğumuz sorusuna iyi bir cevap sunuyor” diyen Akademisyen Guarche, “Öcalan paradigmaları, demokratik bir ulusu nasıl devletsiz bir şekilde nasıl kurabiliriz ve biz kimiz sorununa iyi bir cevap sunuyor. Öcalan, kendimizi tanımak, kendi değerlerimizi bilmek, genel olarak biz kimiz sorusuna cevabını bulmamıza yardımcı oluyor. Bizler dünyanın farklı yerindeki toplumlar kim olduğumuzu bildikten sonra daha güçlü bağlar ve ortak bir toplumsallık kurabiliriz. Devletlerin her türlü ayrımcılık ve ulus üzerine inşa ettiği sistemlere karşı Öcalan bizlere devletsiz düşünmemiz için imkân sağlıyor ve fırsat sunuyor” eklemesini yaptı.
‘Demokratik Modernite üzerinde durmalıyız’
Akademisyen Guarche, üniversitelerin kendisi gibi insanlar için zor bir ortam olduğunu belirterek, şunları ekledi:
“Kendi ailemde işçi sınıfından geliyor, doğayla iç içeler ve bağları da güçlü. Paradigmayı tanıdıkça üniversitedeki rolümü sorgulamaya ve farklı konulara kendimi daha yakın hissetmeye başladım. Öcalan’ı ve Kürt hareketini öğrendikçe, Latin Amerika’da karşılaştığımız gerçekliği, farklı halkların devlet şiddetine ve sömürgeciliğe karşı yürüttükleri mücadeleyi de daha yakından tanımaya ve anlamaya başladım. Farklı bir dünya yaratmak için dünyaya bakış açımızı değiştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Farklı bir bakış geliştirmek için ise Öcalan’ın bizlere sunduğu demokratik modernite paradigması üzerinde durmamız gerekir. Öcalan, bize aynı zamanda akademiyi ve üniversiteleri yeniden nasıl düşünebiliriz anlamında da katkı sunuyor.”
‘Kürt kadın mücadelesi ilham kaynağı’
Kürt kadın hareketinin mücadelesinin kendisini çok etkilediğini söyleyen Guarche, “Kürt hareketinin özgün kadın mücadelesi bugün dünyada her yerde tanınır noktaya gelmiş durumda. Toplumun her alanında kadınların özgün mücadelesini görmek mümkün. Bu durum, biz kadınları çok etkiliyor. Kürt kadınları benim için devrimin gerçek yüzü ve gücüdür. Kürt kadın mücadelesi hepimizin bir ilham kaynağıdır” dedi.
Öcalan’ın kadın devrimine verdiği önem dünya kadınları için büyük bir umut olduğunu söyleyen Akademisyen Guarche, Öcalan toplumsal analizleri ve kadının toplumdaki rolünü irdelemesi çok önemlidir. Öcalan içinde yaşadığımız yüzyıl için başta kadın mücadelesi olmak üzere birçok alanda önemli perspektifler sunuyor. Öcalan’ın kadınlar devrimin öncüsü olması gerektiği tespiti çok önemli bir tespittir. Ve biz bunun önemini her geçen gün daha fazla görüyor ve anlıyoruz. Öcalan’ın kadın devrimine verdiği önem biz kadınlar için çok büyük bir umuttur” diye belirtti.
‘Öcalan Kürt sorunun çözümünde temel bir aktördür’
10 Ekim’de başlatılan “Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm” kampanyasının önemli olduğunu ve desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Guarche, “Öcalan Kürt sorunun çözümünde temel bir aktördür. Bir çözüm için her şeyden önce karşılıklı bir diyalog gerektirir. Karşılıklı diyaloğun bir tarafının aktörü ve muhatabı Öcalan’dır. Bu nedenle, Kürt sorununu çözmek istiyorlarsa Öcalan üzerinde bir tecrit uygulanamaz. Öcalan tecrit edilerek bir anlamda karşılıklı bir diyaloğun önü kesilmek isteniyor. Bu anlamda, Öcalan’a özgürlük kampanyası büyük önem taşımaktadır. Bu bir küresel kampanyadır. Küresel düzeyde Kürt sorunun çözümünü ve Öcalan’a özgürlük istemek çok önemli ve desteklenmelidir” ifadelerini kullandı.
‘Paradigmasını yaygınlaştırmak gerek’
Öcalan’a özgürlük kampanyasının, Öcalan’ın paradigmalarının tanıtılması açısından da büyük önem taşıdığını kaydeden Guarche, son olarak şunları ifade etti:
“Bu kampanya dünyanın her yerinde insanlara Öcalan’ın paradigmalarını daha yakından tanıma fırsatı sunuyor. Bu kampanya aynı zamanda Türk devletinin gerçek yüzünü görmemize de imkân tanıyor. Kürt sorunun çözümünde bir diyaloğun yeniden başlaması gerekir, bu nedenle Öcalan’ın özgürlüğü esastır. Enternasyonal bir dayanışma çerçevesinde Öcalan’ın paradigmalarını daha da yaygınlaştırmak gerekir. Bugün Öcalan’ın paradigmaları sayesinde birçok sorunu masaya yatırıp tartışabiliyoruz. Bu tartışmalara bütün toplumları katmak çok önemlidir. Öcalan’ın paradigmalarını sorunların çözümü için bir yöntem olarak kullanabiliriz. Öcalan’a özgürlük kampanyası aynı zamanda farklı topluların nasıl ortak talep üzerinde seferber olabileceğini bizlere gösterdi. Burada enternasyonal mücadelenin önemi de kendisini gösterdi. Örneğin, Latin Amerika, Kürt mücadelesine uzak gözükebilir ama biz oturup konuştuğumuzda nasıl ortak bağlarımızın olduğunu gördük. Devletler bizi kimliklerimiz üzerinden ayrıştırıyor buna karşı bir araya gelmek ve birlikte mücadele etmek önemlidir.”
HABER MERKEZİ