Grönland’da buzullar geri dönüşü olmayan bir erime sürecine girmiş durumda
Grönland’da buz tabakalarının tamamen yok olmaya sürüklenen bir yola girdiği belirtildi. Ohio Devlet Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre, normalde Grönland’ın eriyen buzullarını her yıl yeniden dolduran kar yağışı artık buzulların erime hızına ayak uyduramıyor. Yani bu küresel sıcaklıkların yükselmesi dursa bile dünyanın ikinci en büyük buz tabakaları olan Grönland’ın buz kaybetmeye devam edeceği anlamına geliyor.
Denizler 7 metre yükselecek
Nature dergisinde yayınlanan çalışmada, bilim insanları Grönland boyunca okyanusa akan 200’den fazla büyük buzulun 40 yıldır tutulan aylık uydu verilerini incelediler. Ohio Devlet Üniversitesi Byrd Polar ve İklim Araştırma Merkezi’nde araştırmacı olan çalışmanın baş yazarı Michalea King, yaptığı basın açıklamasında, “Grönland buz örtüsünün tamamen erimesi, deniz seviyelerini 23 fit (~ 7 metre) yükseltebilir. Eğer böyle bir şey olursa, dünyanın dört bir yanındaki kıyı şehirleri okyanus tarafından yutulur. Grönland, şimdiden deniz seviyesinin yükselmesine en çok katkıda bulunan tek buzuldur.
Eriyen buz geri oluşmuyor
Grönland’ın her yıl kaybettiği buzul miktarı son iki on yılda sabit olarak artış göstermekte. Araştırmacıların buldukları verilere göre 2000’den önce buz tabakasının her yıl eşit oranda kütle kazanma veya kaybetme şansı vardı. Fakat son 20 yılın ikliminde, araştırmacılar buzulun her 100 yılda yalnızca 1 kere kütle kazanacağını keşfetti. Grönland, Avrupa’dan gelen sıcak hava dalgasının adada etkili olduğu 2019 yazı okyanusa benzeri görülmemiş miktarda buz ve su bıraktı.
5 günde 55 milyar ton eridi
Buz örtüsü yalnızca 5 günde 55 milyar ton, ki bu Florida eyaletini neredeyse beş inç (12.7 cm) suda kaplayacak kadar çok su kaybetti. Kutuplarda buz erimesi, çözüldüğünde güçlü sera gazları serbest bırakan donmuş toprak parçaları olan permafrostu açığa çıkarıyor. Isınma yeteri kadar permafrostu (Permafrost: Donmuş toprak) çözerse, açığa çıkan gazlar ısıyı insanların fosil yakıt emisyonlarından daha hızlı hapsedecektir. Amazon yağmur ormanlarındaysa, insanlar yıllardır ağaçları kesiyor ve yakıyor. Bu da nemin ekosisteme kaçmasına yol açıyor. Belirli bir düzey ormansızlaşma sonucunda yağmur ormanları yanar. Ve genellikle uçlardan köke doğru kuruyarak atmosfere 140 milyar tona kadar karbon salar.
EKOLOJİ SERVİSİ