Petrol-İş’in grev kararının Erdoğan tarafından yasaklanması sonrası Soda Sanayi, 550 işçiyi ücretsiz izine çıkardı. İki yıldır zam alamayan işçiler dinlenme süresinin 1 güne düşülereceğini ve 90 işçinin çıkarılacağını söylüyor
Mersin Akdeniz İlçesi Kazanlı Mahallesi’nde bulunan Soda Sanayi Anonim Şirketine ait fabrikada çalışan işçiler ile şirket yetkilileri arasında Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri sonuçsuz kaldı.
Fabrikada çalışan işçiler adına işveren ile TİS görüşmeleri yürüten Petrol-İş Sendikası Mersin Şubesi, görüşmelerin olumsuz sonuçlanması üzerine 9 Ekim tarihinde grev kararı aldı. Grevin başlamasından bir gün önce AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından “genel sağlığı ve millî güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmesine” karar verildi. TİS görüşmelerinde sonuç alamayan işveren ise bünyesinde bulunan Soda Sanayi, Şişecam Kromsan ve Tuz İşletmesi fabrikalarını durdurarak çalıştırdığı 550 işçiyi zorla süresiz ücretsiz izne çıkardı. Şirket yetkilileri, ayrıca fabrikalarda çalışan işçileri zorla yıllık izine ayırdı.
90 işçi atılabilir
Grev erteleme kararının yürürlüğe girmesiyle grevleri engellenen işçiler, buna tepki göstererek, “Grev erteleme kararı hükümetin normal bir politikası haline geldi” dedi. MA’dan Ömer Akın’a konuşan Soda Sanayi Fabrikası’nda 16 yıldır üretim operatörü olarak çalışan Sedat Mızrak (47), işçiler ile işveren arasında 2 yılda bir TİS görüşmelerinin olduğunu hatırlatarak, 2018 yılında yapılan görüşmelerde de aynı sorunla karşılaştıklarını anımsattı. Çalıştıkları fabrikanın kimyasal ürün olmasından kaynaklı olarak 6 gün çalışıp 2 gün izinli sayıldıklarını vurgulayan Mızrak, işverenin bu 2 günlük dinlenme süresini bir güne düşürmeyi dayattığını söyledi. Fabrikada 4 vardiya ile çalıştıklarını anlatan Mızrak, dinlenme süresinin 1 güne düşürülmesi durumunda işçi fazlalığının doğacağını ve 90 arkadaşlarının işsiz kalacağına dikkati çekti.
Ücretimiz eriyecek
Mızrak, “Zaten sözleşmenin 2 yılda bir olması ve enflasyon nedeniyle aldığımız ücret sürekli eriyor. İşveren ise her iş sözleşmesinde dinlenme süremizi 2 günden bir güne düşürmek ve toplu iş sözleşmesi süresini de 2 yıldan 3 yıla çıkarmak istiyor. Bu süreyi 3 yıla çıkarırsak ücretimiz daha da eriyecek” diye belirtti. Kimya sektöründe çalıştıklarına vurgu yapan Mızrak, her tarafın kömür tozu olduğunu ve bunu sürekli solumak zorunda kalmalarına rağmen aldıkları ücretin Türkiye ve bölgede bulunan diğer fabrikalardaki çalışanlara göre daha az olduğunu kaydetti.
Mücadeleye devam
Erdoğan tarafından grevin ertelenmesine tepki gösteren Mızrak, “2 yıl önce yaptığımız sözleşmede de yine böyle bir karar alınmıştı. Grev erteleme kararı hükümetin normal bir politikası haline geldi. Şuana kadar 16-17 grev ertelendi. Biz sendikamızla birlikteyiz. Dayanışma içerisindeyiz. Kromsan, tuz ve soda işçilerinin birliği hiçbir zaman bozulmayacak. Mücadelemizi sürdüreceğiz ve kazanacağız” diye konuştu.
Yüzde 18 zam hayat pahalılığını karşılamıyor
Şişecam Kromsan Fabrikasında 13 yıldır işçi statüsünde çalışan Mehmet Goncagül (46) ise, kimyasal fabrikada çalıştıkları için sürekli olarak kimyasala maruz kaldıklarına dile getirdi. “Daha insanca koşullarda çalışmak ve hakkettiğimiz ücreti almak istiyoruz” diyen Goncagül, şöyle devam etti: “Biz yüzde 36 oranında zam istedik. İşveren ise yüzde 18 oranında teklif etti. 30 Ocak 2018 yılında sözleşme yaptığımız zaman dolar kuru 5.70 TL civarında iken şimdi 8 TL’ye dayandı ve biz 21 aydır zam almıyoruz. Şuan aldığımız 3 bin 200 TL eriyip gidiyor. Biz de buna uygun bir şekilde zam yapılsın istiyoruz. Hakkımızı istiyoruz. Her şey yüzde 30-35 zamlanırken bize yüzde 18 zam verilmesini kabul edemeyiz. Bu haksızlıktır.”
Goncagül, TİS görüşmelerinin sonuçsuz kalmasından sonra aldıkları grev kararını uygulamaya bir gün kala AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından ertelenmesine tepki göstererek, şunları söyledi: “Hükümet tarafından grevimiz ertelendi. İşverende bunu fırsat bilip bizi ücretsiz izne çıkardı. Sözleşme dönemine yaklaştığımız zaman işverenin bize karşı tutumu değişti. Bu süreçte maaş almayacağız ve bu ücretsiz iznin ne zamana kadar süreceği belli değil.”
HABER MERKEZİ