İstiklal Caddesi’nde Kürtçe müzik yaptıkları için gözaltına alınan sanatçılar anlattı: Polis ‘bize bağırma’ dediği için arkadaşımızın boğazını sıktı. Paralarımıza el koydular. Boğazımı sıktılar. ‘İstersem seni Suriye’ye de sürerim’ tehdidi savurdular
İstanbul Taksim’de bulunan İstiklal Caddesi’nde sokakta müzik yapan gençlerin polis tarafından engellenmesine ait görüntünün sanal medyada paylaşılmasının ardından birçok kesimden tepki geldi. 29 Ocak’ta kaydedilen görüntüde, İstiklal Caddesi’nde Kürtçe müzik yapan sanatçılar, önce zabıtalar tarafından uyarılıyor. Olaya müdahil olan polis, gençlere “Yapmayacaksınız, meydan burası her yer benim, burada müzik yapmayacaksınız” tehdidinde bulundu.
‘Esas duruşta olacaksın’
Kürtçe müzik yapması engellenen 4 genç daha sonra gözaltına alındı. Götürüldükleri emniyette darp edilen müzisyenler, yaşadıklarını anlattı. 29 Ocak’ta 3 arkadaşı ile birlikte Kürtçe müzik yaptığı için gözaltına alınan Muhammed Taşdemir, “Akşam saatlerinde polis bizi durdurdu. O sırada bir yurttaş görüntümüzü alabilmek için müzik yapmamızı istedi. Biz de polislerden müsaade istedik. Polisler izin vermedi. O sırada bir arkadaşımızın eli cebinde olduğu için, polisin hakaretlerine maruz kaldık. Polis bize, ‘Benim karşımda esas duruşta duracaksın’ dedi” şeklinde aktardı.
Paralarına el konuldu
Gözaltına alındıklarını söyleyen Taşdemir, “Sinkaflı kelimeler kullandılar. Çok onur kırıcı kelimeler kullandılar. Enstrümanlarımıza el koydular. Sokakta müzik yapıp kazandığımız bir miktar parayı elimizden almak istediler. Onlara direndik. Direnince ‘çevreye rahatsızlık’ nedeniyle 205 TL para cezası kestiler. Ayrıca el koydukları enstrümanlarımızı almak için de 205 TL para ödedik. Bu 5 ay içerisinde yaklaşık 5 enstrümanımızı elimizden aldılar” dedi.
‘Kürtçe yasak’
Taşdemir, polislerin “Bu benim görevim, istersem sizi Suriye’ye de sürerim” tehdidinde de bulunduğu aktardı. İstiklal Caddesi’nde Kürtçe dışında her dilin serbest olduğunu belirten Taşdemir, “Bize engellemelerin ‘Kürtçe ile alakası yok diyorlar’ ancak müzik yaptığımız yerde, biz kalktıktan sonra, Farsça, Arapça, Türkçe şarkı söyleyen arkadaşlarımız var. Polislerin onlara bir şey söylemediğini görüyoruz. Biz kültürümüzü, müziğimizi devam ettirmek istiyoruz” diye konuştu.
Polis yumruk attı
Gözaltına alınan müzisyenlerden Yusuf Abak, polis tarafından şiddet gördüğünü anlattı. Abak, “Polis bana yumruk attı, duvara çarptım. Beni bugüne kadar belki 50 defa karakola götürmüşlerdir. İki defa elimdeki enstrümanımı aldılar” dedi.
Boğazını sıktı
Gözaltına alınan müzisyenlerden Selim Öztürk, “Çevreyi rahatsız ediyorsunuz” denilerek, kendisine ve 3 arkadaşına para ceza kesildiğini söyledi. Polislerin karakolda kendisine “dilencisiniz” dediğini aktaran Öztürk, “Biz çevreyi rahatsız etmiyoruz. Sokak müziği çevreyi rahatsız etmek değildir. Dilencilik, hırsızlık yapmıyoruz. Arkadaşım ‘bize bağırma’ dediği için onun boğazını sıktılar” diye anlattı.
Sokakta Kürtçe müzik yapabilmek için Kaymakamlığa birçok dilekçe verdiklerini dile getiren Halil Erim, “Biz bu yasaklara rağmen müziğimizi yapmaya devam edeceğiz. Müzik yaparak geçimimizi sağlıyoruz, yoksa zorluk çekeriz. Çünkü başka gelir kaynağımız yok” diye belirtti.
Müzik durakları neden kapatıldı?
İstiklal Caddesi’nde bulunan ve sokak sanatçılarına ayrılan “müzik duraklarının” kaldırıldığına dikkat çeken Erim, “Önceden 6 durak vardı. Müzisyenler ortak bir şekilde paylaşırdı. Herkes müzik yapabiliyordu. Ama şimdi bu müzik duraklarının kalkmasından dolayı, birçok arkadaşımız müziği bıraktı. Birçoğu sevmedikleri işleri yapmaya başladı. Müzisyenler olarak bize müzik yapacağımız yerlerin verilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
MA / Mehmet Aslan – Doğan Kaynak