İstanbul’da bulunan Kürt Araştırmalar Derneği ve Diyarbakır’da çalışma yürüten Dicle Görme Engelliler Derneği’nin ortaklaşması sonucu görme engelli yurttaşlar için online Kürtçe dersleri başlatıldı
İstanbul’da bulunan Kürt Araştırmalar Derneği ve Diyarbakır’da çalışma yürüten Dicle Görme Engelliler Derneği’nin ortaklaşması sonucu görme engelli yurttaşlar için online Kürtçe dersleri başlatıldı. Gazetemize dersler ile ilgili bilgi veren Kürt Araştırmalar Derneği’nden Eyüp Subaşı, talebin Kürtçe öğrenmek isteyen görme engellilerden geldiğini ifade etti. Böyle bir çalışmanın içinde oldukları için büyük kıvanç duyduklarını söyleyen Subaşı, “Çünkü daha önce kurum olarak bu tür kursları açmamız gerektiğini konuşuyorduk. Fakat pratikleştirme noktasında biraz zorlanma yaşanıyordu. Dicle Görme Engelliler Derneği, görme engelliler için çalışmalar yürüten bir kurum olduğu ve bu yüzden bu alana aşina olduğu için beraberce böyle bir işi gerçekleştirebileceğimizi söyleyerek kursu açtık” dedi.
28 öğrenci eğitim görüyor
28 görme engelli öğrencinin Kürtçe öğrenmeye başladığını belirten Subaşı, iki haftayı geride bıraktıklarını söyledi. Subaşı sözlerine şöyle devam ediyor: “Görme engelliler için bir sınıf açacağımızı duyurmamıştık. Yoksa bu sayı daha da fazla olurdu. Nitekim böyle bir sınıf açtığımız medyada ve sosyal medya hesaplarımızda yer alınca kursa katılmak isteyen yeni arkadaşlar çıktı. Örneğin Qamişlo’dan bir baba görme engelli olan kızının da bu kursa katılmasını istedi. Fakat dersimiz birinci seviye olduğu ve ağırlıkla Türkçe olarak işlendiği için kursa devam etme konusunda biraz tereddütlü. Önümüzdeki dönemlerde Kürtçe bilenler içinde bu tür bir kursu organize etmeye çalışacağız.”
‘Mail ve telefonla ulaşabilirler’
Şu anda kayıt alamadıklarını söyleyen Subaşı, sonbaharda açılacak yeni kurs için sosyal medya hesaplarından ve internet sitelerinden duyuru yapacaklarını belirtti. Kursa katılmak isteyenlerin Kürt Araştırmalar Derneği ve Dicle Görme Engelliler Derneği’ne e-mail yoluyla veya telefon ile ulaşabileceklerini ifade etti.
‘Dil çalışmalarına daha fazla ağırlık vermeliyiz’
Online Kürtçe eğitimler hakkında da bilgi veren Subaşı, sözlerini şöyle bittirdi: “ Şu an için toplamda 496 öğrencinin katılımıyla online Kürtçe öğrenme veya geliştirme sınıflarımız bulunmaktadır. Bir millet dili ile anılır ve o milletin diğer milletlerden farklı bir tarihinin olmasını sağlayan dilin kendisidir. Kürtçe uzun bir dönemdir baskı altında olup çok ağır kırım politikalarıyla karşı karşıyadır. Bizim bu duruma karşı dilimizi her alanda kullanıp dilimizin gasbedilen haklarının iade edilmesini sağlamak için dil çalışmalarına daha fazla ağırlık vermeliyiz.”
KÜLTÜR SERVİSİ