Kürtçe mizah dergisi Golik’ın yeni sayısı ‘Jin, jiyan, azadî’ kapağıyla çıkarken derginin genel yayın yönetmeni İsmail Aktaş, ‘Kürtler arası ulusal birliğin mutlaka gerçekleşmesine inanıyoruz’ dedi
Kürtçe mizah ve karikatür dergisi Golik, 5 yıl aradan sonra 1 Ağustos’ta yeniden başladığı yayın hayatını sürdürüyor. Yazar ve çizerleri tutuklulardan oluşan dergi, tutukluların farklı cezaevlerine sevk edilmesi ve yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle 2017 yılında yayın hayatına ara vermek zorunda kaldı. 5 yıl sonra yeniden yayın hayatını sürdürme kararı alan Golik, 20’nci sayısında İran’da Jîna Emînî’nin katledilmesi sonrası başlayan eylemlerde kadınların temel perspektifi haline gelen “Jin, jiyan, azadî” sloganını kapağına taşıdı. Yazarlarının büyük bir çoğunluğunun tutuklu olduğu Golik dergisi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Aktaş, 15 Kasım Dünya Hapisteki Yazarlar Günü’ne dair değerlendirmelerde bulundu.
‘Golik’ın asi bir ruhu var’
Golik’ın siyasi tutukluların 2012’de çıkardığı Kürtçe mizah dergisi olduğunu ve Kürt basınının çektiği zorluklardan nasibini aldığını belirten Aktaş, Türkiye ve Kurdistan’ın yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle yayın hayatına 5 yıl ara vermek zorunda kaldığını söyledi. Golik’ın Kürtçe tek mizah dergisi olduğunu dile getiren Aktaş, “Golik’ın (Buzağı) itaati, biati ve boyun eğmeyi kabul etmeyen asi bir ruhu var. Golik’ı iple bağlayamazsınız. Bu yüzden Kürt siyasi tutsaklar Golik isminde karar kıldılar. Golik 3 ayda bir olsa da çıkmaya devam ediyor. Kürtlerin tek karikatür mizah dergisi olarak çıkmaya devam ediyor ve bunu gururla söylüyoruz: Kürtlerin en büyük dergisi. Bu bizim için gurur verici. Bunu başardığımız için çok mutluyuz” diye belirtti.
Kürtlere ‘Yekitî’ çağrısı
9 aylık bir çalışmanın sonucunda 6 ay önce Golik’ın “Yekitî” (Birlik) kapağıyla ilk sayısını çıkardıklarını söyleyen Aktaş, “Golik’ın ilk kapağı da Kürtler arası ulusal birliğe ulaşması için amasız, fakatsız ulusal birlik çağrısında bulundu. Tüm Kürt siyasi çevrelere yönelik ‘Yekiti’ çağrısında bulundu. Bir Golik gözüyle bakıyoruz, 21. yüzyılda Kürtler arası ulusal birliğin mutlaka gerçekleşmesine inanıyoruz. Beklediğimizden daha fazla bir ilgiyle karşılaştık. Golik tek bir siyasi çevreden beslenmedi. Kürtlerin dergisi olmaya karar kıldı. Yani Kürtlerin tamamının dergisi. Kürtler için düşünen, fikir üreten tüm aydınların tüm bilgelerin dergisi olma şiarıyla çıktı” dedi.
Kadın direnişi selamlandı
Golik’ın ikinci kapağının tüm dünyaya yayılan Kürt kadın direnişinin sloganı olan “Jin, jiyan, azadî” ile çıktığını ifade eden Aktaş, “Bu sloganla hem Rojhilat’taki Kürt kadınlarının özgürlük direnişini selamlamak hem de Golik’ın o direnişi sembol slogan olarak kabul ettiğini anlatmak istedik. Dört parça değil, tek parçayız diyoruz. Qazi Muhammed’in ‘İki kere iki dört yapmaz, iki kere iki bir yapar’ söylemi Kürtler için hâlâ geçerlidir. Golik’ın de böyle bir misyonu var. Golik daha çok Kuzey Kurdistan’dan besleniyor ama Rojhilat, Rojava ve Başur Kurdistan’ın da sesini ulaştırmaya çalışıyor. Bakur’un yanında Rojhilat’ta da çok ilgi gördü. Maalesef Rojava’ya ambargolardan dolayı gönderilemedi. Son zamanlarda Özgür Basın’a olan baskılardan, Golik’ın sesini duyurmaya çalışan basın mensuplarına gözaltı ve tutuklamalardan dolayı okurlara az ulaşabiliyoruz” şeklinde konuştu.
Golik cezaevlerinde engelleniyor
Golik’ın yazar ve çizerlerinin cezaevinde olmasına rağmen derginin cezaevine alınmadığını aktaran Aktaş, “Böyle garip bir durum var. Kürt dergisi cezaevinden beslenmek zorunda, çünkü tüm aydınları, düşünürleri ve öncüsü tutsak edilmiş ve tecrit altında. Bu yüzden yazarlarımız ve çizerlerimiz yüzde 90 cezaevinde. Her şeye rağmen yazıyoruz, çiziyoruz ve sayımıza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Tüm Kürtleri kucaklama
Dergiyle bütün Kürtleri kucaklamayı amaçladıklarını vurgulayan Aktaş, “Ulusal birliğe nasıl hizmet ederiz diye düşündük. Birçok sayfa ekledik. Her sayıda bir portre yapmaya karar verdik. Kürt düşünürü, aydını ya da Kürtler için bir düşünce ortaya koyan, çaba sarf eden bir şahsiyeti anlatmaya karar verdik. İlk sayıda Celadet Ali Bedirxan’ı tanıttık ve kapağın arkasına da ‘Hawar’ ilk Kürtçe dergisini koyduk. Yani portre sayfasında ulusal hafızayı ve tarihini koymaya çalıştık. Aynı zamanda bir okur sayfası da var. Golik dergisi ticari ve rant alanı değil. Golik’ın amacı sevgiyi yaymak ve toplumun tamamına göstermek istedik” dedi.
Kürtlerde mizah politik
Kürt mizahının da politik olduğunun altını çizen Aktaş, “6 yaşındaki Kürt çocuğu da 90 yaşındaki Kürt piri de politik sürece hakim. Yakinen takip etmek zorunda kalıyor. Kürtler cezaevinde tutsak ediliyor. Çeşitli sistematik asimilasyon ve işkenceye maruz kalıyor. İşimiz çok zor, coğrafyamızda yaşanan tüm bu zorluklara, bu kadar acıya, katliama, artık takvimin her gününe bir acısı sinmiş bir coğrafyaya rağmen bir mizah üretmeye çalışıyoruz. Her şeye rağmen gülebilen, kararlılıkla dik durabilen ve geleceğe umutla bakabilen bir toplum ve toplum gerçekliği var. Bunu kendi öz dilinde, anadilinde yapmaya çalışıyor ve yayıyor. Bu halk hâlâ direniyor ve yaşamak direnmektir deyip bir misyon edinmişler. İşte bu halkın çocukları ve emekçileri bir mizah üretiyor” diye belirtti.
‘Türkiye cezaevine dönüştü’
Türkiye’nin gazeteciler için bir cezaevine dönüştüğünü belirten Aktaş, şunları söyledi: “Bunun örneğini son dönemlerdeki gazetecilere yönelik baskınlarda gördük. Kimyasal silah kullanımıyla ilgili bir saldırı. Madem kendinize güveniyorsanız, Türk Tabipleri Birliği gidebilir, orada inceleme yapabilir. Eğer onlara da güvenmiyorsanız, Sınır Tanımayan Doktorlar ya da başka heyetle gidilebilir. Hatta daha basitleştirelim, sizin seçtiğiniz tıp öğrencileri ya da akademisyenler gidebilir. Ama iktidar ısrarla karşı çıkıyor, kimyasal silah kullanımı ile ilgili haber yapan gazetecilere baskınlar yapıyor. Şebnem Korur Fincancı hakkında tutuklama kararı veriliyor. Biz de Golik olarak tavrımız çok net, umarız uluslararası heyetler hakikati ortaya çıkarır.”
Sterk Sütcü / Ankara-MA