Geliyê Godernê Vadisi baraj inşaatıyla yerle bir edilirken, sanal medyada tepkiler ortaya kondu
Amed’in (Diyarbakır) Pasûr (Kulp), Licê (Lice), Farqîn (Silvan) ve Hezo (Hazro) ilçelerinin kesişim noktası olan Geliyê Godernê (Vadisi), baraj yapımı nedeniyle yerle bir edilip tanınamayacak hale getirildi. Geliyê Godernê, eşsiz doğa güzelliği ve yüzlerce endemik bitki ve hayvana ev sahipliği yapan bir bölge. Vadi üzerinde barajın tamamlaması için, vadinin iki tarafı tıraşlanmaya devam ediyor. Ağır iş makinaları ile baraj suların vadide tutulması için, tepelerden aşağı doğru alan tıraşlanırken, tarihi nitelikteki mağaralarda dinamitlerle yerle bir ediliyor.
Yaşam alanları yok edilecek
Dicle Nehri ve kolları üzerine yapılan baraj ve HES projeleriyle başta 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf olmak üzere birçok tarihi alan sular altında bırakıldı, binlerce kişi ise yerlerinden edildi. Su tutması beklenen Silvan Barajı ise binlerce yıllık tarihe sahip Geliyê Godernê ve geçtiğimiz ay bir kısmı dinamitleme nedeniyle çöken tarihi Taşköprü’yü suları altında bırakacak. Godernê’nin su altında kalması başta endemik bir tür olan ve nesli yok olmakta olduğu belirlenen semenderler olmak üzere kaplumbağa, tilki, domuz gibi birçok canlı ile binlerce kuş türünün yaşam alanı yok edilecek.
50 köy suya gömülecek
Vadiye bağlı Hevika ile Kanika’da ve Kelê’de tarihi kaya mezarlar ve anıt mezarlar ile Mervaniler döneminden kalma Taşköprü yerle bir edilecek. Neolitik dönemden günümüze kalan mağaralar insanlık tarihine ışık tutarken, baraj, insanlığın hafıza ve tarihini sularla boğacak. Proje kapsamında şu ana kadar 10 köy su altında kalırken yaklaşık 50 köyün de su altında kalması bekleniyor. Su altında kalacak köylerde yaşayan binlerce insan bu nedenle bağ ve tarlalarını bırakarak göç etmek zorunda kalacak.
Sanal medya paylaşımları
Duyarlılık amaçlı sanal medya da #GoderneHasankeyfOlmasın! Başlığı altında sayısız tepki ortaya kondu. Bazı tepkilerdeki vurgular dikkat çekici;
*Kürdistan’ı yok eden güvenlik barajlarına karşı yaşamı savunmaya, ekoçeşitliliği korumaya, köylerin zorunlu göçe uğratılmasına karşı durmaya, ekokırıma dur demeye ve barışı savunmaya devam edeceğiz Werin em Geliyê Goderne zindî bihêlin*Silvan barajı tamamlanırsa 50 köy sular altında kalacak, binlerce insan zorla yerinden edilecek.
*Silvan Barajı tamamlanırsa milyonlarca canlı yaşamlarını ve yaşam alanlarını kaybedecek.
* Bir çok endemik bitkiye ev sahipliği yapan Goderne Vadisi, Kürdistan’ı yaşamsızlaştırma politikasıyla yok ediliyor. 50 köy zorunlu göçe maruz kalacak. Silvan Barajı projesi derhal iptal edilmeli. Güvenlik barajlarının yarattığı ekokırıma tek çare barış! #godernehasankeyfolmasin
*Onlarca endemik türe ev sahipliği yapan Gelîyê Godernê yok olursa büyük bir ekosistem yok olacak.
*Sular borulara, kanallara hapsedilerek tahakküm altına alınıyor, küresel boyuta ulaşan iklim krizi derinleşiyor. Sular özgür aksın.
*Baraj politikalarının Kurdistan’da yaratmış olduğu kırım, toplumsal tasviye ve sömürü düzenidir. Ilısu Barajı ile kaybedilen ve kaybetmeye devam edilecek olanlar Goderne Vadisi’nde yaşanacaktır. Binlerce yıllık tarih sular altında kalmasın.
EKOLOJİ SERVİSİ