ABD Başkanı Donald Trump göçmenlere karşı Meksika sınırına 15 bin asker daha yığabileceklerini açıkladı. Trump, göçmen grubu ‘Tehlikeli insanlar topluluğu, çok kötü suçlular ve çete üyeleri’ olarak suçladı
Amerika Başkanı Donald Trump, Meksika sınırından Amerika’ya geçmeye çalışacak göçmen gruplarını durdurmak için sınıra yığacakları asker sayısının 15 bini bulabileceğini söyledi. Trump, göçmen grup için “Tehlikeli insanlar topluluğu, çok kötü suçlular ve çete üyeleri” ifadelerini kullandı.
Trump’ın bu sözlerine tepki gösteren göçmen bir kadın, “Biz kimseye zarar vermeyecek, çalıp çırpmayacağız. Biz iş bulup çalışmak istiyoruz. Emeğimizle terimizi dökerek çalışmak ve para kazanmak istiyoruz. Oraya gidip iş bulabilmek için dua ediyoruz” diye konuştu. Trump hali hazırda Pentagon’un sınıra göndereceğini açıkladığı 5200 asker ve sınırda görev yapan 2100 Ulusal Muhafızın haricinde 15 bin askerin daha Meksika sınırına gönderilebileceğini söyledi. Amerika’nın Sesi’ne bilgi veren Savunma Bakanlığı yetkilileri 2 bin askerin daha destek amacıyla sınırda hali hazırda görevlendirilebileceğini söyledi Bu durumda Meksika sınırında görev yapan asker sayısı Amerika’nın Suriye ve Irak’ta IŞİD’e karşı görev yapanların askerlerinin sayısından fazla olmuş olacak.
Savunma Bakanı Jim Mattis, söz konusu askerlerin sınır bölgesine gönderilmesinin Cumhuriyetçilerin önümüzdeki hafta yapılacak seçimleri kazanabilmesi için adeta bir dublör görevi göreceği iddialarını sert bir biçimde reddetti. Mattis, “Burası dublörlük yeri değil. Bizim İç Güvenlik Bakanlığı’na verdiğimiz destek, sınır devriye güçlerinin ve sınır polisinin talebi üzerine sağlanıyor” ifadelerini kullandı. Başkan Trump da kendisinin göçmenlere yönelik sert mesajlarının Cumhuriyetçilerin kongrede çoğunluğu kaybetmeleri ihtimaline karşın atılmış adım olmadığını söyledi. Savunma Bakanlığı yetkilileri sınırda görev alacak askerlerin, sınır devriyesi ve sınır polisinin görevlerine müdahale etmeyeceğini, tutuklama gözaltına alma gibi eylemlerde bulunmayacağını söyledi. Sınıra gidecek askerler sınır devriyesiyle birlikte hareket edecek ve sınırda gereken noktalarda dikenli teller çekilmesi kontrol noktaları inşa edilmesi gibi görevlerde katkı sağlayacak.
Öte yandan seçim kampanyalarında göçmenleri ABD’nin ulusal güvenliği açısından bir tehdit olarak gösteren Trump’ın durumu kasıtlı bir şekilde abarttığı yorumları yapılıyor. Trump, bir gazetecinin kasıtlı olarak panik yaratıp yaratmadığı sorusunu, “Hayır, ben panik yaratmıyorum. Göç önemli bir konu” sözleriyle yanıtladı. Twitter’dan yayınladığı son mesajında Trump, konvoydakilerin son derece sıkı savaşçılar olduklarını ve Meksika polisine karşı şiddetli bir şekilde direndiklerini yazdı. Trump’ın bahsettiği olay Pazar günü Guetamala- Meksika sınırında yaşandı ve burada bazı göçmenler sınır polisiyle çatıştı. Bazı polislerin yaralandığı olaylarda bir göçmen de hayatını kaybetti. Hali hazırda Amerika’ya doğru yol almakta olan 4 göçmen konvoyu bulunuyor.
İran yaptırımlarında muafiyet sinyali
Amerika’nın İran’ın enerji sektörüne yönelik yaptırımları haftaya resmen devreye girmiş olacak. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu İran’la doğalgaz ve petrol ticareti yapan bazı ülkeler yaptırımlardan muafiyet talep ediyor. Amerika’nın ulusal güvenlik danışmanı John Bolton uzlaşmacı bir ton kullandı, “Mümkün olan en üst düzeyde baskı uygulamak istiyoruz ama dostlarımız ve müttefiklerimize zarar vermek istemiyoruz” dedi. John Bolton, Hamilton Society adlı düşünce kuruluşunda konuştu, İran’la ticaret yapan ülkelerin dolaylı yaptırımlardan etkilenmesi olasılığını değerlendirdi. Amerika’nın ulusal güvenlik danışmanı İran’ın doğalgaz ve petrol ihracatını hedef alan yaptırımların Tahran’ı sıkıştırmasını istediğini ancak diğer yandan Amerika’nın müttefiklerine de zarar vermek istemediğini söyledi. John Bolton ülke ismi vermedi ancak Amerika’nın İran’a coğrafi olarak yakın olan bazı ülkelerin İran’la enerji alanında ticareti sıfıra hemen indiremeyeceğini anladığını belirtti.
WASHINGTON