İstanbul’da ‘Onur Yürüyüşü’ne katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınıp GGM’ye gönderilen mültecilerin kütü koşullarda tutulduğunu ve kötü muameleye maruz kaldığını belirten Avukat Şehriban Demirel, İHD olarak sürecin takipçisi olacaklarını söyledi
İstanbul’da 25 Haziran’da yapılmak istenen Onur Yürüyüşü’ne katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan İranlı Elyas Torabibaeskendari, Rusyalı Roma Prokofer ve Portekizli Miguel Alvaro Pereira 27 Haziran’da Urfa Geri Gönderme Merkezi’ne (GGM) getirildi.
17 saat aç susuz bıraktılar
İstanbul’dan Riha’ya (Urfa) getirilirken birçok hak ihlaline maruz kalan 3 mülteci günlerce avukatlarıyla görüştürülmedi. Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Ceylan Şahinli’ye konuşan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Merkezi’nden avukat Ayşe Şehriban Demirel, mültecilerin yaşadıklarını aktardı.
Haziran ayında İstanbul’da yapılmak istenen yürüyüşte birçok kişinin işkence ve kötü muameleye maruz kalarak gözaltına alındığını hatırlatan Demirel, gözaltılarda birçok mülteci ve göçmenin çeşitli illerde bulunan GGM’lere gönderildiklerini kaydetti.
Darp edildiler
GGM’lerde tutulanlara ulaşmanın cezaevinde tutuklulara ulaşmaktan daha zor olduğunu ifade eden Demirel, GGM’lerde yaşanan sorunlara değindi. Demirel, “En önemli sorunlardan biri muhatap bulamamak. İHD ve ÖHD olarak 3 mülteciyi ziyaret ettik. Gözaltına alındıkları süreçte darp edildiklerini söylediler. Görüşmemizde de şiddet izleri hala vardı. GGM kötü koşullar ve yöntemler ile yönetiliyor” diye anlattı.
‘3 gün içinde karar verilecek’
ÖHD ve İHD olarak konunun takipçisi olacaklarını belirten Demirel, son olarak şunları söyledi: “3 gün içerisinde bir karar verilecek, verilecek karar onlar açısından olumsuz olduğu takdirde süreci takip edeceğiz. Türkiye’de uzun süredir barışçıl protesto hakkı güvenlik görevlileri tarafından engellenerek sürekli gözaltı ve yargı şiddeti ile karşılaşmakta. 3 mültecinin yürüyüşe katılıp katılmadıkları tespit bile edilmeden ‘kamu güvenliğini tehlikeye sokmak’ gerekçesiyle GGM’ye getirilip haklarında karar kurmaya çalışılıyor. Bu hukuka aykırıdır. Katılmış olsalar dahi barışçıl protesto haklarını kullanmış bulunuyorlar. Bu geri gönderme gerekçesi yapılamaz.”
RIHA