Ailesi Avrupa’ya geçtikten sonra İzmir’de kalan iki çocuk GGM’ye götürüldü. Kemik testi ile yaşları büyütülen çocuklar hakkında sınırdışı kararı verildi
İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) tutulan ve avukatlarıyla görüştürülmeyen iki Kongo’lu çocuk hakkında sınır dışı etme kararı alındı. Aralık ayında Avrupa’ya gitmek için ailesiyle birlikte İzmir’e gelen kardeşler, ailesinin Avrupa’ya geçmesinden sonra çocuklar İzmir’de kaldı. Aile gittikten sonra GGM’ye götürülen 15 ve 16 yaşındaki Kongolu iki kardeşin hastaneye götürülerek, kemik yaşı testi ile yaşları büyütüldü.
Yaş testi
Yaşananlara dair bilgi veren avukat Duygu İnegöllü, bir dernek üzerinden kendilerine çocukların açık havada tutulduklarına dair bilgi geldiğini söyledi. Kış ayında dışarıda olmalarının işkence kapsamına girmesinden dolayı 28 Aralık 2022’de GGM’ye gittiğini belirten İnegöllü, “Sadece 15 yaşındaki kız çocuğuyla görüştürüldüm. Erkek çocuk için ise ‘Burada böyle birisi yok’ denildi. İlk gittiğimde çocuklar hakkında sınır dışı edilme kararı alınmadığı söylendi. İnceleyebileciğim bir dosyaları bile yoktu. Ancak görüştüğüm kız çocuğu hastaneye götürüldüklerini, bileklerinin bir makinaya sokulduğunu ve bundan sonra serbest bırakmayacaklarının söylendiğini bana aktardı. Bu işlemlere dair ilk olarak bir tutanak hazırladık. Uluslararası Çocuk Koruma başvurusu yaptık. Eğer çocuklara yaş testi yapıldıysa bunu kabul etmeyeceğimizi, ayrıntılı bir yaş testi yapılırsa gerçeğin ortaya çıkacağını tutunak altına aldık” dedi.
Sınırdışı kararo kendilerine
Bunun üzerine Adli Yardım Avukatı Hazal Aydın’ın da GGM’ye ziyarette bulunduğunu aktaran İnegöllü, çocuklar hakkında 27 Aralık’ta sınır dışı kararı alındığını, fakat kendisine söylenmediğini aktardı. Kanuna göre psikolojik değerlendirmede içeren ayrıntılı bir yaş testi yapılması gerektiğini vurgulayan İnegöllü, “Yaş testi öncesi bilgilendirme yapılır. Bu da yapılmamış. Avukat atamasını istemelerine rağmen kurum bunu da dikkate almamış. Yine kanunda yaş tespiti sonuçlanana kadar kişilere, çocuk muamelesi yapılması gerekir. Tüm sözleşmeler de bu yönde. Ancak hala erkek çocuğu göremedik. Görüşme taleplerimiz 5 kez reddedildi. Gerekçeleri de ismini doğru yazamıyor olmamızmış. Ancak kurumun çocukların eşyalarına dair tuttuğu tutunaktaki erkek çocuğun ismi ile benim görüşmek için yazdığım isim aynı. Yani yanlış yazılma da söz konusu değil. GGM’de tutulduğunu da kız kardeşinden biliyoruz. Aynı odada tutuluyorlar. Bize gösterilmemesi hukuka aykırı” ifadelerini kullandı.
Yaş testine itiraz
Çocukların Avrupa’ya ailelerinin yanına gitmek istediğini kaydeden İnegöllü, Kongo’ya sınır dışı edilmeleri halinde bir ailenin paramparça olması anlamına geldiğini dile getirdi. Çocukların birkaç kere Avrupa’ya geçmeye çalıştıklarını fakat danışmanlık hizmeti alamadıklarını da sözlerine ekleyen İnegöllü, “Aile Avrupa’da mülteci olarak tanınırsa belki birleşme düşünülebilinir. Ama bunun içinde burada çocuk olarak tanınmaları gerekiyor. Tüm bunlara dair 16 Ocak günü suç duyurusunda bulunarak, sınır dışı kararlarına itiraz ettik. Yine yaş tespitine itirazda bulunacağız. Tüm bunlardan sonuç alamazsak Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız. Bu ülkedeki bütün çocukların haklarını elde edene kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.