Bugün İstanbul Taksim Gezi Parkı’nın ranta açılıp Topçu Kışlası ve AVM yapılmasına karşı başlayan ve kısa sürede milyonların özgürlük ve adalet arayışına evrilen Gezi Direnişi’nin yıldönümü
31 Mayıs 2013 tarihinde patlak veren Gezi Direnişi’ne giden süreç, Hopa eylemleri, ODTÜ Ayakta eylemleri ve Emek Sineması eylemleri sonrası 27 Mayıs’ta iş makinelerinin parka girmesinin ardından, haberin sanal medya aracılığıyla kısa sürede yayılması sonucunda başladı.
Kitlelerin parka gidip çalışmaları durdurmaya çalışmış, polisin müdahalesi sonrasında ertesi gün daha kitlesel şekilde Gezi savunucuları parka akın etmişti.
Bu müdahale ve saldırılar dönemin başbakanı Erdoğan’ın inşaatı kesinlikle yapılacağını açıklaması ve provokatif söylemleriyle daha da büyümüştü. Erdoğan ve hükümetinin açıklamaları, polisin sert müdahalesi nedeniyle direniş 31 Mayıs gecesi isyana dönüştü. 1 Haziran’da polis Taksim Meydanı ve Gezi parkından çekildi. Yurttaşlar 15 gün boyunca parkta kamp kurdu. 15 Haziran’da polisin müdahalesiyle park boşaltılmak zorunda kalındı.
Direniş süresince Berkin Elvan, Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan, Hasan Ferit Gedik, Medeni Yıldırım yaşamını yitirdi. Mehmet İstif ve Elif Çermik de direniş döneminde maruz kaldıkları gaz nedeniyle yaşamını yitirdi. On bine yakın kişi ise polisin sert müdahalesiyle yaralandı. Bu direniş Türkiye tarihinin en büyük en yaygın halk protestosu olarak tarihe geçti
Gezi Direnişi merkezi siyaseti de derinden etkiledi. AKP iktidarı süreç sonrası baskı politikalarını kalıcı kılmak için çeşitli yasalar ve bir dizi önlemler aldı. Gezi sonrası yaşanan Kobanê eylemleri ve daha sonrasında 15 Temmuz Darbe girişimi ile Türkiye’de OHAL süreci başlamış oldu.
Gezi Direnişi esnasında yaşanan polis şiddetini iktidar yollarını ayırdığı cemaatin üzerine attı. Yargılanan polisler göstermelik cezalar alırken Gezi davaları tekrar açıldı ve Mücella Yapıcı ve Can Atalay’ın da aralarında olduğu 7 kişi tutuklandı.
HABER MERKEZİ