BM raporuna göre, insan etkisiyle son 10 yıl gezegenin en sıcak dönemi oldu. Araştırma, gelecek yıllarda çok daha büyük meteorolojik olayların yaşanacağını ve yüz milyonlarca insanın ‘iklim mültecisi’ olacağını vurguladı
Küreselleşme ile birlikte ikli krizi dünyanın her noktasında gün geçtikçe artıyor. Dünyanın kutup bölgelerinde sıcaklıkların yükselmesi ve en yüksek sıcaklıkların ölüçülmesi bir örnek iken, bitki örtüsü görülmesinin imkansız olduğu Everest ve Himalayar’da bitki örtüsü yetişmesi de başka bir örnek olarak karşımızda duruyor. Tüm bu yaşanan gelişmeleri bilimsel olarak inceleyen Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2020 ve önümüzdeki yılların insan kaynaklı birçok iklimsel felakete sahne olacağını kaydetti.
Yeryüzünün en sıcak dönemi
BM’nin raporuna göre 2010-2019 yılları arasının yeryüzünde en sıcak dönem olarak kayıtlara geçtiği belirtiliyor. Öte yandan, konuya ilişkin konuşan WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, yaşanan ısınma sebebiyle 2020 yılının çok sayısa aşırı hava fenomenine sahne olacağını söylüyor. Taalas, bunu tetikleyen öncelikli etkenin ise sera gazlarının atmosferde birikmesi olduğunun altını çiziyor
Yüzbinlerce insan ‘iklim mültecisi’ olacak
Taalas, Avustralya’daki yangınların bugüne kadarki en sıcak ve kuru yılı geride bıraktığını hatırlatarak, başta karbondioksit (CO2) olmak üzere sera etkili gazlardaki salınımların bu haliyle devam etmesi, bu yüzyılın sonuna kadar 3 ila 5 derece arasında bir sıcaklık artışının yaşanması demek. Taalas’ın öngörülerinin doğru çıkması halinde önümüzdeki on yıllardan itibaren yüz milyonlarca insanın “iklim mültecisi” haline gelmesi kaçınılmaz olacak.
1980 yılından bu yana artıyor
WMO verileri, 2010-2019 arasının yeryüzünde en sıcak dönem olarak kayıtlara geçtiğini gösteriyor. Geçtiğimiz hafta Copernicus adlı Avrupa iklimsel değişiklikler analiz kuruluşunun verileri de benzer bir duruma işaret ediyor. Bu verilere göre de 2019 yılı 2016 yılından sonra dünyanın en sıcak olduğu ikinci yıl. WMO verilerinde de 19. yüzyıla oranla 2019’daki sıcaklık artışının ortalama 1,1 derece ile rekor düzeye ulaştığı görülüyor. Ayrıca 1980 yılından bu yana her 10 yıllık periyod, bir öncekine oranla daha sıcak oldu.
NASA Türkiye’yi uyarmıştı
NASA, 2018 yılında yaptığı açıklamayla Türkiye’de son dönemde özellikle İstanbul’da yaşanan dolu, fırtına, sel vakalarını yorumlayan NASA uzmanı Dr. Timothy Hall benzer aşırı hava olaylarının daha fazla yaşanacağını ve ısınmanın etkisinin daha çok şehirlerde görüleceğini belirtti, bunların nedeni olarak ise betonlaşmayı gösterdi.
EKOLOJİ SERVİSİ