Ülkede 50 yılı aşkın bir süre orduyla savaştıktan sonra hükümetle barış anlaşması imzalayan solcu gerilla örgütü FARC, ilk kez Parlamento’ya girdi. Barış Anlaşması uyarınca gerillaların silah bırakmasına rağmen, birçok FARC üyesinin ve yöneticisinin cezaevinde tutulması ise barışı tehlikeye atıyor. Kolombiya’da eski Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri(FARC)ile 2016’da imzaladığı Barış Anlaşması’ndan bu yana ilk kez seçim yapıldı. 18 Haziran’daki başkanlık seçimlerinde sol ve liberal demokrat partiler bloku Kolombiya Humana Hareketi’nin adayı eski gerilla komutanı olan Gustavo Petro kaybetti. Seçimi yüzde 54 ile merkez sağ Demokrat Parti adayıİvan Doque kazandı. Ancak eski gerilla örgütü FARC, kongrenin üst kanadı Senato ve alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde beşer üyelik elde etti. Seçimlere “Devrimci Alternatif Ortak Güç” adıyla katılan FARC, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin kısaltması olan FARC, yeni ismin de kısaltması olarak kullanıldı.
‘Dönüm noktası’
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, parlamentonun açılışında eski gerillaların şimdi anayasaya bağlı olmalarından mutluluk duyduğunu söyledi. Santos, gelecek ay görevini devredeceği yeni cumhurbaşkanı Ivan Duque’ye barışı savunması çağrısında bulunarak, “Bugün tarihimizde bir dönüm noktasına tanık oluyoruz” dedi.
Barış uzun sürebilir
FARC lideriIvan Marquez, Kongre’ye seçilmesine rağmen örgütün eski liderlerinden Jesus Santrich’in hala gözaltında tutulmasına tepki olarak açılış oturumuna katılmadı. Bu durum, Kolombiya’da barışın gerçek anlamda yerleşmesinin uzun bir zaman alabileceği şeklinde yorumlanıyor. Yeni CumhurbaşkanıIvan Duque’nin ülkedeki kriz esnasında ordunun binlerce sivili gerilla oldukları suçlamasıyla öldürmesinden sorumlu tutulan Eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe’nin çırağı olması ve seçim sırasında yaptığı konuşmalar, endişeli bir bekleyişe yol açıyor.
Urbie barışı sindiremedi
Duque’nin üyesi olduğu sağcı Demokratik Merkez Partisi’nin lideri, eski cumhurbaşkanı Alvaro Uribe ise FARC’ın parlamentodaki varlığına tepki gösterdi. Uribe, Twitter mesajında, “Korkunç suçlar işleyen kişiler Kongre’ye girdi” dedi.
8 milyon savaşa karşı
Diğer taraftan yarışı kaybeden eski gerilla Gustavo Petro sonuçların açıklanması sonrası yaptığı konuşmada yenilgiden söz etmedi. Petro kendisine oy veren seçmenleri kastederek, “8 milyon Kolombiyalı ülkenin savaşa dönmesine izin vermeyecek” dedi.
Bundan sonra ne olacak?
Şimdi gözler Kolombiya parlamentosunda. Meclis çatısı altında barışın kalıcı hale getirilip getirilmeyeceğine çevrildi. Gözlemciler Kongre’nin birçok üyesinin FARC’ın Meclis’teki varlığından rahatsız olmasına rağmen, yeni cumhurbaşkanının 2016’da imzalanan Barış Anlaşması’nda çok önemli değişiklikler yapamayacağını söylüyor. Kongre anlaşmayı onaylamış ve Santos, Nobel Barış Ödülü kazanmıştı. Santos anlaşmayı mermiden yapılmış bir kalemle imzalamıştı.
Nasıl gerçekleşti?
Uzun yıllar süren müzakerelerin ardından FARC’la 2016 yılında imzalanan ilk Barış Anlaşması’nı Kolombiya halkı referandumla (%50,24 oy çoğunluğuyla) veto etmişti. Üzerinde değişiklikler yapılan anlaşma ikinci kez referanduma taşınmamış, kongrede oylanarak imzalanmıştı. Barış Anlaşması 220 bin kişinin hayatını kaybettiği 52 yıllık çatışma sürecine nokta koymuş, FARC ‘Halk İçin Alternatif Devrimci Güç’ adını alarak siyasi bir yapıya dönüşmüştü.
BOGOTA