Cezaevlerinde önlemlerin yetersiz olduğunu söyleyen Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun acilen cezaevlerine gitmesi ve inceleme yapması çağrısında bulundu
Türkiye cezaevlerinde 300 bini aşkın tutuklu ve hükümlü bulunuyor. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) 2019 raporuna göre cezaevlerinde 458’i ağır olmak üzere bin 334 hasta tutuklu bulunuyor. Dünyaya hızla yayılan koronavirüs (Kovid-19) salgınında en riskli grupların başında hasta tutuklular geliyor. Koronavirüs salgınıyla birlikte bir kez daha tartışma konusu oldu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyon üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, cezaevleriyle ilgili olası riskleri Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever’e değerlendirdi. Gergerlioğlu, şu anda koronavirüs nedeniyle en büyük sıkıntının hissedileceği yer cezaevleri olduğunu belirtti. Gergerlioğlu, cezaevindeki insanların ve yakınlarının büyük bir tedirginlik içinde olduğunu söyledi.
‘Cezaevlerinde doktor yetersizliği var’
Cezaevlerinde kapasite fazlalığı olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, “Cezaevlerinde kalabalıktan dolayı yaşam son derece sıkıntılı. 15 kişilik koğuşlarda 40 kişinin kaldığı oluyor. Kadınlar açısından büyük sıkıntı oluyor. 8-10 kişilik bir yerde 21 kişi kalabiliyor. İnsani büyük sıkıntılar oluşturuyor. İaşe sıkıntıları var. Kalabalıktan dolayı iki kişilik yemeği 6 kişiye verdikleri oluyor. Ve bu da insanların bağışıklık sisteminde önemli düşüşlere yol açıyor. Koronavirüs salgınında bağışıklık sistemi düşük olanlar büyük risk altında. Son aylarda bazı cezaevlerinde uyuz salgını oldu” dedi. Koronavirüs cezaevlerine girmesi halinde büyük sıkıntılar doğuracağını belirten Gergerlioğlu, “Çünkü sağlık sevklerinde büyük sorunlar var. İnsanlar revire çıkmada bile büyük sorunlar yaşıyor, doktor yetersizliği var.”diye belirtti.
‘Cezaevi koşulları yetersiz’
Cezaevlerinde geç sevkten dolayı geç teşhis edilen hastalıklar ve buna bağlı ölümlerin yaşandığını belirten Gergerlioğlu, başka ülkelerde virüsten dolayı tahliyelerin olduğunu hatırlattı. Türkiye’de bu yönlü adımların atılmadığına işaret eden Gergerlioğlu, herhangi bir koronavirüs şüphesinde acilen testlerin ve sevklerin yapılması koşullarının cezaevinde olmadığını belirtti. Gergerlioğlu, “Zaten cezaevi dışındaki insanlar bile bu konuda yetersiz bir hizmet alıyor. Türkiye’de vakaların çok olmadığı söyleniyor. Cezaevleri böyle bir hizmetten yararlanamıyor. Çünkü normal sağlık hizmetlerini alamıyorken, koronavirüs testinden faydalanmaları mümkün değil. Şu anda test yapıldığını duymadım. Zaten bu konuda önemli gecikmeler oluyor” dedi.
‘Gereken önlemler alınmıyor’
Ziyaret yasağının yetersiz bir önlem olduğunu ve gereken önlemlerin alınmadığını belirten Gergerlioğlu, alınması gereken önlemlere dair şunları söyledi: “Cezaevlerine bu bulaşmaz demek son derece cahilce bir yaklaşım. Eğer ki bulaştığı zaman salgın bir şekilde koğuşlarda korumasız durumdaki insanlar bu hastalıktan yoğun bir şekilde etkilenebilir. Çocuklu anneler, hamile kadınlar, lohusa kadınlar, yaşlı ve hasta mahpuslar var. Biz biliyoruz ki bu kişilerin çoğu siyasi tutsak olarak içeride bulunuyorlar. Genel af, ceza indiriminin gündeme gelmesi gerekiyor. Bizim tekliflerimiz var, en azından bir yıl infaz ertelemesi olsun. Çünkü bunun hesabını kimse veremez. En azından tutuklu yargılananların tutuksuz yargılanması gerekiyor, her kişi için gerekli ki burada öncelikli olan riski gruplarıdır. Önemli bir tahliye sürecinin olması gerekiyor.” Türkiye’de testlerin yeterli yapılmadığını belirten Gergerlioğlu, teşhis ve tespitlerde eksikliklerin olduğunu söyledi. Gergerlioğlu, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun acilen cezaevlerine gitmesi ve koronavirüs açısından inceleme yapması çağrısında bulundu.
‘Beslenme ihtiyaçları daha iyi hale getirilmek zorunda’
Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri Ali Karakoç ise, yaşlı ve kronik hastalıkları bulunan tutukluların risk grubunda olduğunu belirterek, “Bulaşıcı hastalıklar bu ve benzeri ortamlarda daha fazla risk teşkil eder” uyarısında bulundu. Karakoç, “Hiç düşünmeden cezaevlerinde bulunan hasta tutuklular tahliye edilmeli” çağrısında bulundu. Koronavirüse karşı kişisel hijyenin önemine dikkat çeken Karakoç, “Ama tutuklular istediği zaman duş alacak suya bile ulaşamıyor. Tutuklular sınırlı zamanlarda banyo yapabiliyor. Bir an önce bunun önüne geçilmeli. Tutukluların sağlığı ve güvenliği devletin koruması altındaysa gereği yapılmalıdır. Hijyen için gerekli malzemeler cezaevinde bulunan kişilere ücretsiz dağıtılmalı, hükümlü ve tutuklular gidip kendileri kantinlerden almamalı. Bağışıklık sistemlerinin iyi olması gerekir bunun için de beslenme ihtiyaçları daha iyi hale getirilmek zorundadır” diye belirtti.
‘Cezaevi görevlileri risk teşkil ediyor’
Cezaevi görevlilerinin tutuklular açısından risk teşkil ettiğini dile getiren Karakoç, “Çalışanlar sürekli eve gidip geliyor. Onların halk otobüslerini kullanmaması gerekir, özel araçlarla taşınmaları lazım. Mümkün olduğunca toplumdan izole edilmeleri gerekir. Çünkü bu virüsü cezaevlerine taşıyacak kişilerin başında bu çalışanlar geliyor” diye konuştu.
ANKARA