BUPAR Araştırma’nın yaptığı çalışma, gençlerin yoksulluk sınırında yaşadıklarını ve geleceklerinden umutları olmadığını ortaya koydu. Araştırmaya göre; gençlerin yüzde 97’si politikacılara güvenmiyor, yüzde 90’ı ise gelecek kaygısı taşıyor.
BUPAR Araştırma, siyasetçilerin de gündeminde olan gençlere ilişkin kapsamlı bir araştırma yaptı. Araştırma, 10-13 Şubat tarihlerinde, İstanbul, Ankara ve İzmir’de, 15-24 yaş arası 1512 gençle yüz yüze görüşülerek yapıldı. Cumhuriyet’ten Muhammed Özmen’in haberine göre çalışmada, ‘Z kuşağı’nın, sosyoekonomik ve sosyopolitik durumu, Türkiye’nin güncel sorunlarına bakışı ve gelecekten beklentileri araştırıldı.
Partilere güven yüzde 3
Araştırmaya göre, gençlerin yüzde 90’ı gelecek kaygısı yaşıyor. Yüzde 97’si politikacılara ve siyasi partilere güvenmediklerini ifade ediyor. Araştırmaya katılanlar, Türkiye’deki siyasetçileri, “gençlerin kendi potansiyellerini ortaya çıkarmasına engel” olarak görüyor. Teknoloji ve sosyal medya ile yakından ilgilenen gençlerin yüzde 68.5’i sosyal medyada hiçbir siyasi lideri ve partiyi takip etmiyor.
Ekonomi, zamlar, geçim sıkıntısı
Gençlere göre, ülkenin en temel sorunları arasında “ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı” geliyor. “Türkiye’nin sorunları nelerdir” sorusuna gençlerin yüzde 71.6’sı “Ekonomi, zamlar, doların yükselmesi” yanıtını verirken, yüzde 12’si “eğitim sistemi”, yüzde 7.5’i “adaletsizlikler”, yüzde 6.1’i ise “Ülke yönetimi – Tayyip Erdoğan” dedi. Araştırmada, “Bir gün içerisinde arkadaşlarınız ile aranızda en çok hangi konuları konuşuyorsunuz” sorusuna verilen yanıt yine ekonomik krizin göstergesi oldu. Gençlerin yüzde 38.7’si bu soruya “ekonomi, zamlar, geçim sıkıntısı” yanıtını verirken, yüzde 21.7’si “eğitim, okul, dersler, üniversite”, yüzde 14.5’i “siyaset”, yüzde 13.8 ise “gelecek ve iş hayatı” konularında konuştuklarını söyledi.
Türkiye’deki gençlerin yüzde 81’i yoksulluk ve açlık sınırı altındaki hanelerde yaşıyor
Araştırmaya göre; Türkiye’deki gençlerin yüzde 81’i yoksulluk ve açlık sınırı altındaki hanelerde yaşıyor. Yüzde 72.3’ü “fırsatım olsa başka bir ülkede üniversiteye” giderim diyor. Gençlerin yüzde 70’i, sosyal medyadaki paylaşımlarından “korkuyor, çekiniyor, kaygı duyuyor.” Yüzde 87’si ise Türkiye’deki internet kullanımını pahalı buluyor. Araştırmaya göre gençlerin yüzde 92.8’i akıllı telefonu, “doğal bir ihtiyaç, günümüzün zorunlu bir gereksinimi” olarak görüyor. Araştırmaya göre, gençlerin yüzde 85’i eğitimde fırsat eşitliği olmadığına, yüzde 79’u sağlıkta fırsat eşitliği olmadığına, yüzde 85’i yargıda eşitlik olmadığına inanıyor. Yüzde 79’u ise Türkiye’de basının özgür olduğunu düşünmüyor.
İSTANBUL