SAMER seçim sonrası Diyarbakır ve Van’da seçmenin eğilimlerini ölçtü
Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMER), 24 Haziran’da gerçekleşen milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası seçmenin siyasal algı ve eğilimlerini ölçmeye dönük yaptığı çalışmanın sonucunu açıkladı. Diyarbakır ve Van’da farklı partilere oy veren, yüzde 17 kadın, yüzde 83 erkek olmak üzere toplam 320 kişiyle yüz yüze yapılan görüşmelerde dikkat çekici sonuçlar elde edildi. Seçmenlerin seçim öncesine oranla siyasal eğilimini açık etmekte çok daha kaygılı olduğu saptanan çalışmada, bunun nedenleri arasında ilk sırayı “güvende hissetmeme, güvenememe” duygusunun, ikinci sırayı “umutsuzluk” halinin aldığına yer verildi. Çalışmaya göre, her iki kentteki İyi Parti seçmeninin yüzde 50’si, Saadet Partisi seçmeni ile “oy kullanmadım” diyen seçmenin yüzde 25’i, HDP seçmeninin de yüzde 24,4’ü “Kaos ve karanlık günler” beklediğini belirtti. MHP ve İyi Parti seçmeninin yüzde 50’si ile siyasi partisini belirtmek istemeyenlerin yüzde 40’ı ise, “Belirsiz” bir gelecek kaygısı içinde olduklarını ifade etti.
Seçmenlerin çoğu kaygılı
Türkiye’nin geleceğine dair ve seçimden sonra en çok akıbeti merak edilen konu olan ekonomi ile ilgili CHP seçmeninin yüzde 30’u, MHP seçmeninin yüzde 50’si, Saadet Partisi seçmeninin yüzde 25’i ve HDP seçmeninin yüzde 15,70’i, “Ekonomik kriz ve çöküş” beklediğini söyledi. AKP seçmeni ağırlıklı olarak istikrar beklentisi içindeyken, dışında kalan seçmenlerin büyük kesimi kaygı içinde.
Yüzde 62: Sonuç şaibeli
Yine ankete katılanların yüzde 62,7 gibi büyük bir oranı yapılan seçimleri ve sonuçlarını “güvenilir bulmadığını”, yüzde 15,8’i “güvenilir” bulurken, aynı orandaki bir grup “kısmen güvenilir” bulduğunu belirtti. Seçim sonuçlarına dönük güvenilirlik oranının cinsiyet bağlamında da karşılaştırması yapıldı. Ankete katılan erkeklerin 14,70’i seçim sonuçlarına “güvenirken”, 62,60’ı “güvenilir bulmadı”. Yine erkeklerin yüzde 15,80’i “kısmen güvenli” bulurken, yüzde 6,80 ise “kararsız” kaldı. Aynı soruya kadınların yüzde 21,10’u “güveniyorum” yanıtı verirken, 63,20’si “güvenli bulmadığını” söyledi. “Kısmen güvenli” bulan kadınların oranı ise 15, 80 oldu. Yapılan seçim sonuçlarına dönük güvenilirliğin parti eğilimlerindeki karşılaştırmasına göre ise; “güvenilir bulduğunu” söyleyenlerin yüzde 80,60’ı AKP’ye, yüzde 11,10’u HDP’ye oy verdiğini, “güvenilir bulmayanların” yüzde 74,80’i HDP’ye, yüzde 13,30’u ise oy kullanmadığını belirtti. “Güvenilir bulmayanların” sadece yüzde 0,70’i AKP’ye oy veren seçmen.
Nasıl bir gelecek bekliyor?
Çalışmanın önemli sorularından biri de “Sizce Türkiye’yi nasıl bir gelecek bekliyor” sorusu. Bu soruya oldukça büyük bir kesim değişik biçimlerde karamsar yanıtlar vermeyi tercih etti. Katılımcıların yüzde 18,9’u “Kaotik ve karanlık günler” beklediğini, yüzde 13,2’si “Ekonomik bir kriz ve çöküş” beklediğini, yüzde 12,3’ü “Belirsizlik içerdiğini”, yüzde 10,5’i “Tek adam rejimi” ile yönetileceğini, yüzde 10,1’i “Daha da kötüye gideceğini”, yüzde 9,2’si “Gelecek vaat etmediğini” belirtirken, “Daha güzel bir gelecek” beklediğini söyleyenlerin oranı yüzde 9,2, “Güçlü devlet olacağız” diyenlerin oranı yüzde 6,1 oldu. “Türkiye’yi nasıl bir gelecek bekliyor” sorusuna verilen yanıtların cinsiyet karşılaştırmasında, kadınlarda ilk sırayı yüzde 21,10 ile “Ekonomik kriz ve çöküş” yanıtı, erkeklerde ise ilk sırayı “Kaos ve karanlık günler” yanıtı aldı.
Kriz ve çöküş beklentisi
“Türkiye’yi sizce nasıl bir gelecek bekliyor” sorusuna verilen yanıtların seçmenlerin oy verdikleri parti tercihleri ile karşılaştırmasında, AKP seçmeninin ilk iki sıradaki yanıtını yüzde 41,40 ile “Güzel günler yaşarız”, yüzde 34,10 ile “Güçlü devlet olacağız” yanıtları oluşturuyor. Aynı soru için İyi Parti seçmeninin yüzde 50’si, Saadet Partisi seçmeni ile “Oy kullanmadım” diyen seçmenin yüzde 25’i, HDP seçmeninin yüzde 24,4’ü “Kaos ve karanlık günler” beklediğini, MHP ve İyi Parti seçmeninin yüzde 50’si ile siyasi partisini belirtmek istemeyenlerin yüzde 40’ı “belirsizlik” içinde bir gelecek kaygısı içinde olduklarını belirtiyor. CHP seçmeninin yüzde 30’u, MHP seçmeninin yüzde 50’si, SP seçmeninin yüzde 25’i, HDP’lilerin ise yüzde 15,70’i “Ekonomik kriz ve çöküş” beklediğini belirtti.
DİYARBAKIR