Tartışmalarla açılan Osmangazi Köprüsü’nden geçen yurttaştan çok geçmeyen para veriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, yaptığı açıklama ile garanti için verilen taahhüdün büyük çoğunluğunun Hazine’den karşılandığını açıkladı
AKP’nin doğaya zarar vererek yaptığı “Çılgın projelerden” olan ve maliyeti ile de yurttaşa yük bindiren Osmangazi Köprüsü için işletmeci şirkete verilen garanti kapsamında geçişlerden yüzde 25 maliyet karşılanırken, geriye kalan ise Hazine’den alınıyor. Yani köprüden geçenden çok geçmeyen yurttaş para veriyor.
Ödemeler vergilerden
Karar gazetesinde yer alan habere göre, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe hakkında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) yatırımları ve garanti ödemelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu finansman modeliyle daha fazla yatırımın kısa sürede yurttaşın hizmetine sunulduğunu ve sunulmaya devam edeceğini dile getiren Turhan, projelere ödenen garanti gelirlerinin geçmeyenlerden alındığına ilişkin eleştirileri anımsatarak şunları söyledi: “İstanbul’da yapılan projelerin vergisi, Kars’tan ödendiği gibi Van’da yapılan projelerin vergisini de İzmirli vatandaşımız ödüyor. Bu ülkenin her tarafı bizim için bir. Orada sosyal amaçlı projeler yapıyoruz. Trafik hacmi yeterli olmayan yerlere bölünmüş yollar yaptık, bölgenin kalkınması hızlandı.”
Geçmeyenden 30 dolar!
Zenginlere yol yapıldığı, yoksulluk edebiyatı yapıldığı eleştirilerine de değinen Turhan, isteyenin eski yolu kullanabileceğini söyledi. Bu yolları kullanan trafiğin, eski yoldaki hizmet seviyesini de yükselttiğini savunan Turhan, şöyle konuştu: “Biz, Osmangazi Köprüsü’nde şu anda garantinin yüzde 25’i kadar para topluyoruz. Aslında Osmangazi Köprüsü’nden de garanti ettiğimiz kadar trafik geçiyor ama pahalı, döviz üzerinden yaptığımız için bunları, vatandaşımıza bu kadar yüksek miktar para ödetmemek için ücreti üçte bir seviyesine düşürdük. Şu anda 44.5 dolar almamız gereken köprüden geçiş ücreti olarak 15 dolar artı KDV alıyoruz.” Bakanın açıklamasına göre, aradaki yaklaşık araç başına olan 30 dolarlık fark ise Hazine tarafından karşılanıyor.
EKONOMİ SERVİSİ