Türkiye’de iktidar yasaları KHK ile yaparken, yasalara göre GDO’lu tohum yasak ancak
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın her türlü denetleme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohumların içinde Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO’lu) tohumun tespit edilmesi bir skandal olarak değerlendirliyor. Bakanlığın verdiği sertifikaya sahip tohumunun bile GDO’lu çıkması, tarımsal üretimde GDO tehlikesinin hangi boyutlara geldiğini gözler önüne serdi. Ortaya çıkan skandal, gıda güvenliğinin iflas ettiğini ortaya koyarken, AKP iktidarının ‘Türkiye’de GDO’lu tohum kullanılmıyor’ iddiasının boş bir iddia olduğu görüldü. Bu gelişme tespit edilmemiş onlarca GDO’lu tohumun Türkiye’de toprakla buluştuğunu ortaya serdi.
16 pamuk türü
GDO’lu Türkiye’de GDO, yasalara göre gıda ve tohumda tamamen yasak ancak hayvan yemlerinde kullanılabiliyor olması GDO’lu tohuma kapı aralamıştı. Sadece hayvan yemi olarak 36 çeşit mısır ve soya çeşitlerine GDO izni yasal olarak veriliyor. Ancak hayvan yemlerinde GDO’lu pamuk geninin tespit edilmesi GDO konusunda denetimlerin yok denecek noktada olduğunu gösterdi. Bu gelişme sonrası pamuk ekiminin yoğun olarak yapıldığı illerde, tohum bayilerinden numuneler alınarak GDO testi yapıldı. Yapılan testlerde Türkiye’de üretilen ve bakanlık tarafından sertifika verilen 16 çeşit pamuk tohumunun GDO’lu olduğu ortaya çıktı.
İktidar örtbas edebilir
GDO tespit edilen 16 çeşit pamuk tohumundan ne kadar ekim yapıldığı, hangi bölgelerde ekildiği ve bunlardan elde edilen pamuk ve yağların nerelerde kullanıldığı ise bilinmiyor. Buradaki belirsizlik GDO’lu üretimlerin iktidar tarafından desteklendiğine işaret ediyor. Tarım Bakanlığını bağlı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, ortaya çıkan GDO’lu tohumla ilgili sorumluluğu birbirlerinin üzerine attı. Çiftçileri sertifikalı hibrit ve kısır tohumlara mahkum eden iktidarın bu konuda sorumluluk almak yerine olayı örtbas etmesi bekleniyor.
GDO vücudumuzda!
Türkiye’de GDO’lu ürünün tarlada üretimi yasak ancak hayvan yemlerinde genetiği değiştirilmiş 36 çeşit mısır ve soya ürününün ithalatına izin veriliyor. Bu 36 ürünün tamamını soya ve mısır çeşitleri oluşturuyor. 20 Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği’nin (BESD-BİR) 20 ürün için GDO izin başvurusu içinde 14 pamuk ve 6 kanola çeşidinin bulunması dikkat çekmişti. Hayvan yemi olarak kullanılan GDO’lu mısır ve soyalar hayvanların (özellikle tavukların) etinde ve sütünde birikinti halinde kanserojen kalıntılara neden oluyor. Hayvansal ürünlerin tüketilmesiyle insanlara da geçerken, iktidar aldığı kararlarla halkın sağlığıyla oynuyor.
EKOLOJİ SERVİSİ