İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları sürerken, Filistin Haber Ajansı WAFA, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cebaliye Mülteci Kampı’nı yine bombaladığını duyurdu. İsrail dün akşam da aynı kampı bombalamıştı
Hamas’ın 7 Ekim tarihinde gerçekleştirdiği ‘Aksa Tufanı’ operasyonunun ardından başlayan, İsrail’in Filisyine gerçekleştirdiği saldırılar 26’ıncı gününe girdi. İsrail abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını aralıksız sürdürürken, Filistin Telekomünikasyon Şirketi Paltel, sabaha karşı Gazze Şeridi’ndeki iletişimin ve internetin tamamen kesildiğini duyurdu.
Şirket sanal medya hesabından paylaştığı açıklamada, “Daha önce bağlanan uluslararası şebekenin yeniden kesilmesi nedeniyle Gazze Şeridi’nde tüm iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen kesildiğini duyurmaktan üzüntü duyuyoruz” dedi.
Ayrıca edinilen son bilgilere göre Gazze Şeridi’ne, insani yardım taşıyan 59 TIR’ın daha ulaştığı bildirildi.
Filistin Kızılayı, konuya ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, Kızılay ekiplerinin, dün Refah Sınır Kapısı’ndan giriş yapan ve içerisinde gıda, su, yardım malzemeleri, ilaç ve tıbbi malzemeler bulunan 59 TIR’ı Mısır Kızılayından teslim aldığı belirtildi. Gazze’ye yardım için giren TIR sayısının 217 olduğu ancak şu ana kadar yakıt girişine izin verilmediği kaydedildi.
‘ABD’nin yanımızda yer alması devasa bir katkı’
Öte yandan, İsrail UIusal Güvenlik Konseyi Başkanı Tzachi Hanegbi, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yoğun bombardımanında yaralananların Mısır sınırında kurulan sahra hastanelerine, denizde demirleyecek üçüncü ülkelerin gemilerine nakledilebileceğini belirtti.
Hanegbi, düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki hastaneleri “Hamas ve İslami Cihad” merkezi olarak gördüğünü, bu nedenle destek almamalarını sağlayacaklarını vurguladı.
İsrail’in ABD’den aldığı desteğe dikkati çeken Hanegbi, şunları da ifade etti:
“Siyasi alanda ABD’nin İsrail’in yanında yer alması devasa bir katkı. Bir ay boyunca ve gelecek süreçte eşi görülmemiş güçte bir terörle mücadele harekatı düzenlememizi sağlıyor.”
Save the childeren: Mülteci kampındaki yıkım nedeniyle dehşete düştük
İngiltere merkezli sivil toplum örgütü Save The Children’ın (Çocukları Kurtarın) Filistin Direktörü Jason Lee, İsrail’in hava saldırısı düzenlediği Gazze’deki Cibaliya Mülteci Kampı’ndaki yıkımı görünce dehşete düştüklerini belirtti.
Lee, örgütün sanal medya hesabında yaptığı paylaşımda, “Gazze’deki Cibaliya Mülteci Kampı’nda daha fazla ailenin ölümüne ve yaralanmasına neden olan yıkımı gördüğümüz için dehşete düştük. Siviller korunmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Hamas, bazı yabancı uyruklu esirleri serbest bırakacağını duyurdu
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, ellerindeki bazı yabancı uyruklu esirleri Gazze’de tutmak istemedikleri için serbest bırakacaklarını arabuluculara bildirdiklerini açıkladı.
Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, yayımladığı video mesajında İsrail’in ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde tutulan İsrailli ve yabancı uyruklu esirler hakkında konuştu.
‘Netanyahu’nun esirleri kurtarması 20 yıl sürer’
Ebu Ubeyde açıklamsında, “Elimizdeki yabancıları önümüzdeki birkaç gün içinde serbest bırakacağımızı arabuluculara ilettik. Bizim onları Gazze’de tutmaya ihtiyacımız yok” dedi.
İsrail’in bir askerini kara operasyonuyla kurtardığı yönündeki açıklamasını yalanlayan Ebu Ubeyde, “İsrail’in İzzeddin Kassam’ın tuttuğu bir esire ulaşmasının mümkün olmadığını” bunun, Gazze Şeridi’nde başka grupların ya da şahısların tuttuğu esirlerden biri olabileceğini belirtti.
Ebu Ubeyde, “Binyamin Netanyahu, eğer bir esiri bir aylık savaştan sonra serbest bırakmakla övünüyor ve kutluyorsa Gazze’deki kalan esirleri bu yöntemle kurtarması 20 yıl sürer” dedi.
Refah Sınır Kapısı, ağır yaralılar için açıldı
Öte yandan, Refah Sınır Kapısı’nın Katar’ın arabuluculuğunda ve ABD’nin koordinasyonunda varılan anlaşma kapsamında sınırlı olarak açıldığı bilgisi paylaşıldı.
Anlaşma kapsamında, yabancı pasaportlular ve ağır yaralıların sınır kapısından Mısır’a geçebileceği belirtildi.
Gelişme üzerine ambulanslar yaralıları nakletmek üzere Mısır’dan Gazze’ye giriş yaptı.
İsrail’in saldırılarını aralıksız sürdürdüğü abluka altındaki Gazze Şeridi’ndeki ağır yaralı Filistinliler tedavi edilmek üzere Mısır’a nakledilecek.
Lübnan Hizbullahı: 105 askeri bölgeyi hedef aldık
Savaşın diğer bir cephesi olan Lübnan sınırında da karşılıklı saldırılar yoğunlaşıyor. Salı akşamı Hizbullah bir grafikle çatışma ve saldırıların bilançosunu gösterdi.
Şii parti 9 tank, 2 personel taşıyıcı ve 2 Humvee olmak üzere 13 zırhlı aracı imha ettiğini iddia etti. Hizbullah, 120 İsrail askerini “öldürdüğünü ve yaraladığını” belirtti. Hizbullah ayrıca 69 iletişim sistemi, 17 sinyal bozucu, 140 kamera, 33 radar, 27 istihbarat sistemi ve bir insansız hava aracını imha ettiğini iddia etti.
Lübnanlı örgüt, 105 askeri bölgeyi hedef aldığını ve 28 farklı “İsrail yerleşiminde” 65 bin kişinin tahliyesine neden olduğunu ifade etti.
Bolivya, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti
Şili ve Kolombiya, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik askeri saldırısını protesto etmek üzere Salı günü İsrail’deki büyükelçilerini geri çağırdı. Şili “insancıl hukuk ihlallerini”, Kolombiya ise “katliamı” kınadı.
Bolivya’nın bir adım daha atarak İsrail ile ilişkilerini kesti. Bolivya, “İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırgan ve orantısız askeri saldırısını reddettiğinin ve kınadığının bir işareti olarak” ilişkilerini kestiğini duyurdu.
İsrail Dışişleri Bakanlığı Bolivya’nın diplomatik ilişkileri kestiğini duyurmasını “terörizme teslimiyet” olarak niteledi. Açıklamada “Bolivya’nın İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesme kararı terörizme ve İran’daki Ayetullahlar rejimine teslimiyettir” dedi.
Cebaliye Mülteci Kampı’na ikinci saldırı
Çatışmalar sürerken, Filistin Haber Ajansı WAFA, İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cebaliye Mülteci Kampı’nı yine bombaladığını duyurdu. Onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı belirtildi.
DIŞ HABERLER