İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları aralıksız devam ederken hayatını kaybedenlerin sayısı 12 bini aştı, Şifa Hastanesi yoğun bakımında yatan hastaların hepsinin hayatını kaybettiği duyuruldu, İsrail ordusu hastanenin tahliyesi için 1 saat verdi
7 Ekim’de Hamas’ın düzenlediği ‘Aksa Tufanı’ operasyonuyla başlayıp İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları 43’üncü güne girdi.
İsrail tarafından abluka altında tutulan Gazze’deki yakıt ve elektrik sorunundan ötürü haber almak oldukça güç duruma gelmiş durumda.
Edinilen son bilgilere göre; Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın geçtiği son habere göre, Gazze Şeridi’nde yaşlılar için rehabilitasyon merkezi olarak kullanılan Vefa Hastanesi’ni hedef aldı.
Saldırıda hastane müdürü Mithat Muhaysin hayatını kaybetti, bazı doktor ve hastalar yaralandı.
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, hastanede yaklaşık 80 yaşlı tedavi görüyordu.
İsrail ordusu ayrıca Gazze’nin güneyindeki Han Yunis’te sivillerin bulunduğu binalara arka arkaya çok sayıda saldırı düzenlendi. Filistin haber ajansı Wafa’nın haberine göre, İsrail’in Han Yunis’e düzenlediği bombardımanda çoğu çocuk en az 26 Filistinli öldürüldü, onlarca kişi de yaralandı.
Sivil savunma ekipleri de basına, bombalanan binalarda çok kişinin cansız bedeninin çıkarıldığını arama kurtarma çalışmalarının da şu ana kadar devam ettiği bilgisini paylaştı.
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre İsrail ordusu, kentin kuzeyindeki Endonezya Hastanesi’nin çevresine hem havadan hem de karadan topçu ateşiyle saldırılar düzenlendi.
Cibaliye Mülteci Kampı ile El-Megazi Mülteci Kampı’nda bulunan Büyük Cami de İsrail saldırılarının hedefi oldu.
İsrail uçakları, Gazze Şeridi’nin Refah kentinde Ebu Hilal ailesine ait bir evi hedef aldı.
Yerel kaynaklar İsrail’in gece boyu Gazze’ye hem havadan hem de karadan topçu ateşiyle düzenlediği saldırılarda onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı bilgisini paylaştı.
Öte yandan İsrail ordusunun 15 Kasım’da düzenlediği bombalı saldırıda Filistin Yasama Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmed Bahr hayatını kaybettiği Hamas’ın Telegram hesabından duyuruldu.
Açıklamada, İsrail’in Gazze’deki parlamento binasına düzenlediği saldırıda yaralanan Bahr’ın hayatını kaybettiği belirtildi.
Şifa Hastanesi’ndeki tüm yoğun bakım hastaları hayatını kaybetti
Şifa Hastanesi Direktörü Muhammed Ebu Salmiya, tüm yoğun bakım hastalarının öldüğü açıklandı. Katar merkezli Al Jazeera (El Cezire) kanalına konuşan Ebu Salmiya, hastanede şiddetten kaçarak sığınanlar ve çalışanlar dahil 7 bin kişinin bulunduğunu söyleyerek “Hiçbir şeyimiz kalmadı, elektrik yok, yemek yok, su yok. Ve her geçen dakika hayatları kaybediyoruz. Dün gece 22 kişiyi kaybettik ve hastane son üç gündür kuşatma altında” dedi.
Hastaneyi terk etme taleplerinin de İsrail güçleri tarafından reddedildiğini anlatan Ebu Salmiya, “Bu bir savaş suçu. Tam teşekküllü bir savaş suçu” tepkisini gösterdi.
Reuters ajansına hastaneden telefonla bağlanan Doktor Ahmed El Mokhallalati de, gıda ve su tedariklerinin de tükenmekte olduğunu söyledi. El Mokhallalati, İsrail ordusunun kendilerine tedarik ettiği malzemelerin de “çok, çok az olduğunu” belirtti. Askerlerin hastanede aralamalara devam ettiğini ve “hiçbir şey bulamadığını” anlatan El Mokhallalati, İsrail baskınından beri prematüre bebekler arasında ölen olmadığını da ekledi.
Al Jazeera, İsrail ordusunun çarşamba sabahı bastığı ve operasyona devam ettiği Şifa Hastanesi’ne tahliye için bir saat süre verdiğini duyurdu.
Al Jazeera muhabiri Youmna El Sayed, “El Şifa Hastanesi’ndeki bir doktorla konuştuk ve bize, İsrail ordusunun El Şifa Hastanesi’ndeki herkese, ‘deniz caddesi’ dediğimiz El Raşid Caddesi üzerinden tahliye olmamız için sadece bir saat verdiğini söyledi” diyerek ekledi:
“Bu, güneye tahliye edenlerin kullanması gereken alışılagelmiş cadde ya da rota değil, genellikle Salah el-Din caddesini kullanıyorlar, ama hastanedekilerden bir saat içinde tahliye etmeleri istendi.
Doktor, özellikle hastaları ve prematüre bebekleri güneye nakledecek ambulansları olmadığı için tüm bu insanları bir saat içinde tahliye etmenin imkansız olduğunu da söyledi. Bir saat içinde tahliye etmelerinin istenmesini ‘kriz’ olarak adlandırdı.”
Ölüm sayısı 12 bini aştı
İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 5 bini çocuk, 3 bin 300’ü kadın olmak üzere 12 bini aştı.
Gazze’deki hükümetin Basın Ofisi, Telegram hesabından, saldırıların 42’nci gününde Gazze Şeridi’ndeki toplam ölü ve yaralı sayısı ile yıkıma ilişkin son durumu paylaştı.
Saldırılar sonucu 30 binin üzerinde kişi de yaralandı. Bunlardan yüzde 75’ini yine kadınlar ve çocuklar oluşturdu.
Açıklamada, 1800’ü enkaz altında çocuk olmak üzere 3 bin 750 kişinin kayıp olduğu yönünde ihbar alındığı aktarıldı.
5 ülke İsrail saldırılarının soruşturulması için UCM’ye başvurdu
Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden (UCM) yapılan açıklamada; Güney Afrika, Bolivya, Bangladeş, Komorlar Devleti ve Cibuti tarafından yapılan İsrail saldırılarının araştırılması başvuruları bugün Savcılık Ofisi’ne ulaştığı belirtildi.
Açıklamada, UCM Roma Statüsü uyarınca, bir taraf devletin, başka bir taraf devletin topraklarında işlenen suçların araştırılması için Savcılığa, soruşturma yapması adına başvurabileceği belirtildi.
Bugüne kadar savcılığa önemli miktarda bilgi ve kanıt gönderildiği belirtilen açıklamada, Savcılık Ofisi çalışanlarının; hayatta kalanlarla görüşmek, sivil toplum örgütlerini dinlemek ve ilgili ulusal muhataplarla temas kurmak üzere Filistin Devleti ve İsrail’i ziyaret etme çabalarını da sürdüreceği vurgulandı.
BM: Gazze’nin güneyi de güvenli değil
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze’de güvenli bir bölgenin olmadığına dikkat çekerek “İsrail ordusunun Gazze’nin güneyine doğru yeni operasyonlarından ve bunun siviller üzerindeki etkisinden derin endişe duyuyoruz. Gazze’de gerçekten güvenli yer yok.” dedi.
DIŞ HABERLER