Gazeteci Beyza Kural’a 7 yıl önce haber takibi sırasında ters kelepçeyle şiddet uygulayan 3 polisin yargılandığı davada, polislere 10 ay taksitle ödemeli 18 bin TL para cezası verdi
İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü önünde 6 Kasım 2015’te, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) kuruluşunun yıldönümü nedeniyle yapılan protestoyu takip ettiği sırada Bianet muhabiri Beyza Kural’ı ters kelepçe ile gözaltına almaya çalışan üç polis hakkında açılan ve 7 yıldır süren davanın karar duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 35’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Duruşmaya sanık olarak yargılanan polisler katılmazken, yalnızca polis Y.Ş.’nin avukatı Burak Turan katıldı. Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu da duruşmada hazır bulundu.
Tuhaf savunma
Duruşmada ilk olarak söz alan polis Y.Ş.’nin avukatı Turan, “Soruşturma izni alınmadan yürütülen bir süreç var. Yargılamada durma kararı alınması gerekir” dedi. Polisin Kural’a basın kartını sorduğunu ancak basın kartını göstermediğini iddia eden avukat Turan, polislerin “bir hataya düşürüldüğünü” söyleyerek işkenceyi meşrulaştırmaya çalıştı. Müvekkilinin kelepçe takma yetkisinin olmadığını öne süren Turan, Kural’a takılan kelepçeyle polislerin alakası olmadığını da iddia etti.
Polis olayın farkında
Daha sonra söz alan Kural’ın avukatı Meriç Eyüboğlu ise kötü muamele suçlarının yasaya göre soruşturma iznine tabii olmadığını, İstanbul İdare Mahkemesi kararlarıyla da sabit olduğunu ifade etti. Öte yandan Kural’ın basın kartının eylem boyunca boynunda olduğunu dile getiren Eyüboğlu, dosyaya sunulan görüntülerde de polisin Kural’ın gazeteci olduğunun farkında olduğunun belirtti.
Kural: Çalışma hakkının engellenmesi
Söz alan gazeteci Kural’da, “Dava, Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararında belirtilen suçlamalardan açılmadı. Yargılama sanıkların yokluğunda sürdü. Olayın yedi yıl sonrasında bir karar verilecek. Savcının mütalaası, gazeteci olduğumu bilindiğinin anlaşıldığını ortaya koyuyor. Çalışma hakkımın engellenmesi yönündeki mütalaaya katılmakla birlikte her şeyin o kadarla sınırlı olmadığını da belirtmek isterim. Mütalaada da belirtilen görüntüler yaşananların sadece işimi yapmamı engelleme olmadığını da gösteriyor.” şeklinde konuştu.
3 polise ödül gibi ceza
Ardından duruşma savcısı 4 Kasım’daki görülen davanın 7’nci duruşmasında verdiği mütalaayı tekrar etti. Verilen aradan sonra da mahkeme heyeti kararını açıklayarak sanık polislerden N.D.’ye “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” suçundan 6 bin TL adli para cezası verdi. Bu cezanın da 10 taksitle ödenmesine hükmederek cezayı erteledi.
Diğer sanık polislerden K.A. ve Y.Ş.’ye de aynı suçtan 10 taksitle ödenecek 6 bin TL adli para cezası veren mahkeme, bu polislere daha önce de başka bir dosyadan ceza verilmesinden dolayı cezayı ertelemedi.
İSTANBUL