Kayyım protestolarını takip eden gazetecilere dönük kaçırma, gözaltı ve şiddete tepki gösteren meslektaşları, tüm meslek örgütlerine gazetecilerle dayanışma çağrısı yaptı
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) yönetimindeki Êlih (Batman) Mêrdîn (Mardin) ve Riha’nın (Urfa) Xalfetî (Halfeti) belediyelerine 4 Kasım’da kayyım atanmasından sonra birçok yerde protesto olayları gerçekleştirildi. Protesto eylemlerini takip eden gazetecilere dönük polis baskısı ve saldırısı da sürüyor.
Êlih’te haber takibi yapan gazeteciler işkence ile gözaltına alınırken son olarak gazetemiz çalışanı Veysi Akören Kendilerini polis olarak tanıtan kişilerce yolu kesilerek silahla tehdit edilip, kaçırılmak istendi. Yurttaşların ve meslektaşlarının tepkisi üzerine Akören serbest bırakıldı.
Kayyım protestoların sahada takip eden gazetecilere dönük baskılara, gazetecilerden tepki geldi.
Kepenek: Medya özgürlüğüne dönük darbe
Bianet editörlerinden Evrim Kepenek, gazetecilerin engellenmesinin medya özgürlüğüne dönük darbe olduğunu belirterek, bunun yanında bölgede haber yapan gazetecilerin mesleki faaliyetlerinin “suç” sayıldığını anımsattı. Kepenek: “Bir gazetecinin görevini yaparken fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalması, sadece bir meslek grubuna yapılan saldırı değil, aynı zamanda gerçeğin üstünün örtülmeye çalışılması, demokrasinin ve özgürlüklerin susturulması anlamına geliyor. Gazetecilere yönelik baskılara son verilsin. Gazetecilik suç değil” dedi.
Taştan: Basını sahiplenmek gerekiyor
Gazeteci Umut Taştan, gazetecilere dönük baskının Wan’a atanmak istenen kayyım döneminde de yaşandığını anımsatarak, “Şimdi ise işkencenin boyutu hem halka hem de gazetecilere yönelik daha da artmış durumda” dedi.
Halka dönük işkenceyi gazetecilerin teşhir ettiğini belirten Taştan, “Tüm bu sürecin tek bir nedeni var; AKP-MHP iktidarının kendini gizleme çabasıdır. Siyasilerin, basın meslek örgütlerinin kayyım bölgelerinde daha da aktif halde basını sahiplenmesi gerekiyor. Onların sorunlarını dile getirmesi gerekiyor. Bunun yapılmaması durumunda işkence daha da artacak, meslektaşlarımız çok daha kötü durumlarla karşı karşıya gelecek” ifadelerini kullandı.
Ok: Saldıranlara kayyım atayanlar aynı
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eş Direktörü Veysel Ok, kayyım atamalarının hukuksuz olduğunu belirterek, bölgede protestoları takip eden gazetecilerin de hukuksuz uygulamalara maruz kaldığını aktardı.
Saldırılarla gazetecilerin susturulmak istendiğine işaret eden Ok, Özgür Basın’a dönük saldırı uygulayanlarla kayyımları atayanların aynı kişiler olduğunu söyledi.
Basın meslek örgütlerine çağrıda bulunan Ok, “Basın meslek örgütlerinin, bu hukuksuzluklara karşı ülkenin her yerinde meslektaşlarını savunmaları gerekiyor. Gazetecilere yönelik baskılar sürdükçe, tüm gazetecilerin birlikte hareket etmesi ve meslek örgütlerinin ayrım yapmadan bu ihlallere karşı çıkması gereklidir” dedi.
Haber: Ferdi Bayram / MA