Cumartesi Anneleri eyleminde polisler tarafından şiddet gören gazeteciler ‘Onların sesini duyurmaktaki ısrarımız devam edecek’ dedi
Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini öğrenmek ve faillerin yargılanması için yıllardır eylemde. Cumartesi Anneleri, “hafıza mekanı” olarak tanımladıkları Galatasaray Meydanı’nda 957 haftadır aralıksız bir şekilde mücadele veriyor.
Ancak buna rağmen talepleri iktidarlar tarafından görmezden geliniyor. İktidar, Cumartesi Anneleri’nin taleplerini karşılamadığı gibi son haftalarda Galatasaray Meydanı’na çıkmalarını da polis şiddetiyle engelliyor. 17 haftadır Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından getirilen “yasak” gerekçesiyle meydan Cumartesi Anneleri’ne kapatılıyor. Cumartesi Anneleri’nin eylemini takip eden gazeteciler de polislerin engeli ve şiddetiyle karşı karşıya kalıyor.
Yaşananları göstermek zorundayız
MA’dan Ergin Çağlar’a konuşan ve 10 yıldır annelerin eylemlerini takip ettiğini aktaran foto muhabiri Hayri Tunç, Cumartesi Anneleri’nin iktidar tarafından yıllardır hedefe konulduğunu aktardı. Polislerin bu eylemlerde gazetecileri engelleme girişimine ilişkin Tunç, şunları söyledi: “Devlet sadece kendi işkencesini değil, aynı zamanda anneleri göstermek istemiyor, bu eylemin nedenlerini de göstermek istemiyor. Gazetecilerinde burada bir tavır almaları gerekiyor. Yani ya burada olup bunu haberleştireceksin ya da hiç gelmeyeceksin, görmeyeceksin, göstermeyeceksin. Biz gazetecilerin inadı da biraz bu. Çünkü orada yaşanan işkenceyi, darbı, engellemeyi birilerine göstermek zorundayız.”
Takip etmeye devam edecğiz
Pir Haber Ajansı muhabiri Dilan Şimşek, annelerin yaptığı eylemleri haklı ve meşru bir eylem olarak gördüğünü dile getirdi. Anneler gibi kendilerinin de her hafta darp edildiğini dile getiren Şimşek, polis şiddetinin bugün tüm topluma yayıldığını ifade etti. Şimşek, annelerin haklı eylemlerini takip etmeyi sürdüreceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Biz ne kadar şiddete ve işkenceye maruz kalsak da Cumartesi Anneleri o meydandan vazgeçmediği sürece, gazetecilerde o meydandan vazgeçmeyecek. Biz belki yine şiddet göreceğiz ama bu aileler haklı taleplerini dile getirdikleri sürece biz sokakta onların yanında olacağız. Cumartesi Annelerinin ısrarı, biz gazetecilerin de ısrarıdır.”
Hakikat burada
Bianet editörü Evrim Kepenek, Cumartesi Anneleri’nin eylemlerini 2010 yılından beri gazeteci olarak takip ettiğini belirtti. Annelerin bu süre zarfında birçok hak ihlaline maruz kaldığını aktaran Kepenek, bu eylemlerle kendisinin politikleştiğini, hayata bakışını değiştirdiğini ve gazeteciliğe başladığını söyledi. Kepenek, eylemler için, “Cumartesi Anneleri demek, benim için Türkiye’nin tarihi hakikati demek” ifadelerini kullandı.
Israr sürecek
Cumartesi Annelerinin seslerini duyurmadaki ısrarlarının devam edeceğini ifade eden Kepenek, “Çünkü baskı bitmedi, kayıplar bulunmadı ve Galatasaray Meydanı halen Cumartesi Anneleri’ne kapalı. Tablo bu şekilde devam ettiği sürece, bizim de bir gazeteci olarak onların sesini duyurmaktaki ısrarımız devam edecek” dedi.
İSTANBUL