Gazeteci Seda Taşkın’a verilen beraat kararına itiraz eden savcı, Taşkın’ın cezaevleriyle ilgili yaptığı haberler için “müzahir kitleyi örgütlemek, özellikle gerek ulusal gerekse uluslararası kamuoyu oluşturarak, örgüte hareket kabiliyeti sağlamak” iddiasında bulundu.
Mezopotamya muhabiri Seda Taşkın’ın 7 yıl 6 ay hapis cezasıyla yargılandığı davanın karar duruşması 15 Mayıs’ta Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi’nde görüldü. Taşkın’a mahkeme heyeti tarafından “örgüt propagandası” gerekçesiyle 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezası verilirken, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım ve yataklık etmek” suçundan ise beraat verildi. Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen karara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından itiraz edildi. Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 6. Ceza Dairesi’ne 30 Mayıs’ta itirazın yapıldığı öğrenildi. Savcılık tarafından yapılan itiraz da, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım ve yataklık etmek” suçundan yerel mahkeme tarafından verilen 4 yıl 2 ay hapis cezasının İstinaf Mahkemesi tarafından bozularak, beraat verilmesinin yasaya ve usule aykırı olduğu savunuldu.
Haber arayışı ama…
Savcının itiraz gerekçesinde, Taşkın’ın tüm görüşmelerinin haber arayışı olduğu belirtilerek, şu ifadeler yer aldı: “Taşkın’ın Muş iline geldiği ve orada PKK/KCK/YPG terör örgütü mensubu iken tutuklanan veya örgüt üyeliği kapsamında hükümlü bulunan şahısların durumu, cezaevlerindeki koşulları ve ailelerinin halen içerisinde bulunduğu durum üzerine haber arayışında olduğu bununla birlikte OHAL sürecinde kapatılan kadın dernekleri üzerine haber dosyaları hazırladığı ile ilgili ses (görüşme) kayıtlarının bulunduğu, son dönemde yapılan görüşmelerin yoğun şekilde haber takibi amacıyla sanığın kullandığı telefona kaydedilmiş olduğu aktarıldığı, yine kendisinin Dicle Haber Ajansı ve Dihaber Ajansı muhabiri olduğunu beyan ettiği, adı geçen yayın organlarının kurulduğu tarihten bu yana yayın politikalarının PKK/KCK terör örgütünü meşru sözde verilen mücadeleyi haklı gösterir içerik taşıdığı, bu nedenle her iki yayın organının da faaliyetlerinin durdurulduğu anlaşılmıştır.”
Cezaevi durumunu haberleştirmek
Savcılık itirazının gerekçesinin devamında ise, Taşkın’ın “örgüt üyelerine moral ve motivasyon oluşturacak, örgüt mensuplarının örgüt içerisinde iletişim ve bilgi aktarımını kolaylaştırmak, müzahir kitleyi örgütlemek, özellikle gerek ulusal gerekse uluslararası kamuoyu oluşturarak, örgüte hareket kabiliyeti sağlamak için” haber yaptığını öne sürdü. Bu iddiasına, gerekçe olarak da şunu sundu: “PKK/KCK/YPG terör örgütü mensubu iken tutuklanan veya örgüt üyeliği kapsamında hükümlü bulunan şahısların durumu, cezaevlerindeki koşulları ve ailelerinin halen içerisinde bulunduğu durum üzerine haberleştirmeye çalıştığının tespit edildiği…” Savcılık, Taşkın’a yerel mahkeme tarafından verilen cezanın yerinde olduğunu ve beraat kararı verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğunu belirtti.
Ne olmuştu?
Muş’ta 20 Aralık 2017 tarihinde “Hakkında ciddi ihbar var” denilerek gözaltına alınan ve serbest bırakıldıktan sonra savcılık itirazı üzerine 23 Ocak 2018’de tutuklanan, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Seda Taşkın hakkında 10 Ekim 2018 tarihinde “üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmekten” 4 yıl 2 ay, “örgüt propagandasından” da 3 yıl 4 ay hapis cezası verilmişti. Avukatların İstinaf Mahkemesi’ne yaptığı itiraz sonucunda Taşkın, tensip ara kararıyla 17 Ocak 2019 tarihinde serbest bırakıldı. Dava Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi’nde 15 Mayıs’ta karar duruşması görülmüştü.
Kaynak: MA