İki yılı aşkın süredir tutuklu yargılanan Gazeteci İdris Sayılğan’ın 5’inci duruşması öncesi konuşan avukatı Barış Oflas ve ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, basın özgürlüğü için davayı sahiplenmeye çağırdı.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri İdris Sayılğan, haber kaynaklarıyla yaptığı görüşmeler ve gazetecilik faaliyetleri suç delili sayılarak, “Örgüt üyeliği” ve “Örgüt propagandası” iddiasıyla yargılanıyor. 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın 5’inci duruşması yarın Muş 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. 2 yıl 2 aydır cezaevinde olan Sayılğan’ın avukatı Barış Oflas ve Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan, demokratik kamuoyunu davayı sahiplenmeye çağırdı.
‘Savunma hakkı gözardı ediliyor’
Uzun tutukluluk haline dikkat çeken avukat Oflas, “Şu ana kadar müvekkilimin tutukluluk durumu hep aynı basmakalıp gerekçelerle reddedildi. Sadece haber takibi yaptığı için yargılanan müvekkilim hakkında verilen tutukluluk devam kararları iktidarın muhalif Kürt gazetecilere karşı olan tavrını ve yaklaşımını göstermektedir. Basın özgürlüğü ve muhalif gazeteciler konusunda daha önce pratiği Seher Taşkın davasında ortada olan Muş Ağır Ceza’dan adil yargılama konusunda bir beklentimiz yoktur. Nitekim mahkeme müvekkilimin duruşma salonunda hazır edilme talebini her seferinde reddederek savunma hakkını göz ardı etmektedir” dedi.
Duruşmaya çağrı
Müvekkili Sayılğan ile ilgili AİHM’e yapılan başvurunun öncelikli olarak ele alındığını hatırlatan Oflas, “İlk defa bir Kürt muhalif gazeteci dosyası AİHM’de öncelikle ele alındı. Bu yönüyle de önemli bir dosyadır. Yerelde olmasa bile AİHM kararı ile İdris’in tahliyesi yakındır. Dayanışma içerisinde bulunan basın kurumlarını destek için adliye salonuna bekleriz” diye konuştu.
‘Hukuk baskı aracına dönüşmüştür’
ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan da, Sayılğan’ın tutukluluk süresine vurgu yaparak, bunun başlı başına sorun olduğunu dile getirdi. Sayılğan’ın davasının bu kadar uzatılmasının gazetecilerin yıpratılmasına neden olduğunu dile getiren Boltan, “Sadece İdris şahsında değil genel anlamda bu böyledir. Hukuk gazetecilere karşı bir şiddet, baskı uygulamasına dönüşmüştür. Bu her gün biraz daha artmaktadır. Onun şahsında gazetecilere gözdağı veriliyor. Türkiye’de gazetecilik yapılması istenmiyor” diye belirtti.
Bu gibi duruşmaların kişiye ait duruşmalar olmadığını, kamuoyunu ilgilendirdiğini söyleyen Boltan, “Gazeteci kurumlarının, önemli kişiliklerin ve halkın bu davaya sahip çıkması basın özgürlüğü için önemlidir” diyerek duruşmaya destek çağrısında bulundu.
Kaynak: MA / Müjdat Can