MLDI ve MLSA iki yılı aşkın süredir tutuklu bulunan gazeteci İdris Sayılğan için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.
Yaptığı haberler sebebiyle 24 Ekim 2016 tarihinden bu yana Trabzon Cezaevi’nde tutuklu bulunan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri İdris Sayılğan’ın durumuna ilişkin Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) ile Londra merkezli basın özgürlüğü örgütü Media Legal Defence Initiative (MLDI) avukatları AİHM’e başvuruda bulundu.
Başvuruda bulunan MLSA Koordinatörü Veysel Ok, gazeteci İdris Sayılğan’ın tutuklanmasının tek gerekçesinin gazetecilik faaliyetleri olduğunu söyledi. Başvuruyu MLDI avukatlarıyla beraber yaptıklarını anlatan Ok, “Türkiye’de ilk defa bir gazeteci için uluslararası bir örgütle ortak imzalı olarak AİHM başvurusu yapılıyor. Biz uluslararası örgütlerle dayanışmanın ve ortak çalışmanın mahkeme nezdinde başvuruları güçlendireceğini ve gazetecilerin özgürlüğüne kavuşmasına katkıda bulunacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Uluslararası destekli ilk başvuru
Sayılğan’ın davasında hiçbir ilerleme kaydedilmediğini ifade eden Ok, müvekkilinin görülen sekiz duruşmadan hiçbirine getirilmediğini söyledi. Ok, “Tutuklamanın hukuka aykırı olduğunu Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerekçelerle ifade ettik. Fakat buna rağmen tahliye edilmedi. Hakimle bir kere bile yüz yüze getirilmedi. Temmuz ayında Anayasa Mahkemesine (AYM) başvuru yaptık, ancak AYM bugüne kadar başvurumuzla ilgili tek bir işlem yapmadı. Bu sebeple AİHM’e başvurma kararı aldık ve başvurumuzun incelenmesi için AİHM İç Tüzüğü’nün 41. maddesi çerçevesinde öncelik talebinde bulunduk” dedi.
Sayılğan adına yapılan başvurunun AİHM’in haklarında ihlal kararı verdiği gazeteciler Şahin Alpay ve Mehmet Altan başvurularından bir farkı olmadığını ifade eden Ok, “İdris için yaptığımız başvurudan da Alpay ve Altan kararlarına benzer bir sonuç çıkacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
AİHM başvuru gerekçeleri
Sayılğan için yapılan başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5, 6, 10, 13 ve 18. maddelerinde düzenlenen; özgürlük ve güvenlik hakkı, adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü, etkili başvuru hakkı ile ilgili hükümlerinin ihlal edildiği ifade ediliyor.
AİHM başvurusunda Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) eski muhabiri Sayılğan’ın yalnızca haber kaynakları ile yaptığı görüşmeler ve yayınladığı haberler nedeniyle tutuklu bulunduğu vurgulanarak bunun ifade özgürlüğü ve kişi güvenliği ve özgürlüğü haklarının açık bir ihlali olduğu belirtildi. Başvuruda ayrıca Sayılğan’ın gazeteci olduğu vurgulanarak başvurunun Mahkeme tarafından öncelikli olarak incelenmesi talep edildi.
HABER MERKEZİ