Gazetemiz çalışanı Rojin Altay’a, yargılandığı davada bir tweeti retweet yapması gerekçe gösterilerek 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi
28 Ocak 2022 tarihinde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda “örgüt üyeliği” iddiasıyla gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan gazetemiz Yeni Yaşam gazetesi çalışanı Rojin Altay’ın yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Altay katılmazken, avukatı Özcan Kılıç hazır bulundu.
Mütalaa mahkemeye sunuldu
Duruşmada, iddia makamına söz verildi. İddia makamı tevsi tahkikat taleplerinin olmadığını ve esas hakkındaki mütalaanın hazır olduğunu ifade etti. Mahkeme, araştırılması gereken başka hususun olmadığını belirtirken, esas hakkında hazırlanan mütalaa mahkemeye sunuldu.
Ceza istendi
Altay hakkında hazırlanan mütalaada, sanal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek cezalandırılması istendi. Altay’ın, Paris’te katledilen Kürt siyasetçi Sakine Cansız’ın fotoğrafını “Direniş hayattır” ifadeleriyle Twitter’da paylaşılan bir tweeti retweetlemesi suçlama konusu yapıldı. Mütalaada, Altay’ın bu paylaşımla “örgüt propagandası” ve TMK 53/1 (Hapis Cezası Mahkumiyetin Sonucunda Belli Haklardan Yoksun Bırakma) kapsamında cezalandırılması istendi.
‘Suç gazete yetkililerimize dava açılması’
Mahkeme daha sonra Altay’ın avukatı Özcan Kılıç’a esasa ilişkin savunmasını sordu. Avukat Özcan, Altay hakkında devam eden soruşturma olduğunu ve tefrik edildiğini hatırlatarak, “Örgüt üyeliği kapsamında bir dosyası var. Sosyal medya paylaşımı dosyadan tefrik edildi. Bu eylem o dosya içerisinde delil olarak kabul edildi. O dosya içerisinde buraya aktarıldı. Burada usulü bir hata olduğunu düşünüyoruz. Ben bu gazetenin avukatıyım. Savcılıkta bu haberle ilgili bir soruşturma yoktur. Sürekli inceleniyor basın kanuna göre. Zamanınız var ise bu haberle ilgili savcılığa bakarsanız herhangi bir şey çıkmadığını söyleyecekler. Bu şekilde paylaşımı olmasının üzerinden suç olması basın kanununa uygun değil. Suç ise gazete yetkililerimize dava açılıyor. Ayrıca zaman aşımı söz konusu” sözleriyle beraat talebinde bulundu.
Mahkemeden ‘iyi halli’ ceza!
Ardından kararını açıklayan mahkemei Altay’ın “örgüt propagandası” iddiasıyla alt sınırdan 1 yıl hapis cezasına, bu “suçu” Twitter üzerinden işlediği için cezanın arttırılarak 1 yıl 6 ay olunmasına karar verdi. Fakat mahkeme “iyi hal” indirimi yaparak, cezayı 1 yıl 3 ay hapis cezasına indirdi ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına (HAGB) karar verdi.
İSTANBUL