İdlib’in yakın zamanda Rusya’nın hava desteğiyle Suriye tarafından El Nusra gibi örgütlerden temizleneceğini söyleyen gazeteci Işık, ‘Türkiye gözlem noktalarını terk etmek durumunda kalacak’ diye konuştu
Suriye’de yaşanan gelişmelere ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Türkiye ev sahipliğinde 16 Eylül’de üçlü zirve gerçekleştirdi. Zirveyi Mezopotamya Ajansı’ndan Ferhat Çelik’e değerlendiren gazeteci Fehim Işık, Rusya’nın ve İran’ın Erdoğan’ın Şam’a yaklaşması gerektiğini dile getirildiğini belirterek görüşmenin Türkiye’ye verilmiş bir ültimatom olduğunu vurguladı. Işık, şunları söyledi: “Hem Rusya hem de İran Adana Mutabakatı’nı dile getirerek daha net bir biçimde ifade ettiler. Zaten görüşmeden önce Suriye’nin Birleşmiş Milletler’e gönderdiği mektupta Kuzey ve Doğu Suriye’deki güçleri yani DSG’yi ‘terörist’ olarak tanımladı. Bu mesaj aynı zamanda Türkiye’ye yönelik bir mesajdı. Konuyu ben Kürt karşıtlığı üzerinden seninle işbirliği yaparım noktasına getirdi. Dikkat ederseniz yapılan görüşmeden sonra Erdoğan ABD’ye ‘iki hafta içinde bir adım atılmazsa ben kendi başıma davranırım’ diyerek gözdağı verdi.”
İdlib’in yakın bir zamanda Rusya’nın da hava desteğiyle Suriye tarafından El Nusra başta olmak üzere diğer örgütlerden temizleneceğini vurgulayan Işık, “Orada ortaya çıkacak sorunlardan biri Türkiye’nin gözlem noktaları olacak. Orayı da terk etmek durumunda kalacaklar. İki muhalif güç kalıyor. Bu güçten biri Suriye rejimidir diğeri Kuzey ve Doğu Suriye’deki özerk yönetimdir. Şimdi bunların içinde yer almadığı bir süreçle bir çözüm oluşturmaya kalkmak deyim yerindeyse eskiyi devam ettirmeye dönük bir yaklaşmayı beraberinde getirir” dedi.
‘Türkiye’ye tepkiler artacak’
Önümüzdeki dönemde Erdoğan’ın daha fazla Moskova’ya gideceğini söyleyen Işık, selefi güçler için de “Onlar yenildikçe Erdoğan da yenilecek. Rusya’nın desteğiyle Suriye ilerledikçe Türkiye üzerinde de bir baskı olacak ve oradan Türkiye’ye dönük tepkiler de artacak. Rusya o bölgeyi alırken Türkiye’nin ne olduğunu çokta düşünecek halde değil. Kendi çıkarları için orayı rejime teslim edecek. Akabinde masaüstü görüşmelerle Fırat Kalkanı denilen diğer işgal alanlarına girecek. Bunların önemli bir bölümü Türkiye’de önümüzdeki dönemde çok önemli sorunlara neden olacaktır” diye konuştu.
Asli güçler olmalı’
Üçlü zirvedeki anayasa vurgularına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Işık, şunları ifade etti: “Masa başında bir anayasa yazıp ‘bu anayasa bizim anayasamızdır’ diyebilirler. Ama bu hiçbir zaman Suriye de tüm halkların varlığına işaret eden bir anayasa olmaz. Dolayısıyla oradaki sorunların çözümünü de beraberinde getirmez. İkincisi Rusya, İran ve Türkiye dışında bölgeye onlar gibi bakmayan ABD ve batı ülkeleri var. Bu ülkeler son günlerde özerk yönetimle görüşmelerini giderek sıklaştırdı. Orada DAİŞ gibi çeteleri yenen güçlerin ortaya çıkardığı bir realite vardır… Yani tüm bunlar içerisinde Suriye’de veya başka yerlerde asıl güçlerin olmadığı bir ortamda göstermelik bir anayasa oluşturulamaz. Oluşturulursa bile o sorunu çözemez.”
Erdoğan yine tehdit etti
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Beştepe’de düzenlenen 2019-2020 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada Kuzey ve Doğu Suriye tehdidini yineledi. “ABD ile güvenli bölge kurulması için iki hafta içinde buradan bir sonuç çıkmazsa kendi hareket planlarımızı devreye sokacağız” diyen Erdoğan, “Güvenli Bölgeye” Türkiye ve Avrupa’da yaşayan 3 milyona yakın göçmeni yerleştirebileceklerini söyledi. Erdoğan, Avrupa’dan da Fırat’ın doğusu konusunda daha fazla destek beklediklerini kaydetti.
Bu arada Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırındaki Azez ilçesinde peş peşe düzenlenen terör saldırılarında 2 kişi hayatını kaybetti. Bu hafta Elbeyli ilçesinin karşısındaki Çobanbey’de otoparkta bomba yüklü bir araç infilak ettirilmiş, 12 kişi hayatını kaybetmişti.