Sanal medya hesapları paylaşımlarından hakkında dava açılan JINNEWS editörü Nişmiye Güler ilk duruşmada beraat etti
Gazetecilere yönelik baskılara her gün yenileri eklenirken, JINNEWS editörlerin Nişmiye Güler hakkında açılan davada beraat çıktı. Güler’in hakkında yaptığı haber paylaşımları gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Anma paylaşımları suç sayıldı
Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada savunma yapan Güler, JINNEWS’te çalıştığını ve dijital medya paylaşımlarında andığı gazetecilerin yargılama sebebi olarak ele alındığını söyleyerek, gazeteci Deniz Fırat’ın tüm dünya tarafından tanınan bir gazeteci olduğunu ve görüntüsünü Twitter hesabından retweet ettiğini dile getirdi. Yine katledilen gazeteciler Nûjiyan Erhan İle Ayfer Serçe için retweetleri de 7 Ekim Kürt Gazeteciler Günü’nde anmak amacıyla yaptığını belirtti.
Güler, “Şu anda da İran’da kadınlara gerçekleştirilen saldırı ve katliamlara dönük bir ayaklanma var. O zaman da böyle bir paylaşım yaptığım için suçlanıyorum. Yine Türkiye’nin ilk kadın yayın yönetmeni Gurbetelli Ersöz ve ırkçı saldırılara dönük paylaşımlarım suçlama konusu yapılmış. Bunlar tamamen düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında” cümlelerini kullandı.
Masumiyet karinesine aykırı
Ardından söz alan avukat Sercan Korkmaz, “Müvekkilim bir gazeteci ve lisansını bunun üzerine yaptı. ‘Örgüt üyeliği’ soruşturmasında takipsizlik veriliyor ancak hiçbir alakası olmayan ‘propaganda’ suçlaması sürdürülüyor. Masumiyet karinesi ve adil yargılamaya aykırı olarak dosyadan kaldırılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Avukat Özcan Kılıç da meslektaşının beyanlarına katıldığını ekledi. Mahkeme başkanı ise bunun üzerine ırkçılığın hala sürdüğüne ancak “gerçek İslamiyette” yer almadığını iddia etti.
Ardından iddia makamı Güler hakkında “en üst sınırdan” ceza talebiyle mütalaasını sundu.
Kes-yapıştır tutanak
Karar öncesi yeniden savunma yapan avukat Korkmaz, “Propaganda suçlaması tesadüfi değil. ‘Örgüt üyeliği’ suçlaması düşünce, ‘bir şey bulmalıyız’ diyerek müvekkilin sosyal medya hesabına bakılmış. Suçlama konusu yapılan bu 5 haber dolayısıyla da haber ajansı herhangi bir yargılama geçirmemiş ama gazeteciye dava açılmış. Müvekkil tüm samimiyetiyle hangi paylaşımın ne gerekçeyle yapıldığını da açıkladı. Bu yüzden beraat talep ediyoruz” dedi.
Mütalaanın “adil” olmadığına vurgu yapan Korkmaz, “Jandarmanın tuttuğu tutanak kes-yapıştır şeklinde. Kendine göre yorum yapmış müvekkilimin paylaşımlarına dönük. Jandarmanın olduğu gibi tuttuğu tutanak mütalaa olarak karşımızda duruyor. 5 tane retweetten bahsediyoruz. Hukuka aykırılık içeren bir delil de yok. Ayrıca 2019’da açılan soruşturmada ‘suç unsuru bulunamadığı’ şeklinde yazı var dosyada” diye konuştu.
Beraat verildi
Kısa bir aranın arından kararını açıklayan mahkeme heyeti, “Cebir, tehdit ve şiddet” içermemesi nedeniyle Güler hakkında beraat kararı verdi.
İSTANBUL