Kurdistan kentlerinde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarını eleştiren gazeteci İsmail Eskin’e ‘basın yoluyla zincirleme örgüt propagandası yapmak’ suçundan verilen ceza Yargıtay tarafından bozuldu
Kurdistan kentlerinde 2015 yılında ilan edilen sokağa çıkma yasaklarını ve askeri operasyonların yarattığı yıkımı eleştiren gazeteci İsmail Eskin’e “basın yoluyla zincirleme örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla verilen 3 yıl 15 gün hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu.
Eskin’e Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2017’de 8 paylaşımından dolayı verilen hapis cezası aynı yıl Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi’nce onanmıştı. Karar Eskin’in avukatı Resul Temur tarafından Yargıtay’a taşınmıştı.
‘Basın özgürlüğü’ne dikkat çekildi’
Yargıtay 3’üncü Ceza Dairesi, Eskin’e verilen hapis cezası kararını hukuka aykırı buldu. Yargıtay, “örgüt propagandası yapma” suçunun (TCK) 3713 sayılı Kanun’un 7’nci maddesinde düzenlendiğine işaret etti. Yargıtay, TCK’nın 3713 sayılı Kanun’un 7’nci maddesinde suçun oluşabilmesi için “örgütün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde teşvik edilmesi gerektiğini”, “suçun basın yolu ile işlenmesi durumunda ise cezanın yarı oranında artırılacağını” hatırlattı. TCK’nın söz konusu maddesinin 2013’te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kriterlerine uygun hale getirilmesi için son şeklinin verildiğine işaret eden Yargıtay, bu kapsamda yapılan değişiklikle 7’nci maddenin 2’nci fıkrasının son cümlesinden önce “Haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz” cümlesi eklendiğini hatırlattı. Yargıtay bozma kararında, bu değişikliği “Görüldüğü gibi, safahatta yapılan her değişikliğin ifade ve basın özgürlüğü lehine geliştiği çok açıktır” sözleriyle değerlendirdi.
Hangi paylaşımın suç olduğu belli değil
Yargıtay kararında, mahkemenin hangi paylaşımların TCK’nın 3713 sayılı Kanun’un 7’nci maddesinin 2’nci ikinci fıkrasında düzenlenen propaganda suçunun cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren, öven ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik ettiğinin açıkça tartışılmadığı belirtti. Yargıtay kararında, Eskin’in yaptığı 8 paylaşımdan hangilerinin örgüt propagandası yapma suçunun hükmüne esas alındığını hangilerinin ise hükme esas alınmadığının denetime olanak verecek biçimde tarihleri gösterilip, ne şekilde mahkûmiyete esas alındığının belirtilmediğini tespit etti.
Gerekçesiz hüküm kurmaktan karar bozuldu
Yargıtay, yapılan yasal düzenlemeler ve Eskin’in hangi paylaşımından dolayı ceza verildiğinin açıklanmaması nedeniyle verilen hapis cezası kararını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 6’ncı maddesinde düzenlenen “Hiç kimse, işlendiği zaman ulusal veya uluslararası hukuka göre suç oluşturmayan bir eylem veya ihmalden dolayı suçlu bulunamaz” hükmüne aykırı buldu. Eskin’e verilen cezanın hangi paylaşımdan verildiğinin gerekçesinin açıkça yazılmaması nedeniyle kararı Anayasa’nın 141’inci maddesinin 2’nci fıkrasındaki “Bütün mahkemelerin her türlü kararları gerekçeli olarak yazılır” ile gerekçeli kararın yazılmasını düzenleyen 5271 sayılı Kanunun 34’üncü ve 230’uncu maddelerindeki düzenlemeye aykırı buldu.
Yargıtay, verilen hapis cezası kararını, basın ve ifade özgürlüğü lehine değerlendirilmesini isteyerek, kararı AİHS’in 6’ncı, Anayasa’nın 141’inci, 5271 sayılı Kanunun 34’üncü ve 230’uncu maddelerine aykırılık oluşturacak biçimde gerekçesiz hüküm kurulmasını hukuka aykırı bularak, oy birliğiyle verilen kararın bozulmasına hükmetti.
Kaynak: MA