Nisêbîn’de bulunan bir “not” içerisinde adı geçtiği için 4 yıl tutuklu kalan gazeteci Öznur Değer, 6 yıl sonra yaptığı haberlere dair tuttuğu notlar gerekçesiyle tutuklandı
Mêrdîn’in Nisêbin ilçesinde 14 Mart 2016’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında bulunan bir “not” içerisinde adı yazıldığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan Öznur Değer, aynı yılın Nisan ayında tutuklandı.
Tutuklandıktan bir ay sonra 18 yaşına giren Değer, “örgüt üyeliği” iddiasıyla verilen ceza nedeniyle 4 yıl boyunca tutuklu kaldı.
2019 yılında cezaevinden çıkan Değer, hep hayal ettiği gazeteciliğe JINNEWS’te başladı. Eril medyaya karşı “Kadının kalemiyle hakikatin izinde” yayın yapan JINNEWS’te kısa sürede birçok önemli habere imza atan Değer, 6 yıl sonra bu kez “not” ettikleri haberleri gerekçesiyle tutuklandı.
Ankara merkezli soruşturma kapsamında 25 Ekim’de Mardin’in Kızıltepe ilçesinde gözaltına alınan Değer, yaptığı haberler, sanal medyada paylaştığı haberler ve gazetecilik faaliyetleri kapsamında yaptığı seyahatler ile suçlandı.
Aynı etkinlikten 2 soruşturma
Değer, Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından düzenlenen “6’ncı Koruma Alanında Emre Madran Basın Ödülleri” etkinliğine Hollanda’da bulunduğundan dolayı katılamayan Güler Yıldız adına ödülü alması, suçlama konusu yapıldı. Değer hakkında daha önce de katıldığı aynı etkinlik gerekçesiyle soruşturma açılmış ve ifadesi alınmıştı. Soruşturma devam etmesine rağmen bu kez Ankara merkezli soruşturmaya konu edildi.
Soruşturma kapsamında Değer’e, gazetecilik faaliyetleri kapsamında yaptığı 67 seyahat de suçlama olarak yöneltildi. Savcılık sorgusunda Değer’e, yaptığı seyahatlerin giderlerinin nasıl sağlandığı sorulması da dikkat çekti.
Yine yaptığı birçok haber ve bununla ilgili paylaşımları suça konu edilen Değer, “Bir kadın gazeteci olarak kadınların sesini duyurmak için yaptığım haberler ve paylaşımlardır” dedi.
‘Kimden talimat aldın’
Değer’in, Konya’nın Meram ilçesinde ırkçı saldırı sonucu Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledilmesiyle ilgili yaptığı haberleri sanal medya hesabından paylaşması da suçlama konusu oldu. Değer’in, “Irkçı saldırı sonucunda katledilen Dedeoğulları ailesinin yeğenlerinin katliam günü polis tarafından işkence gördüğü ortaya çıktı” şeklindeki paylaşımını soran savcının, “haberleri yapmak için kimden talimat aldın” şeklindeki soruları dikkat çekti.
Değer, Dedeoğulları ailesine yönelik ırkçı katliamın ardından polis-fail-yargı işbirliğini ortaya çıkarmış, katliamla ilgili birçok önemli habere imza atmıştı. Değer, tutuklanmasına gerekçe yapılan Dedeoğulları katliamıyla ilgili gelişmeleri takip etmeye, mesleki faaliyetleri sürdürdüğü Wan’da da devam etti. Değer’in kitaplarına ve notlarına el konulan polisin baskınından geriye, Dedeoğulları katliam davasıyla ilgili tutanakların bulunduğu dosya kaldı.
MA / Özgür Paksoy