Gazeteci Hakkı Boltan, gözaltına alınma gerekçesinin daha önce ifade verdiği suçlamalar olduğunu söyledi. Boltan, ‘Basına yönelik saldırlara rağmen gazetecilik yapmaya devam edeceğim’ dedi
Diyarbakır’da 19 Şubat’ta evine yapılan baskınla gözaltına Gazeteci Hakkı Boltan, 20 Şubat’ta sevk edildiği adliyede adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. “Örgüt adına eylemde bulunmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla suçlanan Boltan, 15 yıldır aktif olarak gazetecilik yaptığını belirterek, defalarca ifadeye çağrıldığını ve buna iştirak etmesine rağmen evinin basılmasını basına “göz dağı vermek” olarak değerlendirdi.
Evine yapılan baskının gerekçelerinin önemli bir kısmı için daha önce emniyete çağrılarak ifade verdiğine dikkat çeken Boltan, sorgulamanın kelimesi kelimesine daha önce yapıldığını ortaya çıkararak mahkemeye sunduklarını kaydetti.
Notlarına el konuldu
Gözaltına alınma sürecini anlatan Boltan, sabah saat 06.30’da özel harekat polislerin kapıyı kırmaya çalışırken kapıyı açtıklarını ve kendilerine doğrultulmuş silahlarla karşılaştıklarını söyledi. Evde bulunan misafirleriyle birlikte polislerin kendilerini bir odaya kapattığını belirten Boltan, polislerce evinde saatlerce yapılan aramada gazetecilik notlarına örgütsel doküman olarak el koyduğunu kaydetti. Boltan, savcılığın evde arama kararı olduğunu, ancak kendisine niçin gözaltına alındığını belirtilmediğini dile getirdi.
‘Apê Musa hedef alınıyor’
Özellikle Kürt aydını gazeteci yazar Musa Anter ve basın şehitleri yıldönümü etkinliklerini suç sayan bir anlayışı asla kabul etmediklerini vurgulayan Boltan, “Apê Musa gibi faili beli veya belirsiz olarak katledilen basın şehitlerinin anmasında tabi ki basın şehitleri kavramını ifade edeceğiz. Neden bunu söylüyorsunuz diyorlar. Ancak bunu sorgulatmadık” şeklinde konuştu.
Emniyet sorgusunun baştan sona gazeteciliği illegalize etme çabasında olduğunu ifade eden Boltan şu değerlendirmelerde bulundu:
“Biz buna müsaade etmedik. Apê Musa ve basın şehitleri anmasını bir anma olarak değil, terör etkinliği olarak ifade etmişlerdi. Biz bunu düzelttik tabi. Apê Musa gazeteciliği herkesin saygı gösterdiği bir gazeteciliktir. Onlar bunu bir terör faaliyeti olarak göstermek istedi. Yapmak istedikleri farklı şeylerdi. Mazlum Erenci’nin gazeteciliğini her anmada dile getirdik. Bunlar suç unsuru olarak gösteriliyordu. Gazeteci olarak katıldığımız kongre ve konferanslar suç olarak önümüze çıkarıldı. Bizim için bunlar suç değil, yapılması gereken bir faaliyetlerdir”
‘GAZETECİYE SUSMA DIŞINDA BİR HAK TANINMIYOR’
Türkiye’de basına büyük bir saldırı olduğuna vurgu yapan Boltan, şunları söyledi:
“Evini basıyor her şeyine el koyuyor. Gazetecilik değil, teröristlik yapıyorsun deniliyor. Bu korkunç bir saldırıdır. Televizyon, dernek açıyorsun kapatıyor. Habere koşuyorsun engelliyor. Gazete çıkarıyorsun; sattırmıyor, okutmuyor. Susma dışında size herhangi bir şeyi hak olarak sunmuyor. Gazetecilik adına her şeyi elinden alıyor. Basın kırıntılarının kırıntılarını dahi gösteren tüm basın ve yayıncılara yönelik bir baskının olduğunu görüyoruz. Buna rağmen biz gazetecilik yapacağız. Apê Musa’nın gazeteciliğini çalışmalarımızın merkezine koyarak faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.”
DİYARBAKIR